Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

PSD a întrerupt monopolul AIE în relaţiile cu UE

|versiune pentru tipar||
PSD / 16 septembrie 2010
Partidul Social Democrat

Cum am mai informat presa prin comunicatele noastre, în perioada 11–14 septembrie, La Bruxelles a avut loc întâlnirea Preşedintelui Partidului Social Democrat, Victor Şelin, cu Preşedintele Consilului European, Yves Leterme.

Odată cu analiza (discuţii) situaţii social economica din RM după referendum eşuat pieţile au discutat noua viziune despre locul RM în plan glopolitice la hotarele UE şi CSI şi noul plan PSD despre relansarea economică a RM.

De rând cu discuţiile axate pe marginea problemelor ce ţin de situaţia social-economică care s-a creat în Moldova după ieşuarea referndumului constituţional, părţile s-au referit şi la aspecte ce ţin de locul şi rolul geopolitic al Republicii Moldova, aşezată pe locul de întâlnire a intereselor Uniunii Europene şi ale ţărilor CSI. În context, Victor Şelin a expus prevederile de bază ale Planului PSD privind relansarea şi modernizarea economiei Moldovei.

La întîlnirea care a durat mai mult de 3 ore, s-a discutat la subiect asupra detaliilor ce se conţin în iniţiativele PSD privind conectarea intereselor UE şi CSI pe teritoriul RM, unde vor fi create modele investiţionale şi financiare pentru deservirea economiilor ţărilor membre ale CSI. Modelele se înscriu în Proiectul de transformare pe etape a Moldovei într-o zonă economică liberă orientată spre producerea de mărfuri, transportarea mărfurilor şi a poştei spre două mari pieţe de desfacere: 500 milioane de oameni în UE şi 250 vilioane de oameni în CSI. Proiectul prevede, la fel, crearea condiţiilor pentru amplasarea pe teritoriul Moldovei a marilor companii specializate în comerţul electronic internaţional, implementarea metodelor educaţionale europene în sistemul de învăţământ din Moldova, cu scopul ridicării calităţii proceselor de instruire şi a oferirii serviciilor contra plată în învăţămînt pentru necesităţile CSI.

O atenţie deosebită a fost acordată problemelor dezvoltării şi modernizării agriculturii ţării noatre, care trebuie să schimbe imaginea agrară a Moldovei în direcţia unui agent economic care produce produse alimentare ecologic pure.

Liderul PSD a reconfirmat că este un susţinător şi un promotor consecvent al suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova. În acelaşi timp, Victor Şelin s-a arătat îngrijorat de acţiunile la care s-a dedat statul vecin, România, îndreptate spre românizarea unor părţi ale populaţiei Ucrainei şi Republicii Moldova. Tocmai din aceste raţiuni, statul român aşa şi n-a semnat cu RM, până în prezent, Acordul de bunăvecinătate şi colaborare şi Acordul cu privire la delimitarea frontierii dintre state. Prin aceste acţiuni, România provoacă tensiuni şi dispersări sociale în societatea moldovenească, crează situaţii de conflict în relaţiile sale cu Ucraina, la fel şi pe propriul teritoriu, unde mai multe administraşii locale au anunţat despre crearea de autonomii pe principii de provinienţă etnică.

La finele întâlnirii, Preşedintele Consiliului European a subliniat, că problemele la care a făcut referinţă Liderul PSD vor constitui obiect de discuţii cu înalţii demnitari ai Uniunii Europene, responsabili de politica internă şi externă a UE. Ţinând cont de faptul că în viitorul apropiat va avea loc vizita delegaţiei oficiale a PM cu scopul de a discuta mersul procecului de oferire pentru Moldova a regimului fără de vize pentru intrarea cetăţenilor moldobeni pe teritoriul UE, Victor Şelin s-a interesat despre măsurile pe care urmează săle întreprindă Moldova pentru a grăbi acest proces. Liderul PSD a primit asigurări că UE este predispus să soluţioneze pozitiv această problemă, însă, cu regret, la ziua de azi există angajamente pe care Moldova nu le-a onorat: nici PCRM şi nici actuala Alianţă de guvernare n-au ratificat în Parlament Carta Europeană a Limbilor Vorbite, nu este clar de ce în Moldova nu se produc reforme în sistemul judecătoresc etc. Iv Leterm a menţionat, că în cel mai scurt timp Moldova va primi lista condiţiilor pe care urmează să le onoreze, pentru ca problema regimului fără vize să fie adusă în faţa membrilor UE.

Părţile au convemit, că PSD, după întreprinderea unui şir de consultări cu autorităţile de vârf ale ţărilor membre ale CSI, întreprinse cu scopul promovării ideilor despre o nouă dezvoltare economică a Moldovei, va informa conducerea UE privitor la rezultatele acestor consultări, prezentând şi o foaie de parcurs pentru realizarea noului model economic ce prevede conectarea intereselor UE şi CSI în Moldova.

În acelaşi timp, Guvernul RM în frunte cu premierul Vlad Filat, promovează, după revenirea acestuia de la Bruxelles, o proprie interpretare a noţiunii “liberalizarea regimului de vize”. Sensul pe care premierul Filat doreşte să-l atribuie noţiunii, se reduce la afirmarea precum că deja peste 18 — 20 de luni de zile cetăţenii PM vor avea posibilitatea să traverseze graniţele UE fără vize. În realitate, liberalizarea regimului de vize înseamnă un singur lucru: în cazul în care ţara noastră va îndeplini foaia de parcurs ce conţine condiţiile pe care PM trebuie să le onoreze faţă de UE, condiţii pe care Moldova, cum se presupune, le va primi în timpul apropiat, o anumită categorie de cetăţeni — studenţii, businessmanii ş.a. — vor profita de un regim mai leger, mai liberalizat, pentru primirea vizelor pentru traversarea frontierilor UE.

Centrul de Presă PSD

Minciuna Alianţei pentru Integrare Europeană în raport cu Uniunea Europeană Poziţia PSD faţă de activitatea Primarului General de Chişinău, Dorin Chirtoacă, şi a Consiliului municipal Chişinău