Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Minciuna Alianţei pentru Integrare Europeană în raport cu Uniunea Europeană

|versiune pentru tipar||
PSD / 15 septembrie 2010
Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat constată cu îngrijorare că partidele membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană transmit cetăţenilor Republicii Moldova interpretarea proprie a discuţiilor şi negocierilor avute cu structurile internaţionale, punând astfel în pericol imaginea ţării noastre în raport cu partenerii străini.

Dacă nu demult am asistat la o batjocură a populaţiei printr-o interpretare proprie de către AIE a Constituţiei Republicii Moldova, acum continuăm să asistăm la interpretarea proprie a actelor semnate cu Uniunea Europeană.

Republica Moldova nu poate fi tratată ca ţară membră în viitor a Uniunii Europene din simplu motiv că lista ţărilor vecine Uniunii Europene incluse în Programul de Bunăvecinătate a Uniunii Europene din 2004 a fost ratificată adăugător în anul 2009. Documentul prevede că Republica Moldova este inclusă doar în cadrul acestui Program şi nu se regăseşte pe lista ţărilor candidate de a deveni membru al Uniunii Europene.

Pe parcursul perioadelor de colaborare cu UE, Republica Moldova a avut semnate acorduri şi planuri de acţiuni, toate în cadrul Programului de Bunăvecinătate. Cunoscând dorinţele populaţiei şi dorind ca pe aceste aspiraţii să-şi construiască campaniile electorale, actuala guvernare a început să utilizeze în discursurile sale noţiunea de “acord de asociere” pentru toate tipurile de acorduri, astfel ducând lumea în eroare şi făcând-o să creadă că Republica Moldova, într-un termen foarte mic, de doar 1–2 ani, va deveni membru al Uniunii Europene.

În mai 2009, Republica Moldova abia a fost inclusă în Parteneriatul Estic alături de alte şase state, iar la 16 octombrie 2009, în urma vizitării Republicii Moldova de către delegaţia UE, Ministrul suedez al Afacerilor Externe a declarat că Uniunea Europeană este dispusă să dea start negocierilor unui Nou Acord cu Republica Moldova, care va înlocui Acordul de Parteneriat şi Cooperare lansat în 1998 (comunicatul UE IP/09/1539 din 16.10.2009). În aceiaşi zi dl Vlad Filat declara în cadrul conferinţei de presă ca vom avea un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană, iar dl Mihai Ghimpu, câteva zile mai devreme, 07 octombrie a declarat că vom avea un Acord de Asociere până la sfârşitul anului.

În cadrul vizitei Comisarului pentru Relaţii Externe şi Politică Europeană de Vecinătate Benita Ferrero-Waldner, în noiembrie 2009, s-a vorbit despre dezvoltarea relaţiilor cu Republica Moldova folosindu-se de oportunităţile oferite de Parteneriatul Estic şi lansarea din ianuarie 2010 a negocierilor privind noul acord contractual cu Moldova în cadrul acestui parteneriat care va înlocui Acordul de Parteneriat şi Cooperare (comunicat UE IP/09/1822). Vizita delegaţiei europene din ianuarie 2010 condusă de Gunnar Wiegand a fost interpretată de autorităţile moldoveneşti tot ca negocieri privind Acordul de asociere RM-UE.

Este clar că Alianţa pentru Integrare Europeană, pe lângă faptul că a inventat noţiunea de “termen rezonabil”, pentru a putea interpreta legislaţia şi chiar Constituţia Republicii Moldova în interes personal, a mai inventat şi noţiunea de “acord de asociere” în relaţia cu Uniunea Europeană.

Ţinând cont de faptul, că Programul de Bunăvecinătate, Parteneriatul Estic valabil până în anul 2013 cuprinde şi Republica Moldova, discuţia despre semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană ar putea începe doar după 2013.

Acest lucru a fost confirmat şi de Preşedintele Consiliului Uniunii Europene, dl Yves Leterme în cadrul întâlnirii cu dl Victor Şelin, Preşedintele Partidului Social Democrat, care se află într-o vizită de lucru în capitala UE, Bruxelles.

Totodată, Preşedintele Consiliului Uniunii Europene a rămas nedumerit despre faptul că Guvernul Republicii Moldova, precum şi partidele membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană dezinformează cetăţenii Republicii Moldova precum că Uniunea Europeană este gată să-şi revadă poziţia pe chestiunea de integrare a Moldovei în Uniunea Europeană.

Dl Victor Şelin a discutat cu dl Yves Leterme foaia de parcurs a Republicii Moldova pe calea integrării în Uniunea Europeană prin care s-a constatat că oricare ţară doritoare de a deveni membru UE nu poate derapa de la condiţiile standard ale UE, respectiv aderarea reală a Moldovei la UE nu poate fi mai devreme de 10–15 ani. În acest context, dl Yves Leterme a îndemnat pe toţi acei interesaţi de procesul de aderare la UE să se documenteze pe pagina oficială www.europa.eu.

Devine evident, că Alianţa de guvernare, cunoscând poziţia Uniunii Europene şi deţinând toate informaţiile cu privire la relaţiile Uniunea Europeană — Republica Moldova, a continuat pe tot parcursul activităţii sale să promoveze o politică populistă construită pe minciună şi dezinformare a propriilor cetăţeni despre “viitorul european”. Rezultatul acestor politici îl constituie nu numai înrăutăţirea şi tensionarea relaţiilor Republicii Moldova cu partenerii strategici din CSI, dar şi pericolul de discreditare a relaţiilor cu Uniunea Europeană.

Partidul Social Democrat consideră necesar şi obligatoriu informarea corectă a cetăţenilor ţării despre posibilităţile reale ale Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană şi cere partidelor membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană încetarea dezinformării şi promovării unei politici populiste îndreptată în interesul electoral al acestora şi care ne discreditează în faţa partenerilor europeni.

Centrul de presă PSD

Comunicat de presă privind vizita la Bruxelles a preşedintelui PSD Victor Şelin PSD a întrerupt monopolul AIE în relaţiile cu UE