Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Eşuarea privatizării şi neprofesionalismul Guvernului

|versiune pentru tipar||
PSD / 20 septembrie 2010
Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat se adresează către mijloacele de informare în masă să atragă o atenţie deosebită la procesul de privatizare, care urmează să se desfăşoare în perioada 21 septembrie — 7 octombrie 2010. Această privatizare se desfăşoară pe fundalul unei crize economice profunde, crize politice şi în timpul campaniei electorale.

Ministerul Economiei şi Comerţului, în acest proces, îşi planifică să obţină 1 miliard 142 milioane Lei (99,7 milioane dolari SUA). Sunt scoase la privatizare obiecte majore precum “Vibropribor”, “Juvaer”, “Energoreparaţii”, care sunt scoase la concurs comercial fără obligaţia de păstrare a profilului întreprinderilor, păstrarea locurilor de muncă, precum şi obligaţiuni investiţionale. Tot procesul decurge într-o grabă şi fără o pregătire prealabilă a acestor obiecte pentru privatizare.

Este evident, că în Guvern înţeleg că termenul menţinerii la putere expiră. De aceia, se încearcă să se vândă tot ce este posibil. Directorul general al Agenţiei Proprietăţii Publice Tudor Copaci a declarat, că statul în rezultatul acestor privatizări va obţine real 200–300 milioane lei. Ţinând cont de faptul, că investitorii au nevoie de o stabilitate politică, această privatizare va suferi un eşec, iar Guvernul va obţine mai puţin de 10% din mijloacele planificate în urma vânzării obiectelor. Încă o dată solicităm mijloacelor de informare în masă să informeze obiectiv societatea, iar pe 11 octombrie noi vom face totalurile cu rezultatele privatizării.

Partidul Social Democrat se adresează către membrii Alianţei pentru Integrare Europeană să oprească procesul de privatizare, pentru că aceasta se prezintă ca o indiferenţă pentru investitori şi o neîncredere a populaţiei. După eşuarea referendumului membrii AIE trebuie să înţeleagă că populaţia le-au pus nota şi că dânşii nu pot conduce cu ţara şi cu proprietatea statului în interesul cetăţenilor.

Partidul Social Democrat este împotriva privatizării obiectelor mari în baza concursurilor comerciale. PSD consideră că la astfel de întreprinderi trebuie utilizate alte mecanisme precum parteneriatul public privat sau concursuri investiţionale.

Partidul Social Democrat consideră că prioritatea statului trebuie s-o constituie nu vânzarea proprietăţii publice pentru completarea bugetului ci crearea locurilor de muncă printr-o administrare eficientă.

Drept exemplu poate fi Uzina “Răut” din Bălţi, la care pe timpuri activau până la 10 000 de persoane. În cazul unui concurs investiţional statul ar putea cere un preţ mai mic, dar cu obligaţiuni investiţionale de creare a cel puţin 5000 locuri de muncă în următorii 5 ani. În aşa fel Guvernul are posibilităţi indirecte de a crea locuri de muncă, de completare a bugetului de stat şi cel local, bugetul asigurărilor sociale şi majorarea PIB.

Alianţa pentru Integrare Europeană a demonstrat că nu poate administra treburile statului.

Din aceste considerente AIE trebuie să se retragă de la guvernare şi să predea locul Partidului Social Democrat, care are un plan de măsuri anticriză, de dezvoltare a ţării şi relansare a economiei.

Serviciul de presă PSD

Poziţia PSD faţă de activitatea Primarului General de Chişinău, Dorin Chirtoacă, şi a Consiliului municipal Chişinău Întrevederea dlui Victor Şelin cu Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova