Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Nemodernizarea CET — o nouă povară pentru locuitorii mun. Chişinău

|versiune pentru tipar||
PSD / 5 octombrie 2010 | 
Partidul Social Democrat

Astăzi, 05 octombrie, Ruslan Bîrladeanu, membru al Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat a ţinut o conferinţă de presă la tema “Nemodernizarea CET — o noua povară pentru locuitorii mun. Chişinău”.

În cadrul acesteia, dl Bîrlădeanu a menţionat că în ultimii 20 de ani, nici o guvernare din Republica Moldova nu s-a ocupat de sectorul termoenergetic şi de cel comunal. În toţi aceşti ani, guvernările au acumulat datorii imense, iar în ultimii 4 ani toată povara nemodernizării acestor sectoare o poartă locuitorii mun. Chişinău. Nici guvernarea comunistă, nici Alianţa pentru Integrare Europeană n-au avut un program ce ar duce la micşorarea tarifelor prin modernizarea sectoarelor. De către guvernare drept argument de majorare a tarifelor este adus doar preţul la gazul importat.

Evoluţia creşterii tarifelor în raport cu creşterea preţului la gaz:

Pentru comparaţie, dl Ruslan Bîrladeanu a adus exemplul mun. Sofia, Republica Bulgaria, unde preţul la gaz pentru centralele de termoficare îl constituie 4421 lei/1000m3, iar preţul pentru energia termică pentru locuitorii mun. Sofia îl constituie 787 lei/Gcal. În aşa fel constatăm, că în mun. Sofia preţul la gaz pentru centralele cu termoficare este cu 22% mai mare decât în mun. Chişinău, iar preţul la energia termică este cu 4% mai mic.

Prin urmare, putem afirma că problema creşterii tarifelor este din cauza utilajului sectorului termoenergetic învechit, precum şi din cauza incompetenţei Guvernului Republicii Moldova. Tarifele nu includ investiţii necesare pentru modernizarea sectorului termoenergetic. Din structura tarifului de 821 lei/Gcal 18% constituie pierderile în reţea, 22 % preţul pentru transport şi 60% costul energiei termice pentru Termocom.

De asemenea, o alta problemă majoră pentru locuitorii mun. Chişinău, în afara tarifului mare la agentul termic, este consumul excesiv de energie termică pentru 1m2: consumul normal pe lună la 1m2 este de 0,013 Gcal, la noi însă consumul este aproape de 2 ori mai mare — 0,025 Gcal.

Începând cu ianuarie 2011, gazul în Republica Moldova va fi livrat la preţuri europene, respectiv iarăşi va creşte tariful la energia termică, ceia ce va fi o povoară foarte grea pentru majoritatea locuitorilor mun. Chişinău.

Partidul Social Democrat a elaborat Programul Naţional de micşorare a tarifelor ce constă din două componente de bază: modernizarea sectorului termoenergetic şi modernizarea sectorului comunal, care urmează să fie realizat în următorii 4 ani de viitorul Guvern al Republicii Moldova, care va reduce facturile de 2 ori.

Serviciul de presă PSD

Declaraţia privind vizita Vice-preşedintelui al Alianţei Progresive al Socialiştilor Democraţi din Parlamentul Europei Dl Adrian Severin la sediul central al PSD 28 Noiembrie 2010 — Începutul Revoluţiei Economnice