Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Masa Rotundă “Soluţiile Partidului Social Democrat de micşorare a tarifelor la energia termică de două ori”

|versiune pentru tipar||
PSD / 8 noiembrie 2010
Partidul Social Democrat

Astăzi, în incinta Sălii de conferinţe a hotelului Jolly Allon, Preşedintele Partidului Social Democrat, Victor Şelin a organizat Masa Rotundă “Soluţiile Partidului Social Democrat de micşorare a tarifelor la energia termică de două ori”.

La acest eveniment au participat candidaţi independenţi la funcţia de deputat în viitorul Parlament, reprezentanţi mass media şi membrii societăţii.

Victor Şelin a prezentat succinct ideile platformei electrale ale formaţiunii, precizînd necesitatea implicării mass-mediei în informarea populaţiei cu privire la aspectele economice propuse de PSD.

“Una din problemele cu care se confruntă statul, este incapacitatea acestuia de a asigura minimul de existenţă. Astfel, PSD va propune adoptarea Proiectului de lege Cu privire la garantarea minimului de existenţă”, a declarat liderul PSD, Victor Şelin.

Ruslan Bîrlădeanu, Vicepreşedintele PSD a menţionat o serie de soluţii pe care statul trebuie să le facă imediat după finisarea campaniei electorale. Aceasta s-a referit la renovarea instituţiilor de stat Termocom, CET 1 şi CET 2, care, din perioada sovietică, nu au fost supuse unor construcţii sau reparaţii substanţiale. Anume aceasta a şi determinat calitatea proastă a serviciilor de termoficare şi deservirea tehnică a sistemului de încălzire a apartamentelor.

Ruslan Bîrlădeanu a reiterat necesitatea modernizării întreprinderilor, şi a confirmat că PSD, din momentul accederii în Parlament are deja înţelegere cu compania “COVAC” din China, care va oferi un credit de 1 miliard de dolari, pentru 20 de ani, 5 ani de graţie, şi 3% anual, ceea ce va permite investirea în restructurarea tehnica a întreprinderilor de termoficare. Paralel cu acest process, va fi creată o comisie de expertiză, care va examina starea blocurilor locative, deoarece in Chişinău există clădiri care au maximul termen de exploatare 30–50 de ani. Astfel, este nevoie de verificarea stării tehnice şi a construcţiilor propriu-zise.

“Pînă acum acest aspect a fost ignorant şi chiar tratat cu neseriozitate”, a declarat Ruslan Bîrlădeanu, precizînd că imediat ce vor avea concluziile finale vor putea decide dacă aceste clădiri mai pot fi folosite. “Daca acestea nu vor corespune normelor de siguranţă, atunci ne vedem responsabili de a stimula costrucţia noilor blocuri locative. Desigur că trebuie să luăm în calcul şi pericolul seismologic”.

La 25 iunie 2010, PSD a facut posibil ca RM sa semneze cu compania “COVAC” din China un memorandum prin care statul chinez oferă un credit de 1 miliard de dolari, in vederea renovării serviciilor de termoficare. Spre regret, Guvernul Filat nu a fost receptiv la propunerile PSD-ului astfel, fiind trecute cu vederea posibilitatea de reducere a tarifului la agent termic.

Sursa: www.psdm.md

Comunicat de presă privind întîlnirea oficială a Preşedintelui PSD Victor Şelin cu Preşedintele Clubului Oamenilor de afaceri “Timpul”, Igor Crapivca PSD a creat o nouă ramură în economia Republicii Moldova