Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Sergiu Coropceanu: Programul de Guvernare are un conţinut ce permite să se facă doar declaraţii politice

|versiune pentru tipar||
PSD / 17 ianuarie 2011
Partidul Social Democrat

După ce vineri, 14 ianuarie a fost investit în funcţie noul Guvern şi a fost aprobat programul de guvernare “Integrare Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare”, mai mulţi experţi şi politicieni şi-au expus părerile referitor la prevederile programului.

Secretarul General al Partidului Social Democrat, Sergiu Coropceanu a declarat în cadrul unei intervenţii radiofonice, că deşi acest program prevede combaterea sărăciei şi creşterea economică durabilă: “Programul de guvernare este o distanţare a responsabilităţilor Guvernului Filat-2 faţă de cetăţenii Republicii Moldova. Programul presupune cîteva viziuni, fără a fi luate în seamă careva indicatori sau rezultate iniţiale. Aceste viziuni sînt expuse într-un mod neclar, nefiind explicate, cum urmează să se dezvolte Republica Moldova în viitorii 4 ani atît pe plan economic cît şi social”.

“Un asemenea conţinut permite doar să se facă declaraţii politice”, a precizat Sergiu Coropceanu.

Totodată, Sergiu Coropceanu a mai precizat cîteva aspecte importante ale Programului de guvernare: “Programul continuă acţiunile de partajare a factorilor de influenţă prin reorganizarea CCCIEC şi trecerea acestuia în subdiviziunea Parlamentului. Reformarea structurii notariale şi altor instituţii precum trecerea subdiviziunilor de la MAI la Ministerul Justiţiei. Reorganizarea structurii guvernamentale, a agenţiilor de stat. Angajamentele luate de la capitolul administrativ şi privatizarea proprietăţilor publice este fără a condiţiona menţinerea şi crearea locurilor de muncă. Astfel putem deduce că se elaborează premise pentru a vinde totul”.

“Domeniul agriculturii prevede doar declaraţii fără a determina cum urmează să se dezvolte şi acest sector. Subvenţiile în agricultură vor fi oferite doar după aprobarea bugetului (martie 2011), perioada cînd lucrările agricole sînt iniţiate şi acest sprijin finciar nu va mai constitui acel ajutor necesar proprietarilor de terenuri agricole” a precizat Sergiu Coropceanu.

Guvernul nu se va implica în administrarea eficientă a treburilor statului inclusiv obţinerea de profituri, dar va continua reformele liberale şi dependent de structurile financiar-internaţionale.

Evidentă este nerespectarea unei prevederi a programului de guvernare care presupune menţinerea preţurilor. Şi deja astăzi avem majorări, la doar 2 zile de la aprobarea programului. Mai multi experţi în economie asigură că Republica Moldova va trece printr-o creştere rapidă a tuturor preţurilor la produsele de consum, a declarat Secretarul General al PSD, Sergiu Coropceanu.

Centrul de presă PSD

PSD a creat o nouă ramură în economia Republicii Moldova Sergiu Coropceanu: Majorarea preţurilor este rezultatul activităţii guvernului din ultimul an de zile