Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia PSD cu privire la stabilirea tarifelor la energia termică de către Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică

|versiune pentru tipar||
PSD / 3 februarie 2011
Partidul Social Democrat

Ieri, 02 februarie 2011, Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică a aprobat noile tarife la energia termică.

În cadrul şedinţei, Sergiu Coropceanu, Secretar General al Partidului Social Democrat, a atenţionat Directorii ANRE, că pe lîngă faptul că ANRE are funcţia de aprobare a tarifelor îi mai revine şi funcţia de respectare a drepturilor şi a intereselor consumatorilor.

În prezent ANRE nu-şi îndeplineşte funcţiile sale. Aprobînd majorările la energia termică, în anul 2010 de la 540 lei la 699 lei Gcal şi apoi de la 699 lei la 821 lei Gcal, iar acum pînă la 898 lei Gcal, pentru mun. Chişinău, ANRE nu a făcut nici o recomandare şi nu a cerut SA “TERMOCOM” să ia măsuri de micşorare a pierderilor, a cheltuielilor, de reconstrucţie şi modernizare în vederea micşorării consumului de gaze, care influenţează majorarea tarifului la căldură. De asemenea, în urma controlului economico-financiar la SA “TERMOCOM”, ANRE nu s-a adresat organelor competente pentru cercetarea tranzacţiilor dubioase, precum şi a pierderilor dubioase, care sunt calculate în tarife şi sunt compensate din contul plătitorilor.

ANRE nu trebuie să ia decizii în baza calculelor propuse de către un administrator slab, care ţine şi promovează un management neeficient, dar trebuie să ţină cont de interesele populaţiei şi posibilitatea de plată a acesteia.

În cazul în care, ANRE nu-şi îndeplineşte funcţia de respectare a intereselor consumatorilor nu este în drept să aprobe un nou tarif.

Partidul Social Democrat cere Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică să anuleze deciziile de majorare a tarifelor şi să impună prestatorilor de servicii să opereze cu modificările necesare, care vor duce la micşorarea tarifelor.

Totodată, în cazul în care ANRE nu va acţiona în interesul consumatorilor, Partidul Social Democrat îşi rezervă dreptul de a se adresa în instanţă de judecată.

Centrul de Presă PSD
Victor Şelin s-a întîlnit cu Valeri Kuzmin, Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova Sergiu Coropceanu: PCRM este la fel de vinovat ca şi actuala guvernare