Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia Partidului Social Democrat cu privire la majorarea accizelor pentru transportul auto importat în Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PSD / 12 aprilie 2011
Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat se pronunţă împotriva deciziei Alianţei pentru Integrare Europeană privind majorarea accizelor de import a mijloacelor de transport auto cu motor diesel de pînă la 3000 cm³ şi mijloacelor de transport cu motor diesel mai mari de 3000 cm³.

Deşi din 1 ianuarie 2010, Guvernul a adoptat o politică fiscală prin care nu se percepea o taxă vamală la importul autovehiculelor pentru transportul de minim 10 persoane şi autovehicule pentru transportul mărfurilor, cu termenul de exploatare de până la 7 ani, începînd cu 4 aprilie 2011 acesta vine cu o politică ce a nemulţumit nu doar proprietarii de maşini, dar şi bugetul statului, care va fi afectat puternic prin simplu calcul al tranzacţiilor auto şi al activităţilor desfăşurate de companiile de asigurări, companiile de leasing.

Nici măcar preşedintele Comisiei parlamentare Economie, Buget şi Finanţe, Veaceslav Ioniţă, nu a putut explica clar motivul şi consecinţele acestor majorări de accize. Simpla necorespundere a noţiunii de 3000 centimetri cubi indicată în legea votată în Parlament şi noţiunea de 2500, indicată în nomenclatorul mărfurilor, explică atitudinea cu care Alianţa îşi exersează mandatele sale în beneficiul cetăţenilor.

Astăzi, proprietarul unei maşini cu motor de 2700 de cm cubi ar trebui să achite taxa de devamare care constituie aproape 9450 de Euro. Ar fi fost de înţeles dacă guvernarea propunea calculul reieşind din preţul mijlocului de transport, (automobile de lux), dar în acestă situaţie cad toate mijloacele necesare activităţii de gospodărie a oamenilor. De ce Alianţa nu a calculat plăţile reale şi posibilităţile cetăţenilor moldoveni de a achita asemenea taxe. Sau interesele acestea sunt mai presus decît nivelul de trai al populaţiei Republicii Moldova. Pe lîngă scumpirile în lanţ, moldovenii vor plăti impozite pentru tot ce au în proprietate şi tot ce cu greu au agonisit. Cu toate că majoritatea moldovenilor îşi respectă obligaţiunile sale de cetăţean şi achită impozitele la timp, unii din deputaţi nici pînă astăzi nu şi-au depus declaraţia de venit, alţii fac donaţii de nişte sume care nici măcar nu sunt indicate în declaraţiile lor de venit.

Mai mult ca atît, veniturile persoanelor au fost odată supuse impozitării şi prin aceste măsuri Guvernul supune persoanele la o a doua impozitare.

Partidul Social Democrat accentuează necesitatea anulării acestei politici fiscale şi solicită guvernării actuale să ia în calcul nu numai “îngrăşarea” bugetului statului, dar să ţină cont de faptul că moldovenii importă mijloace de transport din motiv că ţara noastră nu este producătoare de automobile şi nici nu are capacitate tehnică de a dezvolta o asemenea industrie. Din această cauză, moldovenii ar trebui să beneficieze de pe urma importului de maşini, investiţie care vine din propriul lor buzunar, şi care spre regret va ajunge în mâinile celor care vor verifica corectitudinea şi legitimitatea respectării legii aprobate la 4 aprilie în Parlament.

Centrul de presă PSD
Sursa: www.psdm.md

Declaraţia comună a Partidului Social Democrat şi Sindicatului Independent “Protecţia Socială” cu privire la deciziile anti-sociale ale Alianţei de guvernare Candidatul Partidului Social Democrat la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău