Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Adresarea PSD către AIE referitor la revizuirea proiectului de lege “Cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova”

|versiune pentru tipar||
PSD / 26 iulie 2011
Partidul Social Democrat

Vineri, 22 iulie, Parlamentul Republicii Moldova a votat în primă lectură proiectul de lege “Cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova”, care prevede, inclusiv, trecerea frontierei de stat.

Constatăm, că declaraţiile Alianţei pentru Integrare Europeană de a atrage investitori străini în Republica Moldova şi de a spori interesul turiştilor şi a vizitatorilor, au rămas doar declaraţii populiste.

În schimbul unui regim facilitat la intrarea în Republica Moldova, autorităţile propun un regim strict, condiţionat, care îl responsabilizează pe grănicer să ia decizii proprii, solicitînd prezentarea actelor ce argumentează intrarea sa pe teritoriul Republicii Moldova.

Solicitînd dovezi în plus, pentru argumentarea călătoriilor de afaceri, autorităţile împiedică stabilirea relaţiilor între cetăţenii Republicii Moldova şi posibilii investitori. Şi acest lucru se întîmplă în perioada cînd Republica Moldova devine mai puţin atractivă, atît pentru investitorii din UE, cît şi pentru cei din CSI. În acelaşi timp, nici personalul nu cunoaşte limbile străine, pentru a da apreciere corectă actelor solicitate şi nu o interpretare proprie, fapt care va determina apariţia corupţiei.

Partidul Social Democrat din Moldova a propus Ideea Naţională de renaştere a Moldovei “Moldova — ţara intereselor economice comune ale CSI şi UE”, care se bazează pe modelul elveţian al politicii de stat, şi presupune acordarea condiţiilor prielnice pentru investitorii din CSI şi UE prin anunţarea teritoriului Republicii Moldova — Zonă Economică Liberă.

Funcţionarea unui regim de intrare pe teritoriul ţării doar în bază de paşaport sau viză, pentru ţările care nu au regim special cu Republica Moldova, va spori numărul străinilor dornici de a ne vizita ţara. Grănicerilor trebuie să li se rezerve dreptul de a lua decizii de a nu permite cetăţenilor străini intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, doar în cazurile excepţionale.

Dacă partidele membre din Alianţa pentru Integrare Europeană, responsabile de guvernarea ţării nu cunosc cum să conducă cu Republica Moldova, atunci măcar să nu încurce celor care cunosc cum să dezvolte ţara şi care vor veni în urma lor.

Solicităm Parlamentului Republicii Moldova, ca la examinarea proiectului de lege în a doua lectură să excludă condiţiile stringente de intrare pe teritoriul Republicii Moldova, care afectează atractivitatea ţării noastre.

Declaraţia PSD cu privire la lichidarea Serviciului Grăniceri “Al Treilea Reich şi Republica Moldova — studierea istoriei naţiunii”