Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Adresarea Partidului Social Democrat către Ministrul Educaţiei al Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PSD / 28 iulie 2011
Partidul Social Democrat
Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova
Dlui Mihai Şleahtiţchi, Ministru

Stimate domnule Ministru,

Pentru mai multe mijloace de informare în masă aţi confirmat faptul că Guvernul României va finanţa reeditarea manualelor de istorie a românilor şi istorie universală şi introducerea acestora în curricula şcolară începînd cu 01 septembrie 2011.

De asemenea, în cadrul lucrărilor Congresului I al învăţătorilor din Republica Moldova, la care s-a discutat despre problemele sistemului educaţional, creşterea eficienţei procesului educaţional etc., dvs. aţi declarat că “avem nevoie de aceste manuale fiindcă ele vor face ca în Republica Moldova, în deplinătate să fie respectat principiul adevărului istoric”.

Ţinem să menţionăm, că Congresului I al învăţătorilor din Republica Moldova nu a fost organizat de o instituţie publică din ţara noastră sau o organizaţie obştească a învăţătorilor moldoveni ci a fost organizat de Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România, filiala Republica Moldova în prezenţa mai multor oficiali români şi moldoveni. Trebuie să specificăm şi faptul că înregistrarea filialei s-a făcut în baza Statutului aprobat la Congresul XXXI-lea al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România şi al Cadrelor Didactice Române de peste hotare, iar în calitate de fondatori i-a avut pe 6 cetăţeni ai României, domiciliaţi în statul vecin.

În acelaşi timp, potrivit lui Eugen Tomac, şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, subordonat Primului-ministru al României, se doreşte reeditarea tuturor manualelor de istorie a românilor şi istorie universală.

În baza principiului transparenţei al activităţii autorităţilor publice şi în vederea argumentării necesităţii reeditării manualelor de istorie a românilor, şi introducerea acestora în curricula şcolară, solicităm să ni se prezinte:

  1. Documentul în baza căruia urmează să fie introdus obiectul de studiu “istoria românilor” sau pentru care disciplină va fi utilizat manualul cu aceiaşi denumire;
  2. Documentul în baza căruia se reeditează manualele, inclusiv cantitatea, tipografia şi costurile;
  3. Proiectul didactic anual pentru anul şcolar 2011–2012 la disciplinele de istorie.
  4. Conţinutul manualelor, care urmează a fi reeditate.
Cu respect,
Victor Şelin
Preşedinte PSD
“Al Treilea Reich şi Republica Moldova — studierea istoriei naţiunii” Adresarea PSD către Marian Lupu