Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Adresarea Preşedintelui Partidului Social Democrat, d-lui Victor Şelin către comunitatea ştiinţifică a Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PSD / 12 septembrie 2011
Partidul Social Democrat

Poziţia politică “Noi nu avem nevoie de Academie de Ştiinţă la Chişinău, deoarece ea există la Bucureşti”, dar şi activitatea politică a Parlamentului RM, care a decis să introducă modificări în “Codul cu privire la ştiinţă şi inovare” al Republicii Moldova, reprezintă nişte acţiuni logice şi bine gîndite ale Alianţei pentru Integrare Europeană, îndreptate spre distrugerea suveranităţii şi statalităţii Moldovei.

Academia de Ştiinţe a Moldovei este unica organizaţie publică, care coordonează activitatea ştiinţifică şi de inovare din ţară. Economia ţării, viaţa socială a cetăţenilor, nivelul de instruire preşcolară, mediu şi superior al generaţiei tinere, toate acestea au o necesitate acută de rezultatele activităţii comunităţii ştiinţifice moldoveneşti.

Alianţa pentru Integrarea Europeană, care poartă toată răspunderea pentru rezultatele activităţii Academiei de Ştiinţă, deoarece aceasta este finanţată din bugetul de sat, este obligată să dirijeze activitatea Academiei de Ştiinţă la nivel legislativ şi administrativ, cu scopul obţinerii rezultatelor activităţii acestei instituţii, în vederea realizării sarcinilor, puse în faţa societăţii.

Parlamentul şi Guvernul nu sunt în stare să rezolve acestea sarcini, şi cu scopul de a-şi îndreptăţi incompetenţa, au organizat următoarea reformă, pentru a simula desfăşurarea activităţii, dar şi cu scopul obţinerii unui control politic, de partid, asupra oamenilor de ştiinţă.

Alianţa pentru Integrarea Europeană propune să-i fie refuzat Academiei de Ştiinţe să-şi desfăşoare activitatea în domeniul problemelor economice şi sociale, ştiinţelor exacte, dar intenţionat să fie lăsate în competenţa Academiei de Ştiinţe numai cercetările în domeniul limbii române şi istoriei românilor.

În aşa fel, Alianţa pentru Integrarea Europeană încă odată ne-a dovedit, că scopul adevărat al acestor reforme, este lichidarea ştiinţei suverane a naţiunii moldoveneşti, iar în funcţiile de Academicieni vor rămîne numai acei, care sub supunerea AIE vor promova pseudoştiinţa despre primordialitatea limbii române faţă de limba moldovenească, în care au vorbit strămoşii noştri pe parcursul a mai mult de cinci veacuri, pînă la apariţia pe harta lumii a României.

Partidul Social Democrat atrage atenţia comunităţii ştiinţifice a Moldovei, că oamenii de ştiinţă de asemenea sun responsabili pentru batjocurile în adresa Academiei de Ştiinţe, pe care astăzi le auzim din partea AIE. Odată, permiţînd să fie antrenaţi în jocurile politice de parte uneia din forţele politice, odată, învoindu-se cu pseudoştiinţa despre numirea limbii materne — în loc de “limbă moldovenească” în “limbă română”, odată, învoindu-se, ca în locul “istoriei Moldovei”, copiilor noştri să le fie predată “istoria românilor” — Dumneavoastră aţi dat politicienilor tot temeiul pentru a se convinge, că oamenii de ştiinţă pot fi manipulaţi şi pentru ei faptele ştiinţifice nu mai reprezintă un exponent al personalităţii sociale a omului de ştiinţă.

Partidul Social Democrat consideră, că bazele legislative ale activităţii Academiei de Ştiinţă, care sunt stipulate în “Codul cu privire la ştiinţă şi inovare”, sînt unele din cele mai progresive în lume, iar oamenilor de ştiinţă le este necesară susţinerea politică şi finanţarea naţională a activităţii lor. O atenţie deosebită în cadrul acestei susţineri trebuie de acordat tinerilor cercetători în procesul transmiterii experienţei şi cunoştinţelor de la generaţia în vîrstă a Academicienilor.

Partidul Social Democrat va folosi toate mijloacele legale a luptei politice pentru a nu admite distrugerea Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova.

Sursa: www.psdm.md

Unirea Republicii Moldova cu România cu ajutorul SIS, Ministerului de Interne, Ministerului de Justiţie şi altor structuri guvernamentale ale Republicii Moldova PSD: “Închirierea manualelor şcolare — Istoria de succes a AIE”