Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Profesia de învăţător — una dintre cele mai indispensabile pentru societatea noastră

|versiune pentru tipar||
PSD / 5 octombrie 2011
Partidul Social Democrat

Astăzi, 5 octombrie 2011, cu ocazia “Zilei mondiale a Profesorilor”, liderul Partidului Social Democrat Victor Şelin a vizitat mai multe şcoli din municipiul Bălţi. Fiecare instituţie de învăţămînt a primit o telegramă cu mesaj de felicitare şi o tortă pentru a îndulci viaţa grea a profesorilor.

Din discuţiile cu cadrul didactic, au fost atinse mai multe probleme, una din cele mai des menţionate fiind proasta remunerare a specialiştilor în educaţie.

Astfel, PSD solicită Parlamentului şi Guvernului să asigure un salariu decent profesorilor, care ar fi nu mai mic decît un salariu mediu pe economie. Doar printr-o remunerare decentă, tinerii absolvenţi vor fi cointeresaţi de a alege profesia de învăţător, de a merge la studii pedagogice şi de a aprecia specialitatea dată drept una indispensabilă pentru societatea noastră.

În această zi de sărbătoare, profesorii nu au trecut cu vederea şi anumite nemulţumiri în procesul de studii, criticînd dur ceea ce se întîmplă astăzi în şcoli, în special la anumite discipline şcolare.

Partidul Social Democrat a amintit că a dat în judecată Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, prin care solicită Curţii de Apel să acţioneze conform prevederilor constituţionale şi legislaţiei în vigoare, prin care disciplinele de “Istorie a Românilor” şi “Limba română” să fie substituite cu “Istoria Moldovei” şi “Limba moldovenească”.

“Profesorii de istorie şi limbă cunosc mult mai bine identitatea poporului nostru şi a naţiunii moldoveneşti, dar din frica de a pierde lucrul, continuă să predea disciplinele de Istorie a Românilor şi Limba română, călcînd peste propria demnitate şi promovînd minciuna în rîndul elevilor”, a declarat Victor Şelin.

Liderul PSD subliniază că profesorii, fără a-şi dori, au devenit complice ale autorităţilor împotriva statalităţii moldoveneşti.

Partidul Social Democrat a solicitat profesorilor, că pînă Curtea de Apel va anunţa decizia sa cu privire la includerea în procesul de studii a disciplinelor de “Istorie a Moldovei” şi “Limba moldovenească”, aceştia să predea istoria şi limba naţiunii moldoveneşti.

“Dacă veţi fi solidari în această idee, nimeni nu vă va da afară de la lucru. Între timp, PSD va insista pentru respectarea Constituţiei Republicii Moldova!”, a conchis liderul PSD, Victor Şelin.

Centrul de presă PSD
Sursa: www.psdm.md

Alianţa a adus cetăţenii la limita riscurilor de viaţă Mesaj de felicitare cu ocazia Zilei profesionale a lucrătorilor din învăţămînt