Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Alianţa a adus cetăţenii la limita riscurilor de viaţă

|versiune pentru tipar||
PSD / 4 octombrie 2011
Partidul Social Democrat

Din momentul alegerii actualei componenţe al Parlamentului, cetăţenii moldoveni nu au auzit vreo idee de redresare a economiei naţionale nici de la PCRM, nici de la Alianţa de guvernare, pe cînd în acelaşi timp situaţia social-economică din ţară se înrăutăţeşte de pe zi ce trece. În special, persoanele social-vulnerabile,, 100 de mii de şomeri şi 650 000 pensionari şi 200 000 de persoane cu dizabilităţi au resimţit situaţia actuală. În acest răstimp au avut loc scumpiri de preţuri şi majorări de tarife.

În Moldova 735 000 de cetăţeni trăiesc sub pragul sărăciei totale. Şi iată că la finele lunii septembrie o nouă noutate “sufocantă” pentru populaţia Moldovei — scumpirea gazului cu 23,2%. Locuitorii satelor şi a oraşelor, a municipiilor Chişinău şi Bălţi sînt în aşteptarea majorării tarifelor şi la agentul termic. Căldura se va scumpi pînă la 1200 de lei pentru o gigacalorie. În 2012, conform noii politici fiscale propuse de AIE se aşteaptă:

Dacă e să fim mai expliciţi referitor la ce se va înzîmpla în viitorul apropiat - pensionarii şi persoanele cu dizabilităţi sînt condamnaţi la foame şi frig, ceea ce va determina înrăutăţirea stării sănătăţii, ce va provoca riscuri asupra vieţii omului.

Pentru garantarea siguranţei vieţii cetăţenilor noştri, Guvernul trebuie sau să mărească pensiile şi alocaţiile pînă la nivelul minimului de existenţă, 1502 lei, sau să diminueze tarifele şi să menţină preţurile stabile.

Partidul Social Democrat din Moldova a elaborat un proiect de lege cu privire la minimul de existenţă, care va asigura majorarea pensiilor şi alocaţiilor pînă la nivelul minimului de existenţă, la fel Partidul a demonstrat o acoperire financiară reală al acestui proiect.

Guvernul şi Parlamentul au respins acest proiect de lege, deşi conform articolului 47 din Constituţie:

“Statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent, care să-i asigure sănătatea şi bunăstarea, lui şi familiei lui, cuprinzînd hrana, îmbrăcămintea, locuinţa, îngrijirea medicală, precum şi serviciile sociale necesare.”

Această situaţia se datorează politicii externe incompetente, absurde şi populiste atît a PCRM cît şi a AIE.

Partidele parlamentare s-au întors cu spatele la partenerul nostru strategic Federaţia Rusă, şi a pierdut pieţele sale tradiţionale unde se realizau produsele noastre, ţinînd un curs spre pseudo integrare europeană, ceea ce în esenţă este un drum spre nicăieri.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat nu direcţionează corect vectorul politicii externe şi nici nu se întîlneşte cu omologul său Vladimir Putin. Preşedintele în exerciţiu nu a întreprins nici o vizită oficială în capitala rusă. Toţi cetăţenii Republicii Moldova observă că puterea de stat este antirusă. În consecinţă, şi preţurile la gaz pentru Moldova nu sunt amicale dar comerciale.

Alianţa înţelege că alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile şi este conştientă că ei vor pierde aceste alegeri. Majoritatea oamenilor care vor vota împotriva partidelor din Alianţă, sunt şomeri, pensionari şi invalizi. Conducerea statului a decis să se folosească de cetăţenii social-vulnerabili, pentru a scăpa cît de curînd posibil de ei, pentru a putea păstra puterea de stat.

Menţinerea puterii în parlament după 28 noiembrie de către partidele parlamentare, îndreaptă statul către o catastrofă umanitară- o politică de genocid a poporului nostru.

Organizaţia Naţiunilor Unite a aprobat “Convenţia pentru prevenirea şi pedepsirea crimelor de genocid”. Această Convenţie a declarat Genocidul — “o crimă de drept internaţional”. Statele semnatare ale acestei Convenţii “se angajează să-l prevină si sa-l pedepsească”. Unul din punctele acestei Convenţii a definit genocidul în felul următor:

Articolul 2 (c) — Supunerea intenţionată a grupului la condiţii de existenţă care antrenează distrugerea fizică totală sau parţială;

Urmărind acţiunile guvernanţilor, îndreptate împotriva propriului popor, Partidul Social Democrat le califică drept GENOCID.

În condiţiile, care s-au creat, poporul a devine nemulţumit şi cere acţiuni concrete şi decisive de la opoziţie. Partidul Social Democrat este gata să treacă de la declaraţii la acţiuni concrete şi cheamă toţi cetăţenii la apărarea drepturilor sale constituţionale, să se pronunţe împotriva genocidului, şi în limitele legii să înceapă mitinguri şi demonstraţii, revendicînd cerinţe social-economice.

Propunem de a înainta Guvernului cerinţe referitor la alocarea în decursul perioadei de încălzire 2011 — 2012, a compensaţiilor speciale pentru gazul consumat, în mărime de 23% de la tariful stabilit pentru toate categoriile de cetăţeni, venitul total al cărora pentru fiecare membru de familie este mai mic de 1500 lei, minimul de existenţă, garantat de Constituţie.

Hotărîrea respectivă, trebuie să fie adoptată de Guvern pînă la 20 octombrie 2011, ce va permite structurilor subordonate Guvernului şi primăriilor să facă tot posibilul, ca la 10 noiembrie cetăţenilor să le fie înaintate conturile de plată pentru gazul consumat, din numele furnizorilor de servicii, luînd în consideraţie şi compensaţiile speciale.

În cazul dacă, măsurile propuse nu vor fi realizate, cetăţenii vor avea tot dreptul, ca în cadrul mitingurilor de protest, să transmită Guvernului toate facturile pentru gaz, pe care le-au primit, dar nu au avut posibilitatea să le achite, pentru examinarea şi argumentarea surselor de venit din care pot fi plătite, dacă statul nu a asigurat veniturile necesare.

Partidul Social Democrat cheamă cetăţenii ţării la o solidaritate reciprocă şi unire pentru a putea exercita presiuni asupra puterii de guvernămînt.

Un cetăţean, care nu şi-a achitat factura, poate fi deconectat de la serviciul prestat, zeci de mii de cetăţeni, care nu şi-au achitat facturile, vor impune puterea să hotărască întrebarea despre mărirea veniturilor cetăţenilor, pentru a le da posibilitatea să-şi plătească conturile.

Cetăţeni ai Moldovei! La indiferenţa statului faţă de propriii cetăţeni, este necesar să răspundem cu indiferenţa faţă de achitarea conturilor, primite de la furnizorii de servicii şi impuse pentru achitare de către Guvern şi primării, cărora le-aţi încredinţat soarta.

Centrul de presă PSD
Sursa: www.psdm.md

Mesajul Partidului Social Democrat cu ocazia Zilei Mondiale a Persoanelor în Vîrstă Profesia de învăţător — una dintre cele mai indispensabile pentru societatea noastră