Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Adresarea Preşedintelui Partidului Social Democrat Victor Şelin în cadrul conferinţei de presă din 07 octombrie 2011

|versiune pentru tipar||
PSD / 7 octombrie 2011 | 
Partidul Social Democrat

Începînd cu 29 iulie 2009, puterea în statul nostru este în mâinile Alianţei pentru Integrare Europeană, care ca şi PCRM au ales vectorul politicii externe, îndreptat spre aderarea Moldovei la NATO şi Uniunea Europeană.

Deşi principiile politicii externe sînt asemănătoare pentru toate partidele parlamentare, ele totuşi se găsesc într-o veşnică confruntare în ce priveşte împărţirea funcţiilor de conducere şi nu sînt în stare să aleagă Preşedintele ţării.

Partidele parlamentare s-au distanţat de problemele reale ale poporului moldovenesc, neînţelegînd doleanţele lui vitale şi nu aud vaietele sfîşietoare ale cetăţenilor social-vulnerabili.

Preţurile pentru medicamente, produse alimentare, energie electrică şi agent termic au crescut din an în an, însă nivelul pensiilor, indemnizaţiilor şi salariilor, nu reuşeau să atingă nici măcar nivelul minimumului de existenţă.

Mai mult de 800 mii de cetăţeni moldoveni îşi duc viaţa sub pragul sărăciei absolute. Acesta este un indiciu, care exclude orice posibilitate de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană.

În aşa fel, toate declaraţiile despre eurointegrare au fost şi rămîn nişte acţiuni aparente şi fictive de îmbunătăţire a vieţii sociale şi economice a cetăţenilor. Acest neadevăr evident al unei eurointegrări apropiate a Moldovei, nu odată a fost curmat şi dezminţit de cei mai responsabili politicieni ai Uniunii Europene, care nu o dată au atras atenţia politicienilor moldoveni, că atingerea standardelor nivelului de viaţă pentru cetăţenii Moldovei, după modelul celor din Europa, reprezintă nişte sarcini interne ale Moldovei, pe care Uniunea Europeană le salută. Dar acesta nu înseamnă, că Uniunea Europeană este de acord să examineze aderarea Moldovei la UE. Crizele bugetare, valutare şi economice, care au infectat întreaga Europă, demonstrează univoc incapacitatea şi nedorinţa Uniunii Europene de a primi Moldova la întreţinerea contribuabililor europeni.

În Moldova, la o persoană care lucrează revine mai mult de un cetăţean neangajat în cîmpul muncii, faţă de care statul are obligaţii de întreţinere şi apărare socială.

Articolul 47 al Constituţiei Republicii Moldova stipulează: “Statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent, care să-i asigure sănătatea şi bunăstarea, lui şi familiei lui, cuprinzînd hrana, îmbrăcămintea, locuinţa, îngrijirea medicală, precum şi serviciile sociale necesare”.

Norma Legii Supreme a statului, îi obligă pe politicieni, să activeze în vederea cîştigării banilor pentru bugetul ţării şi capacitatea statului de a-şi îndeplini obligaţiile faţă de cetăţeni.

Conform sondajelor publice, se micşorează numărul persoanelor, care văd viitorul renaşterii economice a Moldovei prin aderarea la Uniunea Europeană, în acelaşi timp se măreşte numărul cetăţenilor, care văd perspectiva relaţiilor de prietenie cu ţările CSI.

Partidul Social Democrat a propus politicienilor Moldovei de a ajunge la un compromis şi de a uni eforturile pentru realizarea ideii “Moldova — ţara intereselor comune ale UE şi CSI”, conform căreia, Moldova îşi va păstra statutul de neutralitate, nu va tinde spre intrarea în NATO şi UE, va activa în vederea asigurării liberei circulaţii a cetăţenilor Moldovei pe teritoriul ţărilor UE. Moldova va fi declarată Zonă Economică Liberă dintre UE şi CSI, dar va adera la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, cu scopul garantării desfacerii mărfurilor moldoveneşti şi primirii din ţările Uniunii Vamale a energiei electrice şi gazului natural la preţuri mai mici.

În situaţia, cînd Partidul Comuniştilor şi partidele din AIE au declarat în scopuri populiste eurointegrarea şi promovează o politică antirusească, tariful gazului livrat pentru Moldova a crescut în decursul anului 2011 cu peste 100$ pentru 1000 m3, iar începînd cu 1 octombrie gazul s-a scumpit şi pentru consumatorii finali cu 23,2%. Din vara acestui an, tariful la energia electrică s-a majorat cu 20%. În noul sezon de încălzire se prevede o creştere a preţului pentru agentul termic pînă la 1200 lei pentru 1 Gcal.

Confortul politic al 101 deputaţi este pus pe cîntarul societăţii, cu riscul foametei, frigului şi riscul pentru viaţă a mai mult de un milion de cetăţeni, care supravieţuiesc sub minimul de existenţă.

Partidul Social Democrat, ne fiind un partid parlamentar, a elaborat şi a prezentat Guvernului şi Parlamentului ţării “Legea despre garantarea minimului de existenţă”, care a fost justificată de calcule economice, dar nici PCRM, nici partidele AIE nu au vrut să-l examineze, şi în aşa fel au lăsat în voia soartei întregul popor moldovenesc.

Mai mult ca atît, pentru a finanţa statele de personal administrativ exagerat umflate, cheltuielile pentru turneele europene şi călătoriile în străinătate, începînd cu anul 2012 în bugetul ţării este prevăzut o mărire bruscă a impozitelor: va fi întrodus impozitul pe venitul agenţilor economici în mărime de 12%; vor fi majorate accizele la produsele petroliere cu 6,9%; va fi aplicat impozitul pentru procurarea spaţiului locativ, automobilelor, terenurilor de pămînt, indiferent de faptul, că banii care au fost cîştigaţi de cetăţeni, deja au fost impozitaţi.

În ultimii doi ani numărul locurilor de muncă este de zeci de ori mai mic, decît numărul persoanelor, care şi-au pierdut lucrul. Valul de reduceri ale locurilor de muncă în Uniunea Europeană va aduce la interdicţii pentru angajarea cetăţenilor moldoveni în ţările europene. Însă partidele parlamentare nu au făcut nimic pentru a-i primi şi a-i plasa în cîmpul muncii pe cetăţenii moldoveni, care vor fi nevoiţi să se întoarcă în Moldova.

Poporul moldovenesc a ajuns la limita, cînd trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru soarta ţării, viitorul personal, şi să aleagă o nouă componenţă a Parlamentului, care va promova o politică social-economică cu adevărat populară.

La 28 septembrie s-a împlinit un an, de cînd a fost dizolvată componenţa precedentă a Parlamentului, iar deputaţii noi aleşi nu au îndreptăţit încrederea poporului şi nu au putut alege Preşedintele ţării. Parlamentul Moldovei este în afara legii şi deputaţii nu pot să activeze în cadrul legal şi să adopte legi, fapt despre care a constatat Curtea Constituţională în Hotărîrea Nr.17 din 20.09.2011, în partea de motivare a căreia a fost specificată necesitatea dizolvării Parlamentului după data de 28 septembrie. Conform punctului 4 a părţii de motivare a acestei Hotărîri, nereglementarea în Parlament a problemei privind termenele de alegere a preşedintelui nu presupune amînarea dizolvării legislativului. Anume despre acesta a declarat şi fostul Preşedinte al Curţii Constituţionale Dumitru Pulbere, fapt pentru care a fost nelegitim demis din funcţie.

Cu toate acestea, partidele parlamentare PCRM şi cele din AIE continuă jocurile politice şi încearcă să se înţeleagă referitor la alegerea Preşedintelui, cu scopul de a deţine încă trei ani puterea în mâinile sale, deoarece înţeleg, că la alegerile parlamentare anticipate vor fi blamaţi pentru politica antipopulară şi genocidul împotriva propriului popor.

Poporul Moldovei doreşte schimbări, poporul Moldovei are dreptul să aleagă nişte deputaţi mai destoinici pentru Parlamentul moldovenesc.

Realităţile vieţii politice nu sînt de partea cetăţenilor moldoveni, cinstiţi şi conştiincioşi, deoarece puterea în stat este uzurpată de partidele parlamentare. Parlamentul nu a fost dizolvat după 28 septembrie, şi nici un partid parlamentar nu a inclus pe ordinea de zi întrebarea despre dizolvarea actualului Parlament.

Partidul Social Democrat, un partid cu adevărat popular, pune pe ordinea de zi a societăţii, întrebarea despre dizolvarea Parlamentului, şi cheamă cetăţenii să-şi exprime voinţa sa la mitingurile de protest împotriva actualei componenţe a Parlamentului Republicii Moldova.

Partidul Social Democrat îşi asumă răspunderea pentru organizarea mitingurilor de protest cu scopul exercitării presiunii asupra Parlamentului actual şi primirii hotărîrii de dizolvarea a Parlamentului, ridicînd de la deputaţii în funcţie mandatele de aleşi ai poporului.

Totodată, Partidul Social Democrat este gata să organizeze acţiuni de protest împotriva politicii antipopulare şi antisociale a actualei guvernări, care a condamnat la foamete şi frig păturile social-vulnerabile ale societăţii noastre, din care fac parte peste 100 mii de şomeri, 650 mii pensionari şi 200 mii de persoane cu dizabilităţi.

Pentru a le da posibilitate acestor persoane să supravieţuiască, este necesar ca pînă la data de 20 octombrie, în regim de urgenţă, Guvernul să adopte o Hotărîre despre alocarea compensaţiilor speciale pentru gazul consumat, în mărime de 23% de la tariful stabilit pentru toate categoriile de cetăţeni, venitul total al cărora pentru fiecare membru de familie este mai mic de 1500 lei, ce reprezintă minimul de existenţă, garantat de Constituţie.

În aşa fel, va fi posibil, ca pînă la 10 noiembrie furnizorul de servicii Chişinău-Gaz să includă aceste compensaţii speciale, alocate de Guvern, în conturile de plată pentru gazul consumat, pe care le vor primi cetăţenii.

În cazul, dacă pînă la 10 noiembrie 2011 cetăţenii vor primi facturile pentru gaz, fără includerea compensaţiilor respective, atunci la 12 noiembrie 2011 Partidul Social Democrat va convoca cetăţenii la un miting de protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale, pentru a protesta împotriva majorărilor de preţuri. De asemenea, vor fi colectate toate facturile neachitate ale cetăţenilor şi vor fi transmise spre achitare Primului-ministru şi Guvernului.

Centrul de presă PSD
Sursa: www.psdm.md

Declaraţia PSD: “Arestul lui Eduard Baghirov — încălcarea Drepturilor Omului în Moldova” Scrisoare de recunoştinţă din parte Partidului Social Democrat Preasfinţiei Sale Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii, Preasfinţitului Kiril