Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Scrisoare de recunoştinţă din parte Partidului Social Democrat Preasfinţiei Sale Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii, Preasfinţitului Kiril

|versiune pentru tipar||
PSD / 8 octombrie 2011
Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat s-a adresat Mitropolitului Chişinăului şi al Întregii Moldove ÎPS Vladimir cu rugămintea de a transmite o scrisoare de recunoştinţă Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii, Preasfinţitului Kiril, în legătură cu vizita canonică a Preasfinţiei Sale la Chişinău.

Preasfinţiei Sale
Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii
Preasfinţitul Kiril

Preafericirea Voastră,

Pentru cetăţenii Republicii Moldova este cu adevărat o mare onoare de a fi prezent în ţara noastră şi de a oficializa la Catedrala Mitropolitană din Chişinău, Sfînta Liturghie cu darul încredinţat Dumneavoastră de Dumnezeu şi recunoscut de biserică ortodoxă.

În toate timpurile, Biserica a fost şi este acea instituţie care ne îndrumă şi care ne oferă binecuvîntare în toate acţiunile noastre. Învăţămintele primite de la slujitorii bisericii nu ţin doar de canoanele bisericeşti, dar şi de viaţa de zi cu zi.

Fiecare slujbă are farmecul său, unii preoţi fiind mai deschişi cu credincioşii şi cu o deosebită iscusinţă utilizează cuvintele Domnului drept răspunsuri şi învăţăminte pentru noi, muritorii de rind.

Pe lîngă acestea, Biserica tăinuieşte acea parte a istoriei, care ne descrie ierarhia naţiunii moldoveneşti şi totodată adevereşte prin cărţile bisericeşti prima apariţie a popoarelor şi naţiunilor lumii.

Datorită Bisericii putem depista consecutivitatea evenimentelor istorice, deoarece pe timpuri doar slujitorii bisericilor erau cărturarii care înscriau în cărţile bisericeşti istoria. Partidul Social Democrat a oferit în dar Mitropolitului Chişinăului şi al Întregii Moldove ÎPS Vladimir o carte bisericească veche “Ceasoslov bogat”, care a fost editată în anul 1866 şi conţine descrierea cronologiei dezvoltării bisericii până la începutul secolului 19 şi numele tuturor Mitropoliţilor Moldovei. Această carte demonstrează existenţa bisericii moldoveneşti şi a statului moldovenesc cu mult înaintea altor state vecine şi tradiţii bisericeşti, confirmînd prin evoluţia istorică statutul Moldovei de stat suveran.

Considerăm că Patriarhia Moscovei a contribuit enorm la valorificarea creştinismului în Republica Moldova şi în acelaşi timp a educat spiritual ortodox printre creştin ortodoxii moldoveni. Sperăm că vocea bisericilor va răsuna mai puternic în limba moldovenească şi va aduce cuvîntul Domnului drept o valoare supremă duhovnicească tuturor creştinilor din Republica Moldova.

Membrii Partidul Social Democrat se roagă la Dumnezeu, ca enoriaşii Mitropoliei Moldovei sub oblăduirea Bisericii Ortodoxe Ruse să aibă credinţă în identitatea poporului său, iar cei rătăciţi să se regăsească în apartenenţa sa la poporul moldovenesc, şi să-şi îndrepte rugăciunile sale spre Dumnezeu în limba moldovenească, care le-a fost dăruită de Dumnezeu, deoarece esenţa lor şi soarta omului sunt zămislirea Domnului, mult mai presus decît convingerile lor personale şi politice.

Cu un deosebit respect,

Victor Şelin
Preşedintele Partidului Social Democrat
din Republica Moldova

Sursa: www.psdm.md

Adresarea Preşedintelui Partidului Social Democrat Victor Şelin în cadrul conferinţei de presă din 07 octombrie 2011 Declaraţia PSD: “O nouă etapă de exploatare a postului naţional de televiziune «Moldova 1» de către AIE”