Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Despre întîlnirea Ambasadorului Federaţiei Ruse în Republica Moldova Valeri Kuzmin cu conducerea PSD

|versiune pentru tipar||
PSD / 11 octombrie 2011
Partidul Social Democrat

La 11 octombrie a avut loc o întîlnire între Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Modova, dl Valeri Cuzmin şi conducerea Partidului Social Democrat din Republica Moldova, reprezentată de Preşedintele PSD dl Victor Şelin şi Secretarului General PSD dl Sergiu Coropceanu.

În timpul acestei întîlniri, petrecute în contextul consultaţiilor permanente cu forţele politice din Republica Moldova, au fost discutate perspectivele dezvoltării Modovei şi ale relaţiilor dintre Rusia şi Moldova în lumina crizei politice, care persistă în RM. Partea rusă a subliniat interesul său faţă de depăşirea cît mai curîndă a perioadei de instabilitate politică, în care se află statul-prieten Moldova.

Conducerea Partidului Social Democrat s-a adresat Ambasadei Federaţiei Ruse cu iniţiativa petrecerii în Moldova a forului economic cu participarea reprezentanţilor structurilor guvernamentale de profil din ţările membre ale Uniunii Vamale (ministerele economiei, comerţului, departamentele vamale, etc.), dar şi a reprezentanţilor cercurilor economice ale ţărilor Uniunii Vamale şi Moldovei. La acest Forum se prevede să fie discutate posibilităţile şi avantajele aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală, şi să se facă un schimb de păreri între reprezentanţii ţărilor membre ale Uniunii Vamale şi reprezentanţii organelor de stat din Moldova şi ai agenţilor economici.

Ambasadorul Rusiei a menţionat, că această temă este planificată pentru a fi oglindită şi discutată în timpul lucrărilor ediţiei a VII-a a Mesei rotunde ştiinţifico-practice “Rusia — Moldova: dialog în numele viitorului” cu tema “ 200 ani ai relaţiilor ruso-moldoveneşti: etapele principale, problemele şi perspectivele”, care se va desfăşura pe data de 24 octombrie la Chişinău. După cum a anunţat Valeri Kuzmin, se aşteaptă, că la lucrările acestei mese rotunde vor participa conducătorul Agenţiei Federale pentru relaţiile cu Comunitatea Statelor Independente şi concetăţenii de peste hotare, şi colaborare umanitară internaţională (Rossotrudnicestvo), d-l Farit Muhametşin, şi Secretarul de Stat, Vice-ministrul de Externe al Federtaţiei Ruse, d-l Grigorii Karasin.

Partidul Social Democrat a atras atenţia la încălcarea drepturilor vorbitorilor de limbă rusă, în ceia ce priveşte garantarea accesului la informaţie şi în legătură cu transferul în orele nocturne a noutăţilor în limba rusă, şi excluderea din grila de emisie a jurnalului de ştiri “Mesager” în limba rusă, de către Compania publică “Teleradio-Moldova” la postul de televiziune “Moldova-1”.

Diplomatul rus a informat interlocutorii săi, că în timpul lucrărilor conferinţei pe problemele reformării Companiei publice “Teleradio-Moldova”, care a avut loc la Chişinău pe data de 23 septembrie, el împreună cu reprezentantul OSCE au ridicat întrebarea despre faptul, că conform principiilor democratice europene, televiziunea publică trebuie să elaboreze nu numai un conţinut calitativ şi competitiv, dar reieşind din specificul său, să reflecte necesităţile întregii societăţi, inclusiv şi a minorităţilor etnice, în ceia ce priveşte accesul la informaţie în limba maternă. Valeri Kuzmin a constatat că cu regret nici la această conferinţă, nici la momentul actual, nu s-a reuşit de a primi o informaţie despre măsurile care s-au întreprins pentru asigurarea acestui drept la televiziunea publică moldovenească. Mai mult ca atît, din anumite surse neoficiale a parvenit o informaţie neconfirmată despre planurile reformării redacţiei existente a minorităţilor etnice “Sodrujestvo”.

Partidul Social Democrat a adus la cunoştinţa Ambasadorului Rusiei poziţia sa referitor la întrebarea încălcării drepturilor omului în cazul cu cetăţeanul Federaţiei Ruse, Eduard Baghirov. PSD a informat, că a cerut de la Procuratura Generală a RM să se adreseze în instanţele judecătoreşti, pentru a schimba măsura de constrîngere sub formă de reţinere sub arest pe o altă măsură sub formă de angajament de nepărăsire a Moldovei, pentru perioada acţiunilor de anchetă. PSD şi-a exprimat nedumerirea în legătură cu faptul, că organele de drept ale Republicii Moldova pînă îi prezent nu au prezentat societăţii careva dovezi, care ar confirma vinovăţia lui Eduard Baghirov.

Din partea sa, Ambasadorul Rusiei a informat, că reprezentanţa diplomatică rusească ţine sub un control permanent întrebarea referitor la asigurarea drepturilor legale ale cetăţeanului rus Eduard Baghirov şi intenţionează şi mai departe să-i acorde toată susţinerea necesară în conformitate cu dreptul internaţional, acordurile bilaterale ruso-moldoveneşti în acest domeniu şi legislaţia în vigoare a Republicii Moldova.

Centrul de presă PSD
Sursa: www.psdm.md

Declaraţia PSD: “O nouă etapă de exploatare a postului naţional de televiziune «Moldova 1» de către AIE” Sergiu Coropceanu cere ANRE să stopeze examinarea solicitării S.A. “Termocom” privind majorarea tarifului la agentul termic