Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Scrisoare deschisă adresată Prim-ministrului Republicii Moldova, Vlad Filat din partea Partidului Social Democrat

|versiune pentru tipar||
PSD / 2 noiembrie 2011
Partidul Social Democrat

Pe parcursul anului 2011, Partidul Social Democrat din Moldova, pînă la stabilirea tarifelor pentru energia electrică, gaze naturale şi alte servicii comunale, în repetate rânduri s-a adresat la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică privind necesitatea formării tarifelor, ţinînd cont de costul real al serviciilor prestate, unde statul, în calitate de proprietar al întreprinderilor prestatoare de servicii şi ANRE, trebuia să elaboreze o serie de măsuri pentru a îmbunătăţi eficienţa activităţii financiar-administrative a întreprinderilor prestatoare de servicii, care ar fi dus la o reducere a tarifelor.

Rezultatele auditului Curţii de Conturi, mărturisirile cetăţenilor, investigaţiile şi reportajele jurnalistice, indică faptul că tarifele aprobate de către ANRE, includ şi costurile gestionării defectuoase ale furnizorilor de servicii, preţurile exagerate pentru lucrări de deservire, ratele bancare ale împrumuturilor şi zeci de milioane de salarii nejustificate. În acelaşi timp, ANRE nu şi-a îndeplinit funcţia sa prioritară de protecţie a consumatorilor în ceea ce priveşte regulamentele şi calitatea serviciilor prestate.

În bugetul de stat pentru anul 2011 şi suntem absolut siguri, că şi în bugetul pentru anul 2012, Guvernul Republicii Moldova nu a asigurat minimul de existenţă pentru cetăţenii Moldovei din contul creşterii veniturilor cetăţenilor.

Singura modalitate a statului de a garanta minimum de existenţă, constituie acţiunile de reducere a costurilor la tarife.

Reprezentanţii statului în întreprinderile prestatoare de servicii nu şi-au îndeplinit angajamentele sale de a îmbunătăţi eficienţa acestor întreprinderi, şi există suspiciuni că aceştia sunt interesaţi financiar în muşamalizarea schemelor ilegale de majorare a costurilor cheltuielilor administrative ale întreprinderilor, care este un motiv suficient de a stabili un management direct în sectorului energetic al Moldovei, din numele Guvernului.

Ţinând cont de incapacitatea de plată a cetăţenilor şi neasigurarea minimului de existenţă, neîndeplinirea atribuţiilor legale ale ANRE, ineficienţa reprezentanţilor statului în gestionarea întreprinderilor prestatoare de servicii, propunem Guvernului ca în conformitate cu legislaţia în vigoare să ia iniţiativa şi să sisteze activităţile ANRE şi să fie instituit un nou Minister al Energeticii şi Gospodăriei Comunale, fiind subordonat întreg sistemul energetic noii instituţii ministeriale.

În vederea stabilirii obiective a tarifelor, să fie instituit un Comitet inter-ministerial pentru tarife în cadrul căruia să participe reprezentanţii Ministerului Economiei, Ministerului Protecţiei Sociale şi al Familiei, Ministerului Muncii şi noului Minister al Energeticii şi al Gospodăriei Comunale.

Partidul Social Democrat din Moldova înţelege că măsurile propuse nu corespund programului Guvernului, aprobat de către AIE şi a angajamentelor Guvernului faţă de FMI şi alţi creditori, şi la începutul sezonului de iarnă este prea târziu să se efectueze modificările propuse.

În acelaşi timp, Guvernul trebuie să înţeleagă că cetăţenii vor fi în situaţia de a se dezice de căldură, apă, energie electrică şi gaze naturale, ceea ce le va afecta starea sănătăţii şi a bunăstării.

Stimate domnule Prim-ministru,

Valoarea vieţii şi a sănătăţii umane a cetăţenilor Republicii Moldova este mai importantă decât soarta funcţionarilor pedepsiţi de la businessul ilegal din sectorul energetic şi serviciilor comunale. Noi înţelegem că Dumneavoastră ca unul dintre liderii AIE, vă este dificil de a fi de acord cu Partidul Social Democrat, partid extraparlamentar, privind necesitatea de a renunţa la doctrinele liberale din economie şi trecerea la implicarea directă a statului în activitatea agenţilor economici prestatori de servicii energetice şi comunale, însă un politician responsabil este capabil să ajungă la un compromis.

Adresarea noastră va fi lipsită de sens, dacă măsurile propuse nu vor deveni subiecte de discuţie la viitoarea şedinţă a Guvernului, unde va fi luată decizia de a asigura dreptatea socio-economică în relaţiile dintre stat şi societate.

Victor Şelin
Preşedintele Partidului Social Democrat

Sursa: www.psdm.md

PSD condamnă declaraţiile Regelui Mihai-I PSD a avut o întrevedere oficială cu Delegaţia UE în RM unde a fost discutat interesul cetăţenilor români de etnie romi de a se stabili în RM