Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

PSD condamnă declaraţiile Regelui Mihai-I

|versiune pentru tipar||
PSD / 27 octombrie 2011
Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat îşi exprimă protestul în legătură cu o altă încercare a elitelor politice al statului român, de a promova o politică externă faţă de Moldova, pe baza tradiţiilor coloniale. În perioada 1918–1940, Regatul Român nu a reuşit să ia în subordine teritoriul Moldovei şi să absoarbă naţiunea moldovenească. Peste 60 de ani, ambiţiile regale româneşti faţă de statul nostru, iarăşi, au răsunat de la tribuna Senatului român, prin cuvintele lui “Mihai I”- în discursul oficial enunţat cu ocazia zilei sale de naştere.

Statul român nu a fost niciodată sub conducerea unui rege, care provenea din familie regale din Valahia şi Moldova. Regatul Român a fost condus întotdeauna de domnitori ai dinastiei de nobili germani înscăunaţi cu forţa în tronul românesc.

Alexandru Ioan Cuza, domnitor ales al Moldovei, care a unificat Moldova şi Valahia într-un principat, a fost înlăturat cu forţa de la tronul domnesc în 1866, pentru ca Moldova şi Valahia să treacă sub conducerea germanilor.

Cu ajutorul Rusiei, Moldova şi-a menţinut identitatea sa şi nu a fost niciodată în componenţa Regatului Român, iar ocupaţia militară din 1918 pînă în 1940 nu a dus la recunoaşterea internaţională a drepturilor Regatului Român asupra Moldovei în cadrul graniţelor de la Ucraina pînă la Prut. Acesta este un fapt şi un adevăr istoric.

Regele Mihai I nu are nici un drept moral sau legal de a se adresa deputaţilor Parlamentului din România cu declaraţia oficială ca parlamentarii români să nu uite despre terenurile româneşti de peste Prut care au fost ocupate ilegal.

Moldova a cunoscut o serie de pierderi şi suferinţă în perioada domniei membrilor din familiile regale româneşti în timpul celor două războaie mondiale, în timpul ocupaţiei Moldovei, însăşi Regele Mihai I este cel mai vinovat de suferinţa adusă poporului moldovenesc. La vîrsta onorabilă de 90 de ani, lăsînd în urmă viaţa sa trăită şi cu un pas spre lumea cealaltă, în locul unor declaraţii fanariote, Alteţa sa ar trebui să se pocăiască pentru păcatele comise de Regatul Român faţă de poporul moldovenesc, dar şi faţă de cetăţenii din România modernă, ​​care au fost utilizaţi în scopuri politice şi militare în favoarea păstrării tronului pentru familiile regale, care pe lîngă satisfacţia ambiţiilor proprii au adunat avere, şi nici nu ezitau să trimită supuşii săi la moarte.

Să ţineţi minte, Regele Mihai I şi cei care l-au auzit şi i-au dat dreptate — Domnitorul nostru, Ştefan cel Mare şi Sfînt a spus că Moldova ne aparţine nouă, moldovenilor şi urmaşilor noştri.

Centrul de presă PSD

Necesitatea declarării stării de urgenţă în Republica Moldova Scrisoare deschisă adresată Prim-ministrului Republicii Moldova, Vlad Filat din partea Partidului Social Democrat