Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Necesitatea declarării stării de urgenţă în Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PSD / 26 octombrie 2011 | 
Partidul Social Democrat

În Republica Moldova avem peste 200 mii invalizi, 600 mii pensionari şi sute de mii de bugetari care primesc salarii între 1500-2500 lei. Însă actuala guvernare este preocupată de problema alegerii şefului statului. Partidele din AIE intenţionat accentuează problema alegerii şefului statului drept prioritate pentru a diminua problema social-economică din ţară cu care se confruntă moldovenii.

În ultima perioadă asistăm cu toţii la scumpirile în lanţ ce au loc în Moldova şi vedem o pasivitate a Guvernului, care nici nu se implică în găsirea unor soluţii de oferire a unui nivel de trai decent pentru cetăţenii RM. Totul a început cu majorarea tarifelor la gaz natural, unde Guvernul RM nu a binevoit să negocieze cu Federaţia Rusă micşorarea preţurilor de achiziţie a gazului natural.

A urmat majorarea tarifului pentru agent termic şi electricitate, ulterior mai multe companii fiind în situaţia de a majora preţurile la produse de primă necesitate precum produse lactate şi alte produse de consum.

Responsabili de aprobarea tarifelor la energie electrică, gaz natural şi agent termic este ANRE, agenţie care a devenit autonomă în luarea deciziilor tocmai pentru că Guvernul a redirecţionat toate criticile şi nemulţumirile cetăţenilor în adresa instituţiei date, astfel distanţîndu-se de la responsabilităţile care îi revin. Totodată ANRE are atribuţia de a analiza solicitarea de majorare a tarifelor parvenite de la furnizori şi nicidecum nu ţine cont de capacitatea de plată a populaţiei.

PSD s-a adresat către ANRE ca aceasta din urmă să nu examineze solicitările privind majorarea tarifelor şi să nu aprobe majorările de tarife pînă cînd în cadrul întreprinderilor care furnizează serviciile respective nu vor fi efectuate controale respective de a vedea întrucît corespunde solicitarea de majorare a tarifului. Drept răspuns ANRE a precizat că este limitat în responsabilităţi şi nu are posibilitatea şi nici dreptul de a verifica furnizorii respectivi, deoarece este prerogativa organelor abilitate inclusiv şi a Guvernului, Primăriei, care sînt fondatori ai acestor întreprinderi.

Partidul Social Democrat reiterează faptul că acele compensaţii care au fost acum acordate de către Guvern sunt nişte compensaţii mizerabile, care la solicitarea FMI, din 2012, vor fi excluse.

Reeşind din situaţia creată la moment şi capacitatea de plată a populaţiei, atribuţiile care îi revin ANRE şi obligaţiunile Guvernului RM şi ţinînd cont de consultările cu Asociaţia Republicană Protecţia Consumatorilor considerăm că în RM trebuie să fie declarată stare de urgenţă în domeniul termoenergetic, să fie stopată activitatea ANRE şi să fie preluate funcţiile ANRE de aprobare a tarifelor, şi să fie transmise Guvernului RM, ca acesta să aprobe tarifele pentru energie electrica, gaz natural, agent termic în dependenţă de capacitatea de plată a populaţiei.

Centrul de presă PSD
Sursa: www.psdm.md

Partidul Social Democrat a adresat o scrisoare oficială domnului Dirk Schuebel PSD condamnă declaraţiile Regelui Mihai-I