Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Adresarea liderului Partidului Social Democrat Victor Şelin către PCRM şi simpatizanţii doctrinei social-democrate

|versiune pentru tipar||
PSD / 8 noiembrie 2011 | 
Partidul Social Democrat

Ieşirea din fracţiunea PCRM a deputaţilor Igor Dodon, Zinaida Greceanîi şi Veronica Abramciuc denotă o continuitate logică a procesului de luptă între activişti pe interiorul partidului, ceea ce reprezintă o componentă ideologică de partid.

PCRM, dup ce a cîştigat alegerile parlamentare din 2001 şi a obţinut o majoritate parlamentară pentru administrarea eficientă a ţării, a mobilizat în instituţiile de stat şi reprezentanţi ai partidelor şi persoane neafiliate politic.

În anul 2005, PCRM a beneficiat de susţinere în alegerea preşedintelui, ceea ce a atras la guvernare şi reprezentanţi ai altor partide, fără a ţine cont de contradicţiile ideologice între partide.

Rezultatul incertitudinii vectorului doctrinelor politice, lipsa unui program unic de guvernare a ţării negociat între partide, care, împreună au ales preşedintele în 2005, şi cel mai important, lipsa unui control intern cu privire la cadrele de partid şi a funcţionarilor de stat, a şi fost înfrângerea PCRM la alegerile parlamentare din 2009.

În cadrul celui de al 12-lea Congres, Partidul Social Democrat din Moldova a modernizat Statutul, Programul şi componenţa conducerii Partidului, la fel au fost revăzute şi principiile relaţiilor între partide, precizînd trecerea de partea opoziţiei constructive. Opoziţia constructivă a PSD cu privire la viziunile partidelor politice din Moldova determină că social-democraţii, fiind în opoziţie, au elaborat soluţii de îmbunătăţire a vieţii socio-economice şi le propun spre examinare guvernării, partidelor parlamentare, şi dacă acestea sunt acceptate, atunci vom saluta cu aplauze partidele de la guvernare, însă dacă acestea refuză examinarea iniţiativelor — îi vom critica pentru aceasta.

Societatea civilă, mass-media, opinia publică este martoră a acţiunilor noastre şi caracterul succesiv al acestora. PSD nu a dat motive să fie acuzată de oportunism şi inconsecvenţă. Poziţiile ideologice ale PCRM şi PSD sunt similare, precum şi declaraţiile ideologice ale celorlalte partide, care sunt în opoziţie şi au la bază principiile social-democrate.

Cu toate acestea, doctrinele şi declaraţiile ideologice sunt doar cuvinte, şi acestea necesită de a fi confirmate prin acţiuni.

Până în prezent, PSD nu a reuşit să iniţieze o colaborare cu comuniştii, oferind societăţii civile, unificarea forţelor de stânga, a unui program clar de acţiuni politice şi organizaţionale de implementare a programului de construire a statului social în interesul numeroaselor grupuri sociale, care împărtăşesc idealurile moderne a social-democraţiei europene.

Niciodată nu am spus motivele reale a lipsei unei cooperări, dar e timpul să expunem acest lucru pentru a accelera procesul de unificare a forţelor de centru-stînga din Republica Moldova.

Aceste motive devin mai clare, dacă ne amintim esenţa propunerilor PSD cu privire la cooperarea cu PCRM.

În mai 2010, Partidul Social Democrat s-a adresat PCRM cu iniţiativa de a elabora în comun proiectului de lege “Cu privire la garantarea minimului de existenţă a cetăţenilor în RM.” Legea a fost elaborată de comun acord, dar fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor a refuzat să-l promoveze în Parlament. După cum s-a dovedit, dezacordul mai multor deputaţi comunişti de a susţinere acest proiect, una din cauze fiind faptul că iniţiativa legislativă a fost elaborată în comun cu PSD.

În timpul referendumului din septembrie 2010, PSD a propus PCRM să semneze un acord politic care prevedea boicotarea referendumului, însă sub presiunea unor deputaţi, nici acest lucru nu s-a întâmplat.

La sfârşitul pregătirilor pentru alegerile parlamentare anticipate din noiembrie 2010, Partidul Social Democrat a propus PCRM de a semna un acord ce ar garanta crearea unei coaliţii parlamentare şi a unei platforme electorale unice, însă un grup de persoane din rîndul comuniştilor au intimidat şi s-au opus acestor planuri, iar unificarea forţelor de stânga din Republica Moldova nu a mai avut loc — rezultatul comuniştilor la alegeri fiind mai rău decât în ​​2009.

La alegerile locale din 2011, în municipiul Chişinău, Partidul Social Democrat a fost nevoit să iasă deschis împotriva candidatului PCRM la funcţia de primar general, deoarece nu îşi putea permite să nu dezvăluie adevărul despre starea reală a lucrurilor din partidul de pe eşichierul de stânga din Republica Moldova.

Vă reamintesc că Partidul Social Democrat s-a poziţionat împotriva candidatului PCRM, Igor Dodon, şi l-a acuzat de exploatarea simbolurilor, a numelui şi a electoratului partidului, fiind înaintate în Consiliul Municipal persoane din PCRM care au fost discreditate în serviciul public, în afaceri şi viaţă personală.

Important este că noi am spus comuniştilor, că eforturile membrilor de partid implicaţi în propaganda electorală, se vor termina cu o dezamăgire a muncii depuse, dezamăgirea în candidatul PCRM la funcţia de Primar General, Igor Dodon, indiferent dacă acesta va cîştiga sau va pierde alegerile, pentru că el oricum va părăsi fracţiunea comuniştilor şi va crea propriul proiect politic.

Comuniştii nu a făcut nici o constatare în adresa lui Igor Dodon, chiar şi după anunţarea rezultatelor alegerilor locale din municipiul Chişinău, cînd a fost necesar să se colecteze probe a victoriei comuniştilor în Chişinău sau de a se adresa după sfaturi la electoratul său privind poziţiei partidului cu privire la fraudarea alegerilor.

PCRM nu s-a expus nici în următoarele 6 luni după alegerile locale cu privire la membrii de partid Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi, care au continuat să exploateze partidul, resurse mass-media controlate de comunişti, care şi-au promovat proiectele politice proprii “Soluţia”, “Modernizare”, “Păpuşar”, “Privatizarea PCRM” şi încă un poriect care nu este încheiat “Scindarea PCRM”

Acest grup de iniţiativă a folosit întreg potenţial ideologic al PCRM nu cu scopul de obţine succesul PCRM în alegeri, dar cu scopul de a se poziţiona drept o forţă care poate fi uşor estimată financiar. Iar preţul a fost anunţat de către deputaţii din partea Partidului Comuniştilor, Igor Dodon, Zinaida Greceanîi şi Veronica Abramciuc — 3 voturi, în schimbul numirii Zinaidei Greceanîi Preşedinte al statului.

V-am demonstrat mai multe fapte care prezintă încercările PSD de a iniţia o cooperare cu PCRM şi afirm că nici o componentă ideologică al Partidului Comunist, dar grupul de iniţiativă şi birocraţii autorităţilor executive de stat, protejate de PCRM, s- au opus consolidării forţelor de centru — stînga din Republica Moldova. Iar plecarea din Partidul Comunist a “zmeului cu trei capete” dornic de putere nu a rezolvat problema pe interior în partid. Aceste persoane şi-au înfiltrat bine ideile sale printre adepţii PCRM.

Eu nu, în zadar, am menţionat unul dintre proiectele lui Igor Dodon, “Scindarea PCRM.” Pentru crearea propriului proiect politic este necesară susţinerea electoratul comuniştilor. Cu scopul de a dezorienta electoratul, apoi de a dispersa şi direcţiona greşit, cât mai curând posibil, au fost create noi partide politice, care au rolul — de a înainta candidatura lui Igor Dodon la posturi înalte şi de a crea aspectul unui bloc de stânga. Această unitate va fi o capcană pentru restul deputaţilor din fracţiunea PCRM şi, desigur, încă o dată pentru alegătorii înşelaţi. PSD nu va participa la crearea unui astfel de bloc politic care ar veni împotriva oamenilor, în primul rând datorită faptului că Igor Dodon a declarat disponibilitatea de a alege un preşedinte cu scopul de a păstra puterea AIE încă timp de 3 ani, care duce o politică externă cu scopul de a submina statalitatea Republicii Moldova şi o politică anti-naţională şi liberal-economică în toate domeniile societăţii.

Dacă conducerea PCRM, membrii comunişti ar constata din istoria modernă a comuniştilor Moldovei, ei nu ar trebui să aştepte “curăţarea” componenţei partidului de diferiţi membri cu poziţie dominantă sau birocraţi, care au venit în administraţia partidului acum 8 ani, dar trebuie să facă acest proces obligatoriu.

Pentru aceasta este nevoie de a face doar un singur lucru. Să cheme toţi membrii de partid în lupta pentru idealurile social-democraţiei, democraţie, justiţie socială, egalitate şi echilibru, în interesul statului şi a societăţii, lichidarea decalajului între nivelul de trai a bogaţilor care reprezintă 2% şi 98% fiind săraci.

12 noiembrie Partidul Social Democrat invită pe toţi care nu sînt de acord cu politica anti-populară a Alianţei de guvernământ cu privire la tarifele pentru energie. Comuniştii trebuie să susţină oamenii în această zi, fiind alături de ei în momentul solicitării legitime a unui trai decent. Delegaţi fracţiunea parlamentară de a expune poziţia lor faţă de AIE, şi astfel va veni momentul adevărului. Cine din deputaţi PCRM nu vor veni, acela nu este demn să reprezinte partidul şi poporul moldovenesc în Parlament, şi de a elimina din partid, ceea ce şi va constitui modernizarea partidului, prin lupta în interesele poporului şi, prin excluderea din partid, a celor care nu sunt capabil de a lupta.

12 noiembrie este Ziua adevărului — este capabilă PCRM să înceapă modernizarea şi ar fi gata să creeze o alianţă a forţelor centru-stânga din Moldova?

Sursa: www.psdm.md

PSD a avut o întrevedere oficială cu Delegaţia UE în RM unde a fost discutat interesul cetăţenilor români de etnie romi de a se stabili în RM PSD salută acţiunile întreprinse de Procuratura Generală: Colectarea banilor de la părinţi în şcoli este ilegală