Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Rezoluţia Mitingului de Protest

|versiune pentru tipar||
PSD / 12 noiembrie 2011
Partidul Social Democrat

Noi, cetăţenii Republicii Moldova, angajaţi şi şomeri, pensionari şi tineri - participanţi la mitingul de protest din 12 noiembrie 2011, înaintăm următoarele cerinţe Parlamentului şi Guvernului Republicii Moldova:

1. Parlamentul RM, ales de cetăţenii statului, se obligă timp de o săptămînă să constituie o comisie parlamentară de investigare a legitimităţii formării tarifelor la gazele naturale, energie termică, energie electrică, ca în rezultatul investigărilor să fie aprobată o lege despre rambursarea cheltuielilor ilegale, incluse in tarifele pentru anul 2010 şi compensarea acestora populaţiei prin reducerea tarifelor pentru anul 2011.

2. Parlamentul Republicii Moldova se obligă să adopte legea privind suspendarea activităţii ANRE, să schimbe structura Guvernului Republicii Moldova şi să constituie Ministerul Energeticii şi Gospodăriei Comunale, care îşi va asuma responsabilitatea de reglementare a sectorului energetic şi gospodăriei comunale.

3. Guvernul Republicii Moldova se obligă să conducă direct întreprinderile de stat din sectorul energetic, care furnizează populaţiei gaze naturale, energie termică, energie electrică, apă, şi să aprobe tarifele excluzând includerea în preţul tarifar a pierderilor agenţilor economici, cheltuielile neargumentate, dobânda bancară, salariile exagerat de mari.

Guvernul este obligat să stabilească tarife diferenţiate pentru diferite categorii de cetăţeni:

Pentru cetăţenii care primesc pensii, alocaţii, burse ce nu depăşesc suma de 1500 de lei, tariful trebuie să fie cu 50% mai mic decît cel existent.

Pentru salariaţi, a căror venituri nu depăşesc 2500 de lei, tariful trebuie să fie cu 25% mai mic decît cel existent.

4. Guvernul se obligă să extindă lista produselor de primă necesitate cu un maximum adaos comercial de la producător sau importator pînă la rafturile magazinelor. Adaosul comercial nu trebuie să depăşească 25%.

5. Cu scopul de a monitoriza şi reglementa preţurile, precum şi garantarea protecţiei consumatorilor se propune Guvernului şi Parlamentului să introducă modificări în legislaţia privind reglementarea de stat a preţurilor şi mecanismului de protecţie a drepturilor consumatorilor şi să instituie un Comitet Naţional pentru Protecţia Drepturilor Consumatorilor, care va pune în aplicare politici şi va monitoriza procedura de stabilire a preţurilor şi tarifelor şi va proteja drepturile consumatorilor.

6. Parlamentul RM, în subordinea căreia se afla Agenţia Antimonopol, se obligă să adopte un program de măsuri pentru lichidarea monopolurilor din sectorul energetic, furnizarea carburanţilor, gazelor naturale, medicamentelor, importurile de carne, făină, peşte.

7. Guvernul şi Parlamentul Republicii Moldova trebui să se dezică de politica fiscală şi bugetară pentru 2012, care vizează creşterea accizelor, introducerea impozitului din rulajul întreprinderilor mici, majorarea impozitului funciar şi a impozitului pe bunurile imobile, introducerea plăţilor pentru vizita la medici.

Guvernul şi Parlamentul Republicii Moldova trebuie să renunţe la introducerea impozitului pe venit pentru întreprinderi şi să elaboreze un program anual de creare a cel puţin 50 mii de locuri de muncă în Republica Moldova.

8. Şomerii trebuie să fie scutiţi de la plata poliţelor de asigurare şi de la toate impozitele şi taxele de stat.

Pensionarii, persoanele cu dizabilităţi, şomerii, studenţii, cetăţenii cu venituri mai mici de 1500 de lei trebuie să primească gratuit din partea statului toate serviciile de consultanţă, perfectare de acte, buletine de identitate şi alte servicii.

9. Solicităm de a garanta părinţilor că nu vor achita diferite taxe şi rechizite şcolare în instituţiile de învăţămînt şcolar şi preşcolar. Dreptul constituţional la educaţie gratuită trebui să fie garantat.

10. Guvernul şi Parlamentul trebuie să elaboreze un nou program de politici de stat în economie, destinate pentru dezvoltarea producătorilor autohtoni, crearea locurilor de muncă, îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi să se dezică de la întreţinerea statului din contul creditelor oferite de Vest, pentru care vor trebui să se achite copiii noştri.

Ne adresăm organizatorilor mitingului de protest: Sindicatul Independent “Protecţia Socială”, Asociaţia Obştească “Protecţia Consumatorului”, Partidul Social Democrat, să informeze Parlamentul şi Guvernul Republicii Moldova despre cerinţele participanţilor la miting.

Pînă la 18 noiembrie 2011, prin intermediul mass-media să informeze cetăţenii Republicii Moldova despre reacţia Parlamentului şi Guvernului la cerinţele înaintate.

Pentru a asigura eficienţa răspunsului la revendicările menţionate ne adresăm către toţi cetăţenii Republicii Moldova, să se abţină, timp de o lună, de la achitarea facturilor parvenite de la furnizorii de servicii comunale.

Solidaritatea cetăţenilor în ce priveşte refuzul de a achita pentru serviciile comunale constituie o garanţie a succesului de îndeplinire a cerinţelor solicitate.

Sursa: www.psdm.md

Adresarea Preşedintelui Partidului Social Democrat Victor Şelin, către cetăţenii Republicii Moldova privind ordinea de zi a Mitingului de Protest din 12 noiembrie Preşedintele PSD Victor Şelin îl invită pe Prim-ministrul RM d-l Vlad Filat la mitingul de protest din 19 noiembrie pentru dezbateri publice