Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Întrevederea oficială a liderului PSD Victor Şelin şi Ambasadorul Republicii Belarus, Veaceslav Osypenko în RM

|versiune pentru tipar||
PSD / 14 decembrie 2011
Partidul Social Democrat

Astăzi a avut loc întrevederea oficială a liderului Partidului Social Democrat din Moldova Victor Şelin şi Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Belarus în Republica Moldova, Veaceslav Osypenko.

Discuţia a fost axată pe iniţierea procedurii de desfăşurare a Referendumului Republican cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia — Belarus — Kazahstan. Victor Şelin a informat misiunea belorusă, privind intenţia de a organiza procedura de colectare de semnături privind susţinerea desfăşurării Referendumului Republican.

Părţile au convenit asupra desfăşurării unei vizite de lucru în Republica Belarus pentru cetăţenii Republicii Moldova, cărora le va fi prezentat nivelul de trai în una din statele membre a Uniunii Vamale şi care vor avea ocazia să se convingă de efectele şi avantajele aderării la o structură, a căror scopuri este dezvoltarea economică şi comercializarea produselor autohtone.

La fel, va fi organizat Forumul Economic la care vor participa agenţi economici din ţară, reprezentanţi a statelor membre ale Uniunii Vamale Rusia — Belarus — Kazahstan, reprezentanţi ai Guvernelor, unde vor fi abordate subiecte privind avantajele şi beneficiile Republicii Moldova ca stat membru al Uniunii Vamale şi experienţa statelor membre în dezvoltarea economiilor naţionale prin Uniunea Vamală.

Excelenţa sa, Veaceslav Osypenko a salutat iniţiativa dată şi a asigurat că Grupul de Iniţiativă va primi suportul necesar al ţării pe care o reprezintă şi a menţionat că Republica Belarus, într-un timp scurt de la constituirea Uniunii Vamale a cîştigat mai multe beneficii, printre acestea fiind şi tarifele la gaze naturale.

Ţinem să menţionăm că Republica Belarus promovează separat politica monetară de politica de formare a preţurilor, fiecare din acestea fiind independente în dezvoltarea economiei naţionale, ceea ce actuala guvernare a Republicii Moldova nu reuşeşte să implementeze, şi aceasta o demonstrează actualul curs al valutei europene care s-a devalorizat în raport cu leul moldovenesc, iar preţurile la produse au rămas aceleaşi, pe alocuri chiar mai ridicate. Aceasta denotă fenomenul monopolist existent în Republica Moldova, iar în acelaşi timp iresponsabilitatea Guvernului faţă de cetăţenii Republicii Moldova.

Partidul Social Democrat din Moldova a iniţiat discuţii cu toţi reprezentanţii statelor membre ale Uniunii Vamale, pentru a se consulta cu privire la aspectele legislative şi alte acte normative necesare de a fi pregătite pînă la 1 ianuarie 2013, cînd Republica Moldova va deveni stat membru al Uniunii Vamale Rusia — Belarus — Kazahstan.

Centrul de presă PSD
Sursa: www.psdm.md

Referendumul republican privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea vamală Rusia — Belarus — Kazahstan PSD îi cere dlui Dirk Schubel de a nu interveni în treburile interne ale RM