Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Adresarea Preşedintelui PSD, Victor Şelin către cetăţenii Republicii Moldova cu prilejul sărbătorilor de iarnă

|versiune pentru tipar||
PSD / 30 decembrie 2011 | 
Partidul Social Democrat

Dragii mei compatrioţi!

În viaţa fiecărui din noi, aşa eveniment ca Ziua de naştere şi Anul Nou, sunt acelea sărbători, cînd lăsăm în trecut tot ce am trăit şi trecem optimişti în viitor.

Intrând în Noul An, sperăm că greutăţile şi restriştele vieţii noastre publice şi private nu mai au dreptul de a ne urmări şi de a ne hărţui. Noi recunoaştem că, uneori, comitem greşeli, şi promitem că nu le vom repeta, pentru a schimba spre bine viaţa noastră şi soarta celor dragi.

Noi nu sîntem izolaţi, şi viaţa noastră de multe ori depinde nu doar de faptele noastre, dar şi de acţiunile altora: colegilor de muncă, celor cărora le-am încredinţat conducerea statului, celor care hotărăsc situaţia politică şi economică din ţară şi din lume, celor care ne înconjoară.

Anul 2011 a dezamăgit aşteptările noastre: Partidele parlamentar şi Alianţa de guvernare nu au reuşit să formeze o guvernare, orientată spre soluţionarea problemelor economice şi sociale pe care omul de unul singur nu le poate rezolva. Dezamăgind cetăţenii, conducerea statului, după un an de guvernare era datoare să demisioneze, oferind cetăţenilor dreptul de a realege o nouă conducere la alegerile parlamentare anticipate. Fiind încălcată Constituţia, Alianţa de guvernământ continuă să menţină în mod ilegal puterea de stat, rezolvînd interesele lor personale, în detrimentul propriului popor.

În această toamnă Partidul Social Democrat din Moldova a organizat mitinguri de protest împotriva tarifelor ilegale pentru căldură, gaz, energie electrică, preţurilor exagerate la medicamente şi produse alimentare. PSD s-a pronunţat împotriva persecutării bisericii, împotriva predării în şcoli a Istoriei Românilor, împotriva taxelor şcolare ilegale, colectate de la părinţi. Social-democraţii au cerut ca Guvernul să adopte Legea “Cu privire la garantarea minimului de existenţă al cetăţenilor RM.”

În ajunul Anului Nou, Social-democraţii au solicitat Parlamentului de a nu aproba proiectul bugetului de stat pentru anul 2012, care prevede aplicarea unui nou impozit pe venit în mărime de 4% pentru persoanele fizice şi întreprinderile mici, reîntroducerea impozitului pe venitul întreprinderilor la cota de 12%, majorarea dublă a impozitului imobiliar, majorarea accizelor, care vor duce la creşterea preţurilor la mărfuri şi a tarifelor în noul an 2012.

În perioada acţiunilor de protest în faţa clădirilor guvernamentale a puterii de stat, Social-democraţii au conştientizat că nici cu Parlamentul actual şi nici cu Guvernul actual nu merită de a se discuta sau de a coopera, deoarece aceştea promovează o politică antisocială şi antiumană, astfel încît este necesar de a cere demisia Guvernului, precum şi dizolvarea Parlamentului.

În noul an — 2012, Social-democraţii vor conduce mişcarea populară, pentru a decide în mod independent viitorul său, desfăşurînd Referendumului naţional “Cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia — Belarus -. Kazahstan”. În perioada martie-aprilie, în totă ţară vor fi colectate peste 200 000 de semnături ale cetăţenilor, pentru susţinerea desfăşurării Referendumului, care va avea loc în toamna anului 2012. Desfăşurarea Referendumului Republican va permite aderarea RM la Uniunea Vamală, începînd cu 1 ianuarie 2013, adoptînd legea respectivă, pentru care nu va fi nevoie de acordul Parlamentului Republicii Moldova.

În Moldova vor fi micşorate preţurile la tarife şi mărfuri, întreprinderile vor putea comercializa fără restricţii produsele sale pe o piaţă de peste 200 de milioane de consumatori, în ţară vor veni investiţii şi vor fi create noi întreprinderi şi locuri de muncă. Moldova va deveni un stat stabil şi durabil, economia ţării şi cetăţenii vor putea procura mai ieftin din statele Uniunii Vamale şi să vândă scump în aceste ţări. Fiecare cetăţean al Republicii Moldova de rînd cu cetăţenii Uniunii Vamale, vor avea aceleaşi drepturi la angajare, asigurare medicală şi socială. Incertitudinea şi frica vor dispărea. Moldova va renaşte.

Anul Nou — este un an al schimbărilor radicale, care pentru prima dată în 20 de ani vor fi realizate de popor, indiferent de cine se află la putere, şi care le sunt promisiunile, indiferent de obstacolele pe care actuala guvernare le va crea pentru a nu permite desfăşurarea Referendumului Republican.

Social-democraţii vor lupta împreună cu poporul pentru un viitor prosper. Trebuie să credem în forţele proprii şi în posibilitatea de a schimba viaţa noastră spre bine.

În anul 2012, va trebui să fim răbdători, dar să fim împreună, să fim activi în colectarea semnăturilor pentru desfăşurarea Referendumului, pentru a spune “DA” la Referendum, pentru a spune “DA” îmbunătăţirii situaţiei economice şi sociale, “DA” — solidaritatăţii popoarelor frăţeşti ale Uniunii Vamale şi “DA” — unităţii valorilor culturale şi religioase, care ne ajută să trăim şi să credem în viitor.

Vă dorim Sănătate, Fericire în familie, Răbdare şi Forţă pe parcursul noului an 2012, atunci când toţi împreună vom decide viitorul nostru şi al copiilor noştri.

La Mulţi Ani!

Victor Şelin,
Preşedintele Partidului Social Democrat din Moldova

Sursa: www.psdm.md

PSD-ul a primit colindătorii PSD apreciază şi susţine decizia Curţii Constituţionale de a declara nevalabile alegerile prezidenţiale din 16 decembrie 2011