Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Adresarea Partidului Social Democrat către veteranii conflictului armat de pe Nistru din anul 1992

|versiune pentru tipar||
PSD / 20 ianuarie 2012
Partidul Social Democrat

Deputaţii au hotărît alocarea a 5,3 milioane de lei pentru confecţionarea “crucilor comemorative” în legătură cu comemorarea a 20 de ani de la tragicul conflict de pe Nistru. Conform datelor Ministerului Apărării al RM, circa 28 mii de persoane sunt declarate veterani ai conflictului armat de pe Nistru, în aşa fel vor fi cheltuiţi aproximativ 189 lei pentru confecţionarea unei “cruce comemorative”. Cu toate acestea, Guvernul actual, a lipsit veteranii conflictului armat de pe Nistru de mai multe înlesniri şi privilegii, iar toate acestea s-au petrecut pe fonul unui eşec total al promisiunilor sale despre reintegrare a ţării şi intrării rapide în UE.

Actuala guvernare a decis să se achite cu veteranii conflictului armat de pe Nistru cu ajutorul “metalului” de pe piept, în locul “metalului” monetar în buzunarele acestora. În acest caz s-a făcut un calcul forte bun — deoarece “metalul” de pe piept este cu mult mai ieftin, iar pe fonul acţiunilor şi mitingurilor provocatoare, special organizate pe podul de la Vadul lui Vodă, va face posibilă situaţia, cînd prin tîmplele încărunţite ale veteranilor va clocoti din nou sîngele, fapt ce poate aduce la noi tensiuni interetnice.

Partidul Social Democrat aduce un omagiu fiecărui participant al acestor tragice evenimente de pe Nistru, care au apărat integritatea teritorială a Republicii Moldova, dar îi condamnă pe acei conducători ai ţării, care au provocat acest conflict armat. În acele zile tragice, în rezultatul războiului fratricid, impus de putere, şi-au pierdut viaţa cetăţenii ţări, de pe ambele maluri ale Nistrului.

În 1992, guvernanţii s-au folosit de cetăţeni pentru rezolvarea propriilor interese politice, aţîţînd ura şi duşmănia printre oameni. După 20 de ani, puterea actuală încearcă iarăşi să folosească un procedeu bine verificat, special tensionînd situaţia şi instigînd spiritele în inimile oamenilor.

Dintr-o parte — pe pod se află reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale, bine hrăniţi şi finanţaţi de peste hotare, care împreună cu lideri şi membrii partidelor aflate la guvernare, adună lumea pe pod pentru petrecerea mitingurilor de protest. Din altă parte — sunt 28 mii de veterani, în inimile cărora, prin intermediul “metalului” de pe piept, se încearcă instigarea spiritelor, pentru ca iarăşi, primind din mîinile noii puteri politice aceste decoraţii, ei să devină dependenţi şi docili, gata pentru îndeplinirea oricărui ordin.

Partidul Social Democrat, printre membrii căruia sunt şi mulţi participanţi ai acelor evenimente tragice, se adresează către toţi veteranii conflictului de pe Nistru, ca în semn de protest împotriva politicii antipopulare a AIE, care este îndreptată împotriva la noi toţi, împotriva copiilor noştri şi a memoriei strămoşilor noştri, să declare despre refuzul său de a primi crucile comemorative şi de a cere interzicerea confecţionării lor, iar sursele financiare în mărime de 5,3 mln lei, alocate pentru aceasta, să fie îndreptate sub formă de indemnizaţii pentru invalizii şi familiile celor căzuţi în războiul fratricid, de pe ambele maluri ale Nistrului.

Stimaţi veterani ai conflictului armat de pe Nistru, aceste 5,3 milioane de lei sunt banii noştri, ai cetăţenilor ţării, care au fost acumulaţi din impozitele noastre, dar nu sunt banii din buzunarele liderilor Alianţei. Astăzi liderii AIE au frică de Dumneavoastră, deoarece aveţi tot dreptul să cereţi, ca în ţară să acţioneze legea, care este permanent încălcată de ei. Iată din care motiv ei acuma doresc ieftin să vă cumpere.

Centrul de presă PSD
Sursa: www.psdm.md

Declaraţia Partidului Social Democrat din Moldova privind vizita Prim-ministrului Vlad Filat în Azerbaidjan Declaraţia PSD privind intenţia partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană de a modifica articolul 78 din Constituţia Republicii Moldova