Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Noi oportunităţi pentru fermierii moldoveni

|versiune pentru tipar||
PSD / 24 februarie 2012
Partidul Social Democrat

Continuă vizita delegaţiei Partidului Social Democrat şi fermierilor din Moldova în Republica Populară Chineză şi întrunirile cu întreprinderile din această ţară.

Pe parcursul zilei de ieri, 23 februarie, delegaţia moldovenească s-a întîlnit cu reprezentanţii Academiei de Ştiinţe Agricole din Sînzeani şi Corporaţiei “TEANIE”, ambele instituţii specializate în proiectarea, construcţia şi punerea în funcţiune a serelor şi a sistemelor de irigare.

Academia de Ştiinţe Agricole din Sînzeani — instituţie specializată în proiectarea, construirea şi punerea în funcţiune a serelor de diferite dimensiuni, atît pentru fermierii casnici cu suprafeţe mici, cît şi întreprinderi cu suprafeţe foarte mari. Serele sînt folosite pentru producerea diferitor tipuri de produse: legume, fructe, flori etc.

Corporaţia “TEANIE” — reprezintă cea mai mare corporaţie din lume în producerea echimapentelor şi utilajelor de economisire şi distribuţie a apei. De asemenea, este prima companie din lume care a elaborat şi implimentat irigarea prin picurare pe terenuri cu suprafeţe foarte mari. Specializată în tehnologia irigării prin picurare, produsele acesteia au un şir de avantaje în comparaţie cu irigarea tradiţională: economisirea apei cu 50%, economisirea îngrăşămintelor cu 40%, majorarea producerii cu 35%, etc.

Şeful delegaţiei moldoveneşti, Victor Şelin, Preşedinte al PSD, a informat partea chineză despre situaţia din agricultura Republicii Moldova şi necesităţile fermierilor, în deosebi celor mici, în vederea prelucrării pămînturilor şi producerii fructelor şi legumelor.

MU SIAULU, directorul Academiei de Ştiinţe Agricole din Sînzeani şi HA JUI, directorul Corporaţiei “TEANIE” au apreciat interesul moldovenilor de ai avea drept parteneri în dezvoltarea economică a ţării pe antreprenorii chinezi şi şi-au exprimat disponibilitatea de a veni în Moldova pentru a participa şi ajuta la implementarea proiectelor economice de către fermierii moldoveni.

În urma discuţiilor părţile au decis constituirea unei întreprinderi de leasing în Republica Moldova cu două direcţii prioritare de activitate: 1) proiectarea, construirea şi punerea în funcţiune a serelor şi sistemelor de irigare: pentru fermierii casnici — suprafeţe de pînă la 500 m.p., pentru agenţii economici — suprafeţe mai mari de 500 m.p. şi 2) oferirea serelor şi sistemelor de irigare pentru acestea în leasing pe o perioadă de cel puţin 5 ani pentru fermierii casnici şi 10 ani pentru întreprinderi.

Centrul de presă PSD
Sursa: www.psdm.md

China susţine transformarea Republicii Moldova în Zonă Economică Liberă Organizaţia de Tineret a PSD din Moldova, au organizat un flash-mob împotriva adoptării “Legii nediscriminării”