Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

China susţine transformarea Republicii Moldova în Zonă Economică Liberă

|versiune pentru tipar||
PSD / 23 februarie 2012
Partidul Social Democrat

În perioada aflării delegaţiei Partidului Social Democrat din Moldova în Republica Populară Chineză, la invitaţia guvernului, la 22 februarie 2012, reprezentanţii PSD s-au deplasat în regiunea Toutunhe unde s-a întîlnit cu conducerea Zonei de Dezvoltare Economică şi Tehnologică şi Biroului de atragere a investiţiilor din Urumqi.

Zona de Dezvoltare Economică şi Tehnologică se întinde pe o suprafaţă de 400 km. p., cu o populaţie de peste 270 mii persoane, în care îşi desfăşoară activitatea peste 3000 întreprinderi, dintre care 15 fac parte dintre cele mai puternice din lume.

În cadrul discuţiilor, reprezentanţii PSD au adus la cunoştinţa colegilor chinezi despre avantajele poziţionării geografice a Republicii Moldova între UE şi CSI, precum şi despre înlesnirile existente în caz de producere a mărfii pe teritoriul RM şi exportării acesteia către ţările UE sau CSI.

De asemenea, social-democraţii au expus sincer, că în RM sînt multe încăperi nefolosite, care ar putea fi utilizate de companiile chinize în organizarea producerii cu scopul obţinerii certificatelor “fabricat în Moldova”, ce permite comerţul liber şi neimpozabil în ţările UE şi CSI.

Pe parcursul lunii martie, Partidul Social Democrat din Moldova şi-a asumat responsabilitatea ca împreună cu antreprenorii moldoveni să pregătească propuneri pentru investiţii, iar la sfîrşitul lunii mai Ministerul Comerţului, însoţiţi de un grup de investitori, se vor deplasa la Chişinău pentru participarea la forumul economic moldo-chinez.

Secretarul Partidului Comunist Chinez CHAN ANVAR şi administratorul Zonei Economice ZHANG YUZHONG au menţionat că planul de transformare a Republicii Moldova în Zonă Economică Liberă nu prezintă o frică, ei îl susţin şi vor ajuta în implementarea acestui plan, pentru că experienţa de peste 20 de ani a făcut ca întreaga lume să vadă cum s-a dezvoltat China în această perioadă; totodată, avînd şi experienţa de a constitui şi administra Zone Economice Libere nu doar pe anumite suprafeţe de teren, ci şi pe teritoriul unei unităţi administrativ-teritoriale.

Centrul de presă PSD
Sursa: www.psdm.md

Delegaţia PSD din Moldova a avut o întrevedere cu conducerea Departamentului Comerţului şi cu reprezentanţii mediului de afaceri chinez Noi oportunităţi pentru fermierii moldoveni