Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia Partidului Social Democrat cu ocazia Zilei Limbilor Europene

|versiune pentru tipar||
PSD / 26 septembrie 2012
Partidul Social Democrat

Astăzi, cele 45 de state membre ale Consiliului Europei sărbătoresc Ziua Limbilor Europene, avînd drept scop evidenţierea diversităţii lingvistice în Europa şi sprijinirea cunoaşterii unui număr mai mare de limbi de către populaţie.

Devenind membră al Consiliului Europei, Republica Moldova şi-a asumat obligaţiunea de a ratifica Carta Europeană a Limbilor regionale şi minoritare. Mai mult ca atît, ţinînd cont de faptul că obiectivele marcării acestei zile este de a sensibiliza populaţia ţărilor europene privind multitudinea de limbi şi că ţara noastră este o ţară multietnică, guvernarea trebuia să ratifice Carta Europeană a Limbilor fără anumite tergiversări şi argumente nefondate.

Totodată, Alianţa pentru Integrare Europeană, care tinde că este o structură proeuropeană şi care şi-a propus să ducă Republica Moldova în Uniunea Europeană declarînd că ţara noastră necesită o ajustare radicală atît pe interior cît şi pe exterior, trebuia să asigure cel puţin ratificarea Cartei Europene a Limbilor regionale şi minoritare.

Însă dorinţa celor din AIE se limitează doar la accesarea de fonduri şi mijloace băneşti pentru interesele personale şi politici populiste şi nicidecum de a acţiona în conformitate şi cu unele obligaţiuni asumate în momentul accederii la anumite organisme internaţionale, de fapt tot europene.

Ziua Limbilor Europene vine tocmai pentru a valorifica limba în care vorbim şi de a ne încuraja să o învăţăm şi să o perfecţionăm în timp. Tocmai de aceea, este necesar de a ne mîndri cu limba noastră moldovenească şi de a conştientiza că comunicarea între popoare se datorează atît bunelor abilităţi de cunoaştere şi vorbire a limbii, cît şi de transmitere a acesteia generaţiilor viitoare. Statul trebuie să ofere cetăţenilor comoditate şi să faciliteze comunicarea între cetăţenii săi, dar nu să facă o dispersare a oamenilor, aceştia fiind discriminaţi în dependenţă de limba vorbită.

Partidul Social Democrat reconfirmă că ratificarea Cartei Limbilor Europene este una din priorităţi pentru Republica Moldova, iar oferirea unui statut de limbi regionale pentru limbile rusă, ucraineană, bulgară, găgăuză, ar consolida societatea moldovenească şi ar exclude conflictul social creat de actuala guvernare.

Sursa: www.psdm.md

PSD a organizat ieri, 16 septembrie, mitingul de solidaritate PSD îşi exprimă dezacordul cu politica promovată de autorităţi în domeniul medicinii şi ocrotirii sănătăţii