Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

PSD consideră necesară poziţia Ambasadei SUA la Chişinău vizavi de situaţia politică din RM

|versiune pentru tipar||
PSD / 20 martie 2013
Partidul Social Democrat

Astăzi Partidul Social Democrat a adresat o scrisoare deschisă Ambasadorului SUA la Chişinău. E.S. William H. Moser prin care solicită de a face publică poziţia oficială cu privire la situaţia politică din Republica Moldova şi la infracţiunile comise de către demnitarii cu funcţie înaltă de răspundere şi membrii ai cabinetului de miniştri al Guvernului Republicii Moldova.

“Odată ce SUA promovează necesitatea respectării valorilor democratice în stat prin garantarea respectării drepturilor omului, Partidul Social Democrat consideră că cetăţenii Republicii Moldova sunt demni de o nouă elită politică care vor fi susţinuţi de Ambasada SUA la Chişinău dar şi criticaţi in cazul încălcării flagrante a principiilor de drept al Republicii Moldova”, sscrie în scrisoarea oficială.

Mai jos puteţi citi textul scrisorii.

Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova
Ambasadorului Extraordinar şi Plenipotenţiar
E.S. William H. Moser

Partidul Social Democrat apreciază înalt activitatea misiunii diplomatice ale SUA la Chişinău şi cu acest prilej vă adresăm sincere mulţumiri pentru contribuţia şi aportul ambasadei în promovarea valorilor democratice în Republica Moldova dar şi susţinerea financiară a proiectelor de importanţă majoră pentru societatea noastră. Însă, paralel cu aceasta, sprijinul şi protecţia Ambasadei acordată partidelor politice ale Alianţei pentru Integrare Europeană, în opinia noastră, nu este una adecvată, mai ales reieşind din considerentele că însăşi liderii formaţiunilor AIE au acceptat, delcarînd de nenumărate ori, că banii primiţi sub formă de granturi şi diverse ajutoare financiare au fost furaţi şi direcţionaţi pentru alte scopuri, decît era prevăzut iniţial.

Faptul că SUA a oferit resurse financiare pentru reparaţia drumurilor, iar acestea au fost efectuate necalitativ, iar banii oferiţi pentru reformele organelor de ordine publică s-au dovedit a fi ineficiente, drept dovadă este şi creşterea numărului infracţiunilor şi a cazurilor de corupţie, în special printre membrii şi liderii AIE, ne demonstrează nu altceva decît o derogare de la sarcinile şi condiţiile de realizare a proiectelor finanţate.

Cu siguranţă că aţi fost informaţi despre rezultatele ultimelor sondaje de opinie publică care arată faptul că peste 85% din moldoveni nu sunt de acord cu politica Alianţei de guvernare şi cel mai curios este că Ambasada SUA continuă să susţină acţiunile AIE, ba mai mult se creează impresia că liderii Alianţei sunt încurajaţi să continue în aceeaşi măsură acţiunile propuse.

În acest sens, Partidul Social Democrat înţelege faptul că banii oferiţi de către statul american pentru diverse proiecte din Moldova reprezintă mijloace băneşti ale contribuabililor din SUA, care cred că această susţinere vine să îmbunătăţească situaţia cetăţenilor din Republica Moldova.

În acelaşi timp, presa americană prezintă informaţii despre activitatea Ambasadei SUA la Chişinău, inclusiv şi despre susţinerea financiară oferită de către SUA Moldovei, drept o susţinere a actualei guvernări din Republica Moldova.

În acest context, ne adresăm către dvs., Excelenţă, tocmai pentru a vă expune poziţia oficială cu privire la situaţia politică din Republica Moldova şi la infracţiunile comise de către demnitarii cu funcţie înaltă de răspundere şi membrii ai cabinetului de miniştri al Guvernului Republicii Moldova.

Odată ce SUA promovează necesitatea respectării valorilor democratice în stat prin garantarea respectării drepturilor omului, Partidul Social Democrat consideră că cetăţenii Republicii Moldova sunt demni de o nouă elită politică care vor fi susţinuţi de Ambasada SUA la Chişinău dar şi criticaţi in cazul încălcării flagrante a principiilor de drept al Republicii Moldova.

Permiteţi-mi să Vă asigur, Excelenţă, de întreaga mea consideraţiune.

Victor ŞELIN
Preşedintele Partidului Social Democrat
Alegerile parlamentare anticipate reprezintă oportunitatea de a elimina criminalii de la puterea de stat Unioniştii au rămas fără banii lui Şelin