Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Sinodul Mitropoliei Moldovei va examina relaţia dintre Stat şi Biserică în prevederile noii Constituţii elaborate de PSD

|versiune pentru tipar||
PSD / 20 iunie 2013
Partidul Social Democrat

În contextul elaborării şi examinării de către poporul Moldovei al noului text al Constituţiei RM, Partidul Social Democrat accentuează necesitatea excluderii parlamentarismului, fiind iniţiat Consiliul Superior al Reprezentanţilor Poporului.

În acest sens, PSD a adresat un demers către Sinodul Mitropoliei Moldovei prin care a solicitat examinarea capitolelor cu privire la relaţia dintre Stat şi Biserica Ortodoxă, fiind stabilită întîietatea deplină a Bisericii Ortodoxe în Republica Moldova.

Sinodul Mitropoliei Moldovei se reuneşte astăzi în şedinţă, cu începere la orele 10:00

MITROPOLIA CHIŞINĂULUI ŞI A ÎNTREGII MOLDOVE
ÎnaltPreaSfinţitul Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove

Înaltpreasfinţia Voastră,

Pe întreg teritoriu Republicii Moldova începe examinarea proiectului unei noi Constituţii al Poporului RM. Potrivit acestui document, care credem că va fi susţinut de majoritatea populaţiei, în ţară nu va mai exista democraţia reprezentativă, nu se vor mai face alegeri pe liste de partid, nu vor mai exista deputaţi şi coaliţii distrugătoare, cum a arătat ultima perioadă.

Moldova va fi condusă de popor, care în deciziile sale se va ghida, va realiza şi va păstra trei valori supreme:

Proiectul noii Constituţii prevede că statul recunoaşte poziţia dominantă a Bisericii Ortodoxe din Moldova în raport cu alte culte înregistrate în Republica Moldova. Organizaţiile religioase şi activităţile religioase sunt în afara oricărui control extern. Relaţiile dintre Statul Republica Moldova şi Biserica Ortodoxă vor fi reglementate printr-un Acord, care va fi ridicat la rang de lege constituţională.

Urmare celor relatate, ne adresăm către Sfinţenia voastră, de a propune spre discuţii Înaltului Sinod normele de bază din proiectul noii Constituţii, care vizează activitatea Bisericii Ortodoxe, pentru a blagoslovi toţi enoriaşii în vederea susţinerii acestor norme.

După cum am relatat mai sus, Noua Constituţie prevede anularea listelor de partid, iar aceasta înseamnă că doar poporul va putea delega reprezentanţii săi în administrarea treburilor statului. De aceea, susţinerea exprimată de Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove asupra acestui text, propus de Partidul Social Democrat, nu poate fi tratată drept o promovare sau poziţionare a unei formaţiuni politice.

Noua Lege Supremă a Moldovei va fi scrisă şi aprobată de popor în vederea întoarcerii pe drumul dreptăţii şi adevărului, în dorinţa de a păstra şi a se conduce de valorile creştine.

SĂ NE AJUTE DUMNEZEU!

Cu mult respect,

Victor ŞELIN
Preşedinte al Partidului Social Democrat

Sursa: www.psdm.md

Partidul Social Democrat susţine poziţia Federaţiei Ruse cu privire la conflictul armat din Siria Adresarea Partidului Social Democrat către reprezentanţii mass-media din Republica Moldova