Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

3 august 2013 — Un an de persecutare a cetăţenilor Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PSD / 2 august 2013
Partidul Social Democrat
Comunicat de presă al Grupului de iniţiativă pentru organizarea petrecerea Referendumului republican legislativ cu privire la aderarea Republicii Moldova la tratatele de constituire a Comunităţii Economice Euroasiatice, de formare a teritoriului vamal unic şi de constituire a Uniunii Vamale

Deşi de la aprobarea deciziei Comisiei Electorale Centrale privind anularea semnăturilor susţinătorilor organizării Referendumului republican legislativ cu privire la aderarea Republicii Moldova la tratatele de constituire a Comunităţii Economice Euroasiatice, de formare a teritoriului vamal unic şi de constituire a Uniunii Vamale a trecut aproape un an, autorităţile centrale continuă să intimideze susţinătorii prin diverse acţiuni represive.

La solicitarea CEC, care a luat decizia sub presiunea şi la comanda liderilor AIE, Procuratura generală a pornit o cauză penală pe faptul colectării semnăturilor.

Pe parcursul anului, în satele şi oraşele republicii, sute de poliţişti şi procurori adunau oamenii în casele de cultură sau inspectoratele de poliţie, unde aveau loc interogări privind aplicarea semnăturii, impunerea de a semna, conştientizarea pentru semnătură, promisiuni etc. Totodată, ofiţerii de urmărire penală impuneau oamenii să se dezică de la semnăturile proprii ameninţîndu-i cu eliberarea din serviciu.

Membrii Grupului de iniţiativă şi o parte de susţinători, indiferent de domiciliul acestora, sunt purtaţi pe drumuri la Chişinău, interogaţi de ofiţerii Departamentului de urmărire penală a Ministerului de Interne şi de către procurorii Procuraturii generale. O parte din dosare sunt transmise în instanţa de judecată.

Ţinem să menţionăm, că toate acţiunile organelor de urmărire penală nu au nici un suport juridic şi sunt bazate pe anumite interpretări segmentare din legislaţie, pentru că unicul document, care reglementează procedura de colectare a semnăturilor şi organizarea Referendumului este Codul Electoral, care inclusiv prevede sancţionarea în caz de încălcare a legislaţiei electorale.

Acţiunile de intimidare şi represiune a susţinătorilor Referendumului republican legislativ din partea organelor de urmărire penală constituie o comandă politică şi o persecutare pe motive politice, pentru că au îndrăznit să-şi expună poziţia privind necesitatea schimbării cursului politicii externe a Republicii Moldova.

Grupul de iniţiativă pentru organizarea Referendumului republican legislativ cu privire la aderarea Republicii Moldova la tratatele de constituire a Comunităţii Economice Euroasiatice, de formare a teritoriului vamal unic şi de constituire a Uniunii Vamale, a făcut ceia ce nu a făcut nici un partid politic şi nici o altă organizaţie — a schimbat opinia publică a populaţiei despre Uniunea Vamală. Cu toate că în anul 2010 era destul de periculos să vorbeşti despre Uniunea Vamală, iar în 2011 predomina eforia obţinerii din 2012 a unui regim de circulaţie liberă în spaţiul Uniunii Europene, tocmai activitatea Grupului de iniţiativă, prin colectarea de semnături în anul 2012, a contribuit la schimbarea opiniei publice în favoarea Uniunii Vamale.

După o muncă asiduă în fiecare sat, de la uşă la uşă, activitatea Grupului de iniţiativă şi ideea de aderare a Moldovei la Uniunea Vamală a fost susţinută de peste 230 mii de oameni şi opinia publică a crescut în favoarea Uniunii Vamale la peste 56%.

Aceasta frică, în situaţia cînd populaţia doreşte altceva în comparaţie cu angajamentele asumate de către liderii Coaliţiei de guvernare faţă de patronii săi americani şi europeni, i-a şi determinat să purceadă la acţiuni îndreptate împotriva propriului popor.

Cu toate acestea, în ajunul împlinirii unui an de cînd CEC a capitulat în faţa clanurilor politico-oligarhice şi încălcînd Constituţia Republicii Moldova a interzis cetăţenilor dreptul la libera exprimare, Grupul de iniţiativă anunţă că continuă să existe şi să-şi exercite activităţile de promovare şi apropierea a ţării noastre de această uniune economică, benefică Republicii Moldova.

Vom continua pe diferite căi să promovăm şi să susţinem, împreună cu cetăţenii ţării, aderarea Moldovei la Uniunea Vamală. Doar poporul este în drept să decidă despre soarta şi viitorul ţării, iar cei ce îngrădesc acest drept vor trebuie să răspundă.

Declaraţia Preşedintelui Grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea Referendumului republican legislativ cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală

Sîmbătă, 03 august 2013, se împlineşte un an de cînd Comisia Electorală Centrală, condusă de Iurie Ciocan, sub presiunea şi comanda liderilor politici ai Alianţei pentru Integrare Europeană, a anulat nejustificat, interpretînd prevederile Codului Electoral, semnăturile a 197 mii de cetăţeni, care şi-au exprimat susţinerea pentru petrecerea Referendumului republican legislativ cu privire la aderarea Republicii Moldova la tratatele de constituire a Comunităţii Economice Euroasiatice, de formare a teritoriului vamal unic şi de constituire a Uniunii Vamale.

În acelaşi timp, astăzi, noi — membri ai Grupului de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor în susţinerea petrecerii Referendumului republican legislativ cu privire la aderarea Republicii Moldova la tratatele de constituire a Comunităţii Economice Euroasiatice, de formare a teritoriului vamal unic şi de constituire a Uniunii Vamale dorim să vorbim despre victoria obţinută, în care pînă nu demult nimeni nu credea şi nu de decizia partidelor aflate la guvernare şi reprezentanţii acestora, care definitiv sau discreditat în faţa poporului. Anume noi am făcut ceia ce nu au putut face nimeni — am schimbat opinia publică a populaţiei despre Uniunea Vamală. Cu toate că în anul 2010 era destul de periculos să vorbeşti despre Uniunea Vamală, iar în 2011 predomina eforia obţinerii din 2012 a unui regim de circulaţie liberă în spaţiul Uniunii Europene, tocmai activitatea Grupului de iniţiativă, prin colectarea de semnături în anul 2012, a contribuit la schimbarea opiniei publice în favoarea Uniunii Vamale.

Ne amintim cum reprezentanţii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova declarau că sunt cei mai buni eurointegratori, iar AIE sînt doar nişte elevi slabi. Ne amintim cum liderul socialiştilor Igor Dodon declara că aderarea Moldovei la Uniunea Vamală este imposibilă din lipsa hotarelor comune.

Rezultatul uimitor a fost unul neaşteptat pentru reprezentanţii opoziţiei, care nu credeau că ideea de aderarea a Moldovei la Uniunea Vamală va căpătat atît de mulţi susţinători. Unele partide înţelegînd că neparticiparea în procesul de colectare a semnăturilor ar însemna pierderea alegătorilor au început masiv să-şi corecteze declaraţiile cu privire la Uniunea Vamală şi Comunitatea Economică Euroasiatică.

O tactică aparte a avut-o PCRM: pe maiourile roşii ale conducătorilor partidului, în loc de simbolica tradiţională de partid “secera şi ciocanul” au fost imprimate ciocanul la începutul cuvîntului “Таможенный” şi secera la începutul cuvîntului “Союз”. Frumos şi convingător. Aşa a procedat, procedează şi va proceda PCRM cînd fură ideea şi munca altora, celor, care cinstit au promovat ideea aderării Republicii Moldova la Comunitatea Economică Euroasiatică şi Uniunea Vamală.

Doar că noi nu am uitat despre faptul că PCRM a refuzat să participe la colectarea de semnături, iar mai mulţi primari, executînd sarcinile conducerii PCRM au refuzat să aplice ştampila primăriei pe listele de subscripţie, cu toate că membrii Grupului de iniţiativă au reuşit să convingă mai mulţi primari din partea PL, PDM şi PLDM să aplice ştampila. Cu toate acestea, o altă parte de primari comunişti, precum şi unii lideri regionali şi membri simpli au ignorat ordinele PCRM şi s-au implicat activ în procesul de colectare a semnăturilor.

În octombrie 2012, PSD şi PCRM au semnat acordul cu privire la consolidarea eforturilor privind impunerea Parlamentului să aprobe desfăşurarea Referendumului republican legislativ cu privire la aderarea Republicii Moldova la tratatele de constituire a Comunităţii Economice Euroasiatice, de formare a teritoriului vamal unic şi de constituire a Uniunii Vamale. Dar, necătînd la faptul că a fost elaborat planul de acţiuni practice, conducerea PCRM a refuzat să participe la implementarea lui. De asemenea, PCRM a refuzat să insiste pe această întrebare şi în perioada crizei guvernamentale din primăvara anului 2013 preferînd cîrdăşii în interes personal atît cu liderul PDM, cît şi cu cel al PLDM. În final, de deputaţii comunişti s-au folosit atît democraţii cît şi liberal-democraţii, care în cele din urmă s-au înţeles în menţinerea coaliţiei de guvernămînt, iar cetăţenii au fost minţiţi cu promisiuni.

Deşi PCRM este cea mai mare formaţiune politică, aceasta a devenit cea mai pasivă în procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Vamală şi nu a îndreptăţit încrederea acordată de cetăţeni.

Trebuie să menţionăm, că pe data de 03 august 2013 se împlineşte şi un an de la începutul acţiunilor represive şi de persecutare a membrilor Grupului de iniţiativă şi a persoanelor, care au semnat în susţinerea acestei iniţiative: la solicitarea CEC a fost pornită o cauză penală asupra faptului colectării de semnături; pe parcursul anului, în satele şi oraşele republicii, sute de poliţişti şi procurori adunau oamenii în casele de cultură sau inspectoratele de poliţie, unde aveau loc interogări privind aplicarea semnăturii, impunerea de a semna, conştientizarea pentru semnătură, promisiuni etc., totodată, ofiţerii de urmărire penală impuneau oamenii să se dezică de la semnăturile proprii ameninţîndu-i cu eliberarea din serviciu.

Cu regret, partidele politice, asociaţiile obşteşti, organizaţiile de apărare a drepturilor omului nu s-au opus acestor represiuni şi nu au luat apărarea cetăţenilor, care sunt persecutaţi pe motive politice pentru că au îndrăznit să-şi expună poziţia privind necesitatea schimbării cursului politicii externe.

În acelaşi timp, unele partide şi organizaţii, care se expuneau împotriva Uniunii Vamale şi discreditau această temă, şi-au schimbat punctul de vedere şi au transformat tema Comunităţii Economice Euroasiatice şi Uniunii Vamale în nişte tactici de manipulare a opiniei publice declarîndu-se adevăraţi promotori ai acestor idei. Nu excludem, că anume activitatea Grupului de iniţiativă i-a făcut pe unii din ei să-şi revadă poziţia. Este regretabil însă, că toţi aceştia, care vorbesc astăzi şi pledează pentru Comunitatea Economică Euroasiatică şi Uniunea Vamală nu au fost alături de poporul moldovenesc în perioada colectării semnăturilor şi trecerea barierelor administrative cu scopul organizării Referendumului.

Decizia CEC, dar, mai precis a AIE la indicaţia SUA şi EU, de a refuza poporului Moldovei la exprimarea voinţei a determinat liderii Grupului de iniţiativă, în acelaşi timp lideri ai PSD, să-şi regîndească poziţia despre democraţia din ţară. Evident, că prin anularea a 85% din semnături, guvernarea a dat de înţeles că orice încercare de participare a poporului la luarea deciziilor în administrarea directă a treburilor statului sau de exprimare a voinţei vor fi îngrădite.

PSD apreciază situaţia cu democraţia din ţară drept o dictatură a unei grupări de partide PLDM+PDM+PL. Totodată, aprecierea indică la faptul că pe parcursul a 22 de ani, indiferent de partidele care s-au aflat la guvernare şi au controlat sistemul legislativ, acestea nu şi-au îndeplinit angajamentele asumate faţă de alegători. Practica cînd cetăţenii încredinţează puterea partidelor politice a suferit eşec. Acest lucru ne duce la gîndul că poporul nu trebuie să delege puterea partidelor, care înaintează oamenii săi pe listele partidului. Dacă partidele parlamentare nu permit cetăţenilor să participe la luarea deciziilor privind administrarea treburilor statului înseamnă că poporul nu are nevoie de un astfel de sistem.

Partidul Social Democrat propune un nou model de construcţie statală, unde poporul fiind şi puterea va lua decizii de unul singur, atît la nivel local constituind Consilii ale reprezentanţilor poporului, cît şi la nivel central constituind Consiliul Suprem al Reprezentanţilor Poporului. Fiecare sat, oraş îşi va delega reprezentanţii săi destoinici, care vor alege preşedintele ţării, Guvernul, Procuratura, Judecătoria populară, vor aproba bugetul şi planurile de dezvoltare a ţării, precum şi politica externă.

În ajunul împlinirii unui an de la terminarea colectării semnăturilor în susţinerea aderării Republicii Moldova la Comunitatea Economică Euroasiatică şi Uniunea Vamală este necesar de făcut o concluzie alarmantă: partidele politice şi societatea civilă, care luptă împotriva politicilor Coaliţiei de guvernare, de fapt, luptă cu indiferenţa şi birocraţia funcţionarilor. Grupările, care trebuie lichidate sunt cunoscute, dar renaşterea societăţii noastre trebuie începută cu schimbarea sistemului democraţiei reprezentative cu dictatura democratică a poporului.

Din numele Grupului de iniţiativă, mă adresez tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, care au susţinut şi continuă să susţină ideea aderării ţării noastre la Uniunea Vamală.

Am fost împreună cînd nimeni nu credea că este posibil o schimbare a cursului politicii externe a Moldovei, dar, anume datorită fiecăruia dintre dumneavoastră am reuşit să demonstrăm contrariu.

Astăzi, din nou, ne adresăm către dvs. cu rugămintea de a ne crede şi de a susţine schimbarea construcţiei politice din ţară. Vă invităm să vă alăturaţi comunităţii de oameni, care nu sunt indiferenţi de ceia ce se întîmplă şi care cred că îmbunătăţirea viitorului ţării o putem face doar noi. Acest viitor se construieşte pe platforma “Adunarea Populară a Moldovei” — www.apm.md — o mişcare populară, o reţea naţională, unde fiecare poate să-şi expună viziunea şi punctul de vedere privind viitorul ţării, viitorul nostru comun, al părinţilor şi al copiilor, al nepoţilor şi strănepoţilor.

Doresc să confirm că noi suntem şi că noi continuăm activitatea în promovarea ideilor, care ne-au unit. Vom merge mai departe, pînă la capăt, pentru că ştim că nu suntem singuri. Contăm pe sprijinul fiecăruia şi cu toată responsabilitatea vă declarăm cu nu vă vom dezamăgi.

Victor Şelin,
Preşedintele Grupului de iniţiativă
Preşedintele Partidului Social Democrat

Sursa: www.psdm.md

Victor Şelin a adresat un mesaj de felicitare social-democraţilor din Elveţia PSD va coopera cu cea mai bogată ţară din lume