Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia PSD: Un popor fără limbă şi istorie nu este popor

|versiune pentru tipar||
PSD / 30 august 2013
Partidul Social Democrat

Republica Moldova este una dintre puţinele ţări mici în lume, care poate să se bucure de faptul că este un popor, are o limbă şi o istorie, cultură şi tradiţii şi nu în ultimul rînd o ţară proprie. Asemenea lucruri nu le au toţi. De aceia, trebuie să preţuim ceia, ce ne-a oferit soarta, să dezvoltăm şi să transmitem generaţiilor viitoare acest dar.

Sărbătoarea “Limba noastră”, pe care tradiţional o sărbătorim la 31 august, trebuie să devină un prilej în plus de a ne bucura de Patrimoniul nostru naţional, de limba noastră cea moldovenească, vorbită de strămoşii noştri, de noi şi care va fi vorbită de urmaşii urmaşilor noştri. Să ne bucurăm că suntem un popor şi avem o limbă proprie.

Totodată, cu regret, trebuie să remarcăm că, Poporul Moldovei nu a avut norocul de guvernări, care ar fi înţeles rostul statului şi patrimoniul acestuia, care ar fi valorificat patrimoniul naţional în toate sferele vieţii, care ar fi dezvoltat şi promovat valorile supreme ale poporului nostru. Începînd cu democraţii şi agrarienii, continuînd cu comuniştii şi pro-europenii, toţi au devenit complici în distrugerea patrimoniului nostru cultural şi în primul rînd al limbii noastre.

Deşi Constituţia Republicii Moldova confirmă că limba de stat a acestui popor şi a acestei ţări — Republica Moldova — este limba moldovenească, Constituţie elaborată şi aprobată ţinînd cont de continuitatea statalităţii poporului moldovenesc în contextul său istoric, precum şi obligaţiunea guvernării de a asigura studierea limbii de stat în toate instituţiile de învăţămînd, Coaliţia pro-europeană formată din PLDM, PDM şi PL continuă exemplul comuniştilor de a ignora legea supremă şi valorile noastre proprii promovînd valori străine.

Studierea în şcoli şi grădiniţe, licee şi universităţi a altei limbi constituie nu doar un moft sau ambiţie personală ci o crimă împotriva propriului popor, acţiune de distrugere a Patrimoniului Naţional construit şi dezvoltat de poporul moldovenesc de veacuri.

Numai persoane străine poporului nostru, care şi-au vîndut sufletul şi neamul, care activează în interesul duşmanilor poporului nostru poate să acţioneze în aşa mod.

În ajunul Sărbătorii “Limba noastră” facem apel către întreg poporul Moldovei. Bucuraţivă de limba noastră — cea moldovenească! Bucuraţivă că suntem un popor! Bucuraţivă ca avem o istorie şi un viitor! Să transmitem urmaşilor noştri Patrimoniul Naţional!

Sursa: www.psdm.md

Declaraţia PSD: Ţară independentă cu cetăţeni dependenţi Depuneri de flori cu ocazia Sărbătorii “Limba noastră”