Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Odată cu privatizarea întreprinderilor de stat, Guvernul va disponibiliza zeci de mii de angajaţi

|versiune pentru tipar||
PSD / 12 septembrie 2013
Partidul Social Democrat

Ieri, Partidul Social Democrat a organizat o acţiune de protest în faţa Guvernului Republicii Moldova prin care au cerut Cabinetului de Miniştri să reexamineze intenţia lor de a vinde proprietăţile statului, întreprinderi destul de profitabile, a căror acţionari majoritar este statul.

Odată ce unele companii din raioanele Moldovei se confruntă cu un deficit financiar atît pentru achitarea salariilor angajaţilor dar şi bani insuficienţi pentru dezvoltarea întreprenderii, companiile de la Chişinău precum “Moldtelecom” S.A., “Tutun-CTC”, S.A. Aeroportul Internaţional Chişinău si altele, anual cîştigă venituri semnificative, suficiente pentru a acoperi cheltuielile curente şi pentru a dezvolta aceste întreprinderi.

“Nu pot să-mi explic, cum de astăzi, miniştrii noştri vor aproba lista companiilor ce urmează a fi privatizate şi fără anumite remuşcări de conştiinţă insistă ca acestea să fie scoase la vînzare în termeni cît de curînd posibili. Acestă denotă urgentarea realizării intereselor proprii sau a ordinelor partidelor de la care au fost delegaţi”, a declarat Sergiu Coropceanu, secretar general PSD.

Potrivit lui Coropceanu, guvernanţii sunt preocupaţi de preluarea controlului total al acestor companii, mai mult ca atît că şi cîştigurile din tranzacţii ar putea fi destul de grele pentru buzunarele lor. În acelaşi timp, Sergiu Coropceanu a precizat că deja de mai mult timp este evidentă atitudinea nefastă a mai multor miniştri, în special al Ministrului Sănătăţii, Andrei Usatîi, care prin orice mijloace încearcă să-şi atribuie anumite spaţii medicale sau de ce nu terenuri aferente ale Spitalului de Traumatologie şi a Spitalului de boli infecţionează, instituţii care se regăsesc în lista proprietăţilor statului, care urmează a fi scoase la privatizare.

Odată ce unii miniştri se apropiau de clădirea guvernului, protestatarii le aminteau şi de alte bunuri de stat care au fost distruse de-a lungul ultimilor ani, printre care Circul, Stadionul Republican, diferite instituţii medicale şi policlinici, dar nu în ultimul rînd falimentarea celei mai importante instituţii financiar-bancare “Banca de Economii”.

Partidul Social Democrat consideră că actuala guvernare conştientizează destul de bine că un şir de companii nu necesită a fi scoase la privatizare, dar o fac doar pentru a le prelua în interes propriu, ignorînd totodată situaţia că în urma privatizării, mii de persoane vor fi disponibilizate, deşi aceşti angajaţi şi-au dedicat viaţa activînd în aceste organizaţii.

Scrisoare deschisă adresată Ambasadorului Republicii Federale Germania în Republica Moldova, E.S. Matthias Meyer

Excelenţă,

Zilele trecute, Dvs. aţi participat la una din emisiunile televizate, unde v-aţi expus asupra faptului că atitudinea nefastă a autorităţilor moldoveneşti, care şi-au permis să dea în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău şi de a transmite în proprietate privată cea mai importantă instituţie financiar-bancară, Banca de Economii, a fost un mesaj şi o poziţie care nu a putut fi trecută cu vederea. Mai mult ca atît, este pentru prima dată cînd un şef de misiune diplomatică din Germania acreditat în Republica Moldova, enunţă o poziţie atît de clară şi fermă privind caracterul mafiot şi coruptibil al activităţii conducerii statului moldovenesc.

Pentru a muşamaliza activităţile frauduloase, ei şi-au găsit un subiect pe potrivă, şi anume integrarea europeană a Republicii Moldova, care a devenit pentru Coaliţia pentru Guvernare Pro-europeană o sursă manipulatoare dar şi speculativă. Este foarte bine că ceaţa din faţa ochilor diplomaţilor acreditaţi în Republica Moldova a dispărut, şi sunt determinate figurile celor care induc în eroare oamenii despre obiectivul lor principal, mai ales că partidele de la guvernare au venit la putere, nu cu scopul de a asigura un viitor mai bun pentru poporul lor, dar de a-şi asigura un viitor prosper pentru sine însuşi.

În cadrul interviului aţi menţionat că e nevoie de a identifica şi de a pedepsi pe cei care se fac responsabili de fărădelegile comise. Numele persoanelor implicate la direct pot fi văzute vizavi de funcţiile acestora şi cu siguranţă şi Prim-ministru şi Miniştrii de Finanţe şi Economie, dar şi liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, care prin eforturi maxime mint cu neruşinare chiar şi în faţa Cancelarului German Angela MERKEL, afirmînd că nu sunt părtaşi ai fenomenului corupţiei în Republica Moldova.

Excelenţă,

Sprijinul Uniunii Europene şi a Germaniei în acoperirea deficitului fiscal al ţării noastre nu face altceva decît să extindă termenul de păstrare a puterii pentru Coaliţia pentru Guvernare Pro-europeană, şi nu rezolvă problemele economice sau sociale ale Republicii Moldova. Însă critica Dvs. poate schimba fundamental atitudinea UE faţă de acele persoane care reprezintă astăzi organele de conducere a Republicii Moldova, evident că în cazul în care aceasta va fi auzită de către autorităţile din Germania şi diplomaţii UE acreditaţi în Republica Moldova.

Partidul Social Democrat apreciază şi salută opinia Dvs. vizavi de situaţia precară şi evenimentele care au loc în Republica Moldova.

Vă rog să agreaţi, Domnule Ambasador, expresia înaltei mele consideraţii.

Victor ŞELIN
Preşedintele Partidului Social Democrat din Republica Moldova

Sursa: www.psdm.md

Gruparea PLDM, PDM, PL cu implicarea Guvernatorului Băncii Naţionale fură proprietăţile statului Chişinău va găzdui expoziţia internaţională de mărfuri produse în Iran