Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia PSD cu prilejul Zilei Mondiale a oamenilor în etate

|versiune pentru tipar||
PSD / 1 octombrie 2013
Partidul Social Democrat

Aşteptările oamenilor în etate sunt cu mult peste posibilităţile actualei guvernări

Astăzi în toată lumea, oamenilor în etate le sunt adresate cele mai călduroase urări de sănătate în special mesaje de mulţumire pentru aportul său de-a lungul anilor, dar şi pentru spiritul civic manifestat cu diferite ocazii.

În Republica Moldova, bătrînii, spre regret, dar sunt daţi uitării. Ruşinos este faptul că actuala guvernare şi responsabilii din instituţiile abilitate îşi amintesc de predecesorii săi, doar în data de 1 octombrie, şi atunci doar de dragul îndeplinirii atribuţiilor de serviciu. Pe timpuri, aceşti bătrîni reuşeau să le facă pe toate, şi la serviciu să se isprăvescă, şi acasă în familie, dar şi în societate să demonstreze interes, solidaritate şi spirit civic de neclintit.

Nu putem afirma aceasta şi despre actuala generaţie, care pe lîngă aşteptările personale, au uitat că de fapt existenţa lor a fost asigurată în mare parte datorită buneilor, care cu dăruire de sine au construit tot ce vedem noi astăzi.

Tocmai bătrînii au demonstrat, că ei sunt disponibili în orice moment să ne vie în ajutor, şi că de fiecare data vom putea conta pe sprijinul lor, căci pentru ei sensul vieţii este să se simtă şi în continuare membri activi ai societăţii.

Deşi par a fi stîngaci la capitolul grijă faţă de cei mai în vîrstă, politicienii noştri nici nu se deranjează că sunt nepricepuţi în asigurarea unui trai decent pentru cei vîrstnici, dar nici nu se obosesc să le creeze condiţii prielnice pentru ca ei să poată savura din odihna binemeritată. Astăzi un pensionar nu rezistă cu pensia sub 1000 de lei, fiind ruşinat de sărăcia şi umilinţa la care este supus zi de zi, pentru a număra fiecare bănuţ cheltuit, în mare parte doar pentru pâine şi utilităţi comunale.

Partidul Social Democrat consideră, că bătrînii din Republica Moldova au demonstrat, şi nu numai o dată, că ei sunt o putere ce pot determina schimbări majore în societate. Ne-am convins de mai multe ori, că atunci cînd e nevoie de soluţionat o întrebare, cei mai receptivi au fost tocmai ei, şi că de fiecare dată acest activism, era motivat de dragul viitoarelor generaţii, ca urmaşii lor să nu cunoască un asemenea mod de trai plin de suferinţă şi chin.

PSD precizează că această sărbătoare mondială nu este doar o zi de recunoştinţă pentru toţi bătrînii din Republica Moldova, dar şi un gest de gratitudine prin care întreaga societate adresează un mesaj de mulţumire pentru tot ce au realizat ei pentru noi şi pentru faptul că şi astăzi continua să fie în pas cu evenimentele importante ale ţării. Iar noi, social-democraţii îi asigurăm, că vocea lor de fiecare dată va fi auzită.

Suntem în speranţa că în viitorii ani, bătrînii noştri vor beneficia de un respect nu doar din partea rudelor şi celor dragi, dar şi din partea guvernanţilor, care sunt datori să demonstreze o atitudine pe potriva aşteptărilor lor, fiindu-le asigurată nu numai o pensie decentă, dar şi un trai liniştit. Numai astfel oamenii bătrini vor avea parte de un nivel de viaţa onorabil, iar aceasta va demonstra că Republica Moldova este o societate sănătoasă.

Sursa: www.psdm.md

PSD cere să fie făcute publice actele ce urmează a fi parafate la Vilnius Declaraţia PSD: Cetăţenii Republicii Moldova trebuie să cunoască ce vor obţine în urma înlăturării de la putere a actualei guvernări