Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Miting de protest în faţa Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PSD / 11 octombrie 2013
Partidul Social Democrat

Astăzi, 11 octombrie 2013, mai mulţi membri ai Partidului Social Democrat, susţinuţi de membri ai Societăţii Civile au organizat o acţiune de protest în faţa Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova împotriva secretizării prevederilor Acordului de Asociere, care urmează să fie parafat la Vilnius în luna noiembrie.

Participanţii la protest au menţionat, că deşi Guvernul este acela, care asigură realizarea politicii externe a statului, în situaţia în care Republica Moldova trebuie să decidă asupra viitorului ţării şi cetăţenilor săi este obligatoriu de a respecta prevederile art. 75 din Constituţia Republicii Moldova, care prevede expres, că cele mai importante probleme ale societăţii şi ale statului sunt supuse referendumului. Mai mult ca atît, condiţiile pentru ţara noastră, expuse în Acordul de Asociere cu UE vor deveni obligatorii atît pentru ţară la nivel central, cît şi pentru fiecare cetăţean în parte

Sergiu Coropceanu, Secretar general al PSD, a menţionat că cetăţenii au dreptul, iar guvernarea este obligată să facă public Acordul de Asociere cu toate anexele incluse, pentru ca populaţia să facă cunoştinţă şi să supună dezbaterilor publice acest Acord.

Uniunea Europeană, în calitate de partener de dialog şi ca parte semnatară a acestui Acord, trebuie să fie cointeresată de acceptarea prevederilor Acordului de Asociere de către cetăţenii Republicii Moldova şi să întreprindă toate măsurile pentru a oferi posibilitatea de a face cunoştinţă cu conţinutul Acordului.

Victor Şelin, Preşedinte PSD, a expus riscurile la care este supusă Republica Moldova şi a menţionat necesitatea desecretizării Acordului de Asociere, pentru ca populaţia să poată să facă cunoştinţă cu conţinutul acestuia, iar ulterior în baza unui Referendum să ia o decizie finală cu privire la politica externă a Republicii Moldova.

Participanţii la miting au aprobat o Declaraţie, care a fost transmisă şefului Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova cerînt să fie făcut public Acordul de Asociere şi organizarea unei întrevederi pînă la data de 16 octombrie 2013, pentru concretizarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi UE, precum şi poziţia Uniunii Europene asupra stării de lucruri din ţara noastră, inclusiv activitatea actualei guvernări.

Declaraţia participanţilor la acţiunea de protest împotriva secretizării documentelor, care urmează să fie parafate la Vilnius între Republica Moldova şi Uniunea Europeană

În perioada 28–29 noiembrie 2013, la Vilnius, îşi va ţine lucrările Summit-ul Parteneriatului Estic, în cadrul căruia se preconizează parafarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova cu Uniunea Europeană.

Acest Acord vine să reglementeze relaţiile pe viitor ale Republicii Moldova cu ţările membre ale Uniunii Europene impunîndu-se un şir de condiţii ţării noastre, care ulterior devin obligatorii atît pentru ţară la nivel central, cît şi pentru fiecare cetăţean în parte.

Deşi Guvernul este acela, care asigură realizarea politicii externe a statului, considerăm că în situaţia în care Republica Moldova trebuie să decidă asupra viitorului ţării şi cetăţenilor săi este obligatoriu să respectăm prevederile art. 75 din Constituţia Republicii Moldova, care prevede expres, că cele mai importante probleme ale societăţii şi ale statului sunt supuse referendumului.

Cetăţenii au dreptul, iar guvernarea este obligată să facă public Acordul de Asociere cu toate anexele incluse, pentru ca populaţia să facă cunoştinţă şi să supună dezbaterilor publice acest Acord.

Uniunea Europeană, în calitate de partener de dialog şi ca parte semnatară a acestui Acord, trebuie să fie cointeresată de acceptarea prevederilor Acordului de Asociere de către cetăţenii Republicii Moldova şi să întreprindă toate măsurile pentru a oferi posibilitatea de a face cunoştinţă cu conţinutul Acordului.

Secretizarea prevederilor Acordului de Asociere şi a informaţiilor despre relaţiile bilaterale Republica Moldova — Uniunea Europeană confirmă disponibilitatea instituţiilor Uniunii Europene de a accepta fărădelegile actualei guvernări din Moldova devenind complice a acesteia.

Pentru majoritatea populaţiei ţării, rămîne a fi neclară susţinerea pe care o acordă Uniunea Europeană actualei guvernări sau aşa zisei “Coaliţiei pro-europene”, care în ultimii ani a devenit remarcabilă doar prin acte de corupţie, reglări de conturi, nimicirea adversarilor, furt de bani publici şi granturi etc., iar în ultimul timp şi secretizarea informaţiilor publice, toate acestea discreditînd instituţiile Uniunii Europene.

Pentru păstrarea onoarei ca instituţie promotoare a transparenţei, democraţiei şi drepturilor cetăţenilor, precum ca şi un partener serios în relaţii bilaterale, Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova este obligată să facă public conţinutul Acordului de Asociere, inclusiv anexele acestuia, care se doresc a fi parafate la Vilnius.

Totodată, participanţii la acţiunea de protest: reprezentanţi ai partidelor politice şi societăţii civile, pe lîngă cerinţa de publicare a Acordului de Asociere, solicită Şefului Delegaţiei Uniunii Europene o întrevedere pînă la data de 16 octombrie 2013, pentru concretizarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi UE, precum şi poziţia Uniunii Europene asupra stării de lucruri din ţara noastră, inclusiv activitatea actualei guvernări.

Sursa: www.psdm.md

Declaraţia PSD: Cetăţenii Republicii Moldova trebuie să cunoască ce vor obţine în urma înlăturării de la putere a actualei guvernări Femeile de sat pot influenţa nivelul calităţii localităţii lor