Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Astăzi protestatarii au cerut deputaţilor să se ia măsuri cu Vitalie Marinuţă, Ministru Apărării

|versiune pentru tipar||
PSD / 31 octombrie 2013
Partidul Social Democrat

Astăzi la Chişinău în faţa Parlamentului Republicii Moldova, protestatarii au cerut demisia Ministrului Apărării Vitalie Marinuţă. Membrii Partidului Social Democrat, Partidului Popular Socialist şi Uniunii Civice pentru Democraţie directă au insistat atît în faţa Parlamentului dar şi în faţa Reşedinţei Preşedintelui necesitatea demiterii din funcţie a Ministrului Apărării.

Potrivit protestatarilor, situaţia în Armata Naţională a rămas neschimbată, iar Ministrul Apărării Marinuţă din momentul investirii în funcţie a trecut cu vederea cei 9 tineri care au decedat în ultimii 4 ani, fapt care confirmă neglijenţa în serviciu al demnitarului dar şi incompetenţa acestuia de a reforma sistemul militar din Republica Moldova.

Din numele protestatarilor, liderul PSD Victor Şelin a transmis un demers către Preşedintele Parlamentului Igor Corman cu solicitarea de a cere Prim-ministrului RM, Iurie Leancă iniţierea procedurilor de demiterea lui Vitalie Marinuţă din funcţie. Acest proiect de decizia urmează să fie pus în discuţie în cadrul şedinţei plenului de astăzi. Totodată Victor Şelin a declarat că nici Preşedintele RM, Nicolae Timofti nu poate să stea indiferent faţă de cazurile tragice din Armata Naţională şi este obligat să convoace Consiliul Naţional de Securitate, tocmai pentru a afla circumstanţele şi explicaţiile cu privire la situaţia reală din sistem, ma mai mult avînd toate pîrghiile de a numi persoanele vinovate şi tragerea acestora la răspundere.

Amintim că ieri, acţiunea de protest s-a desfăşurat în faţa Ministerului Apărării RM, unde mai mulţi cetăţeni au cerut demisia lui Vitalie Marinuţă.

Totodată vă propunem să faceţi cunoştinţă cu demersul adresat Preşedintelui Parlamentului, Igor Corman.

Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova
Dlui Igor CORMAN

Stimate dle. Corman,

Din 2009, după investirea în funcţia de Ministru al Apărării a dlui. Vitalie Marinuţă, au decedat 9 tineri care îşi exercitau serviciul militar în Armata Naţională. Toate aceste cazuri tragice au tulburat întreaga societate, mai ales că părinţii îşi încredinţează fiii săi la o şcoală de viaţă, ca ulterior aceştia să devină adevăraţi patrioţi dar şi apărători ai Patriei noastre.

De ceea ce se întîmplă de fapt în instituţiile militare, doar ministru Vitalie Marinuţă trebuie să aducă explicaţii dar şi detaliile expertizelor pe cazurile tinerilor care au decedat, tocmai aflîndu-se în serviciul militar.

În acest sens, intervenim către dvs. cu solicitarea de a introduce în ordinea de zi proiectul de hotărîre privind aprobarea deciziei de a solicita Prim-ministrului Iurie Leancă de a emite un demers privind demisia Ministrului Apărării Vitalie Marinuţă, dat fiind faptul că acesta şi-a permis o neglijenţă în serviciu, în special fiind grav ignorată asigurarea protecţiei tinerilor care se află în unităţile militare.

Totodată vă aducem la cunoştinţă că, noi reprezentanţii societăţii am protestat ieri în faţa Ministerului Apărării, cu solicitarea demisiei benevole a lui Vitalie Marinuţă, care spre regret nu conştientizează că prin ignorarea cazurilor de deces în instituţiile militare se denigrează statutul ofiţerilor din Armata Naţională dar şi influenţează negativ asupra imaginii şi reputaţiei instituţiilor militare.

În acest sens, considerăm că dvs. în calitate de Preşedinte al Parlamentului RM sunteţi în drept să propuneţi deputaţilor să introducă pe ordinea de zi a şedinţelor plenului subiectul dat, ceea ce va determina instituirea unui nou ministru şi diminuarea riscului repetării unor asemenea cazuri.

Armata Naţională necesită o nouă reformare, iar drept prioritate trebuie să rămînă protecţia şi securitatea tinerilor care îşi exercită serviciul militar, unde trebuie să fie atrasă atenţia asupra instruirii utilizării echipamentului armat dar şi pregătirea psihologică de a depăşi anumite situaţii.

În cazul refuzului dvs. de a introduce pe ordinea de zi proiectul de hotărîre privind demisia din funcţie a Ministrului Apărării Vitalie Marinuţă, solicităm ca refuzul respectiv să fie anunţat la şedinţa plenară pentru a sesiza toţi deputaţii.

Noi considerăm că dvs. conştientizaţi că cetăţenii Republicii Moldova sunt în aşteptarea unei reacţii adecvate din partea reprezentanţilor statului, tocmai de aceea nu dorim politizarea acestui subiect, ci doar tragere la răspundere a persoanelor care deşi îşi dau jurămîntul de a activa în interesele statului nostru, uită de spiritul patriotic şi semnificaţia onorurilor militare.

Participanţii Mitingului de Protest
Sursa: www.psdm.md

Vitalie Marinuţă va răspunde penal pentru neglijenţa în serviciu Constituirea Uniunii forţelor politice şi societăţii civile