Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Vitalie Marinuţă va răspunde penal pentru neglijenţa în serviciu

|versiune pentru tipar||
PSD / 30 octombrie 2013
Partidul Social Democrat

Astăzi, Partidul Social Democrat a ţinut un minut de reculegere în memoria tinărului care şi-a pus capăt zilelor în ziua de duminică, 27 octombrie: Petru Copuşu, tînăr de 18 ani, înrolat în serviciul militar al Republicii Moldova.

Deşi era aşteptat ca Ministrul Apărării Vitalie Marinuţă să vină cu un mesaj de condoleanţe pentru familia acestuia, lucrurile s-au dovedit a fi mai puţin plăcute pentru o bună parte din membrii societăţii noastre. Este al 4 caz în acest an şi este unul tragic pentru tinerii care îşi exercită serviciul militar dar şi care urmează a fi încorporaţi în Armata Naţională. Este o lipsă de solidaritate din partea ministrului, dar şi neglijarea situaţiei reale din sistemul militar, dacă tinerii ajung să-şi pună capăt zilelor, tocmai în perioada aflării acestora în misiunea dată.

“Este o şcoală militară, unde tinerii sunt învăţaţi să apere Patria dar şi demonstreze spirit civic şi activism patriotic faţă de ţara sa. Nu este un secret pentru nimeni că paralel cu pregătirea fizică a tinerilor, aceştia sunt instruiţi şi psihologic să depăşească anumite situaţii neaşteptate din viaţă. Ne exprimăm sincere condoleanţe atît apropiaţilor lui Petru, dar şi familiilor celorlalţi 9 tineri, care astăzi nu mai sunt printre noi”, a declarat Tatiana Niţa.

Ţinem să vă aducem la cunoştinţă că la acţiunea de protest de astăzi au participat reprezentanţi ai mai multor organizaţii obşteşti, care au cerut ca Ministrul Vitalie Marinuţă să anunţe demisia benevolă imediat, tocmai pentru a manifesta responsabilitate şi să răspundă pentru onorurile militare pentru care a depus jurămîntul în momentul investirii în funcţie.

Ne exprimăm regretul, că nici Ministru şi nimeni din cadrul Ministerului nu a binevoit să primească rezoluţia protestatarilor, deşi conform legii aceasta reprezintă un drept fundamental al oricărui cetăţean. Reieşind din aceste considerente ne rezervăm dreptul să ne adresăm în instituţiile abilitate tocmai pentru a reaminti ministrului că există şi amendamente care impun orice instituţie de stat să fie deschisă în comunicarea cu cetăţenii Republicii Moldova, fapt pentru care va trebui să răspundă în instanţele judiciare ba mai mult va trebui să răspundă pentru neglijenţa în serviciu care conform Codului Penal Articolul 329. Neglijenţa în serviciu se pedepseşte cu amendă în mărime de la 300 la 800 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

Rezoluţia protestatarilor care au cerut demisia Ministrului Apărării Vitalie Marinuţă

Stimate dle. Ministru,

Odată cu investirea dvs. în funcţia de Ministru al Apărării RM conform decretului prezidenţial din 25 septembrie 2009, jurămîntul enunţat de către dvs. a fost unul militar şi cu spirit patriotic tocmai care venea să încurajeze întreaga structură ministerială privind noile perspective ce urmau a fi realizate în viitor.

Însă astăzi nu ne rămîne decît să constatăm că tot ce aţi reuşit să realizaţi a fost nesemnificativ în comparaţie cu cei 9 tineri care şi-au pierdut viaţa în perioada exercitării serviciului militar. Cu certitudine un mare semn de întrebare rămîne pentru întreaga societate cele 4 cazuri care pe parcursul acestui an au tulburat atît părinţii dar şi tinerii care urmează să fie încorporaţi în serviciul militar, aceasta influenţînd negativ atît asupra imaginii instituţiilor militare dar şi a reputaţiei ofiţerilor din Armata Naţională.

Cazul din 27 octombrie anul curent, decesul tînărului Petru Copuşu a fost unul cutremurător, mai ales că descrierea circumstanţelor în care acesta ar fi recurs la sinucidere, denotă o atmosferă tensionată în rîndul celor care se află actualmente îşi desfăşoară serviciul militar.

Deşi conform legislaţiei Ministerul Apărării este principalul organ central în domeniul apărării naţionale, tocmai dvs., care sunteţi la conducerea acestei instituţii aţi neglijat una din responsabilităţile prioritare ale activităţii dvs şi anume protecţia socială a celor care îndeplinesc serviciul militar. Mai mult ca atît conform Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării, printre misiunile şi funcţiile de bază ale instituţiei respective constituie îmbunătăţirea condiţiilor sociale şi de îndeplinire a serviciului militar care cu siguranţă că poate fi caracterizat drept unul nesatisfăcător.

Ceea ce s-a întâmplat în data de 27 octombrie accentuează încă o data ceea ce dvs încercaţi foarte frumos să ascundeţi, şi anume incapacitatea dvs de a asigura un confort viitorilor apărători ai Patriei, ba mai mult în mod conştient ascundeţi presiunea şi atitudinea nefastă faţă de tinerii care îşi exercită serviciul militar.

Din cele sus-menţionate, considerăm că doar demisia benevolă va demonstra responsabilitatea dvs. şi în acelaşi timp veţi da dovadă de spirit civic faţă de întreaga societate a Republicii Moldova, în special faţă de mamele care şi-au pierdut copiii.

Stimate dle. Ministru,

Conform deciziei de astăzi a acţiunii de protest, solicităm ca să anunţaţi imediat demisia benevolă şi să veniţi cu explicaţii amănunţite privitor la situaţia reală din cadrul celei mai importante structuri de stat: Ministerul Apărării Republicii Moldova, dat fiind faptul că aceasta va determina stabilizarea situaţiei politico-socială din ţară şi va readuce încrederea faţă de ostaşii militari şi ofiţerii Armatei Naţionale.

Sursa: www.psdm.md

Poveştile vin spre tine Astăzi protestatarii au cerut deputaţilor să se ia măsuri cu Vitalie Marinuţă, Ministru Apărării