Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia Partidului Social Democrat privind susţinerea desfăşurării referendumului în UTA Gagauz Yeri privind politica externă a Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PSD / 29 noiembrie 2013
Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat salută decizia Adunării Populare a UTA Gagauz Yeri de organizare a referendumului în vederea consultării populaţiei din regiune privind politica externă a ţării.

Suveranitatea naţională aparţine poporului Republicii Moldova, care o exercită în mod direct şi prin organele sale reprezentative — drept consfinţit în Constituţia Republicii Moldova. Totodată, potrivit art. 38 din Constituţie, voinţa poporului constituie baza puterii de stat, iar art. 142 din Codul electoral prevede că referendumul se desfăşoară în scopul exercitării puterii poporului şi participării lui nemijlocite la conducerea şi administrarea treburilor statului.

În acelaşi timp, art. 2 din Constituţie prevede că nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului.

Partidul Social Democrat consideră că orice proces de integrare externă a Republicii Moldova, trebuie în mod obligatoriu să fie consultat cu poporul, în deosebi cele care prevăd transmiterea unor drepturi, precum în cazul parafării Acordului de asociere cu UE. Acţiunile actualei guvernări tocmai constituie o uzurpare a puterii în stat, în situaţia în care un grup şi-a permis să exercite puterea de stat în nume propriu.

Deputaţii din Adunarea Populară a UTA Gagauz Yeri au dat dovadă de respect pentru populaţia din regiune respectînd întru totul norma legală organizînd un astfel de referendum.

Totodată atragem atenţia deputaţilor din Adunarea Populară a UTA Gagauz Yeri asupra indiferenţei conducerii ţării şi organelor administraţiei publice centrale la iniţiativele cetăţenilor, majoritatea din ele fiind ignorate sau respinse, chiar cu încălcarea legislaţiei în vigoare, aşa cum s-a întîmplat în cazul cînd Comisia Electorală Centrală a respins neargumentat semnăturile a peste 232 000 persoane, care s-au expus în susţinerea organizării referendumului republican legislativ privind aderarea Republicii Moldova la Comunitatea Economică Euroasiatică şi Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, activitate iniţiată de Partidul Social Democrat.

Credem că deputaţii Adunării Populare UTA Gagauz Yeri, primind susţinerea populaţiei din regiune, ar trebui să utilizeze dreptul de iniţiativă legislativă şi să aprobe o iniţiativă legislativă privind aderarea Republicii Moldova la tratatele de constituire a Comunităţii Economice Euroasiatice şi de constituire a Uniunii Vamale, care va deveni obligatorie de a fi supusă dezbaterilor în Parlamentul Republicii Moldova.

Sursa: www.psdm.md

Astăzi se vinde o bună parte din suveranitatea Republicii Moldova Scrisoare deschisă în atenţia Prim-ministrului al Guvernului Republicii Moldova, dlui Iurie Leancă