Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Scrisoare deschisă în atenţia Prim-ministrului al Guvernului Republicii Moldova, dlui Iurie Leancă

|versiune pentru tipar||
PSD / 2 decembrie 2013
Partidul Social Democrat

Stimate dle. Prim-ministru,

La 29 noiembrie 2013, Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere Republica Moldova — Uniunea Europeană în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic, care a avut loc la Vilnius.

Deşi în societate existau opinii contradictorii acestui proces tehnic, Guvernul RM oricum a mers pe calea respectivă, ba mai mult, pentru a calma spiritele, a asigurat că imediat după parafarea acordului, textul acestuia va fi publicat fără întîrziere, pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să facă cunoştinţă cu prevederile acestuia, precum şi cu schimbările care urmează să aibă loc în următoarea perioadă.

Deja au trecut mai bine de 3 zile, iar promisiunile publicării conţinutului aşa şi nu s-au realizat, ceea ce ne face să admitem faptul că membrii actualei guvernări nu sunt cointeresaţi în a prezenta acest acord societăţii moldoveneşti.

Partidul Social Democrat consideră că cetăţenii Republicii Moldova au dreptul şi trebuie să facă cunoştinţă cu acest document. Destul de important este şi organizarea de întruniri şi discuţii, pentru a elucida şi explica anumite momente în clauzele prevăzute în acest acord astfel în cît cetăţenii ţării noastre să cunoască realitatea care ne aşteaptă şi despre care liderii actualei guvernări nu se încumetă să vorbească.

PSD subliniază faptul că prin semnarea acestui Acord de Asociere RM-UE, statul nostru va pierde nu doar din suveranitatea ţării, dar va suferi şi pierderi semnificative la nivel social şi economic. Odată cu intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, care este parte integrantă al Acordului de Asociere, Republica Moldova va trebui să realizeze toate directivele venite de la Bruxelles, neavînd, în acelaşi timp,vreo posibilitate de influenţare a acestora. Totodată, acest acord nu prevede nici un fel de compensaţii materiale după ce Republica Moldova va anula toate impozitele şi taxele pentru mărfurile produse în statele UE.

Dle. Prim-ministru,

Faptul că aţi compromis Republica Moldova nu mai este un secret pentru nimeni. Totuşi, publicarea imediată a Acordului de Asociere RM-UE rămîne o obligaţiune directă a dvs. în calitate de Prim-ministru al Guvernului.

La rîndul nostru, Vă asigurăm, că vom întreprinde toate măsurile necesare pentru descifrarea şi lămurirea consecinţelor negative ale acestui Acord atît pentru ţară, cît şi pentru fiecare cetăţean în parte.

Doar cetăţenii Republicii Moldova, suverani ai puterii de stat, au dreptul să decidă asupra viitorului ţării şi acest lucru se face doar prin referendum.

Victor ŞELIN
Preşedintele Partidului Social Democrat

Sursa: www.psdm.md

Declaraţia Partidului Social Democrat privind susţinerea desfăşurării referendumului în UTA Gagauz Yeri privind politica externă a Republicii Moldova Declaraţia Preşedintelui Partidului Social Democrat, Victor Şelin