Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Scrisoare deschisă Prim-Ministrului Republicii Moldova Iurie Leancă

|versiune pentru tipar||
PSD / 23 decembrie 2013
Partidul Social Democrat

Domnule Prim-ministru,

Eu nu voi folosi această ocazie pentru evidenţia greşelilor făcute în domeniul politicii externe promovate de coaliţia de guvernământ, care a determinat înăsprirea relaţiilor cu Federaţia Rusă. Vreau să vă atrag atenţia doar la rezultatul acestor acţiuni. Sunt ferm convins că sunteţi informat despre faptul că săptămâna trecută, Duma de Stat a Federaţiei Ruse a adoptat în lectură finală Legea privind restricţionarea perioadei de şedere a imigranţilor, care au intrat pe teritoriul Federaţiei Ruse fără viză. Aceasta va intra în vigoare începînd cu 1 ianuarie 2014 şi presupune, că un străin poate să se afle pe teritoriul Rusiei nu mai mult de 90 zile în termen de şase luni.

În mod firesc, această decizie va limita posibilităţile de angajare ale cetăţenilor Republicii Moldova nu doar în Rusia, dar şi în Belarus şi Kazahstan, dat fiind faptul că aceste ţări, sunt membre ale Uniunii Vamale şi constituie un spaţiu vamal comun, dar şi o zonă economică şi imigraţionistă unică.

Odată cu 1 ianuarie 2014 vor fi evidente riscurile unei scăderi semnificative a remitenţelor în Republica Moldova, şi aceasta din cauza legii adoptate de către Duma de Stat, unde sute de mii de cetăţeni vor fi obligaţi să se întoarcă în Republica Moldova. Totodată, ţin să precizez că decizia Uniunii Europene de a acorda cetăţenilor Republicii Moldova dreptul de a călători fără viză în UE, acesta nicidecum nu asigură şi dreptul la angajare în statele Uniunii Europene, fapt care nu poate compensa riscurile inevitabile ca urmare a deciziei Federaţiei Ruse.

În această situaţie, singura decizie corectă a Guvernului Republicii Moldova ar putea fi iniţierea de semnare cu Federaţia Rusă a unui acord bilateral privind regimul juridic special de migraţie pentru cetăţenii moldoveni.

Consider că decizia de a iniţia negocierile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă ar trebui să fie lansate imediat, iar tergiversarea acestui proces va putea determina rezultate ireparabile.

Domnule Prim-ministru!

Aveţi toată responsabilitatea de a solicita condiţiile şi posibilitatea iniţierii negocierilor de semnare a unui acord între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, şi, ulterior de a vă adresa Parlamentului Republicii Moldova pentru a susţine această iniţiativă. Membrii legislativului trebuie să ia o decizie politică cu privire la condiţiile şi regimul preferenţial pentru cetăţenii moldoveni care doresc să lucreze în continuare în Federaţia Rusă, atâta timp pînă cînd ţara noastră va crea condiţii acceptabile de muncă pentru cetăţenii noştri.

În conformitate cu legea supremă a ţării, Constituţia Republicii Moldova, statul garantează dreptul la muncă. Chiar dacă statul nu a reuşit până în prezent să realizeze această prevedere constituţională, în acelaşi timp, acesta trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a oferi cetăţenilor Republicii Moldova dreptul la muncă peste hotare.

Dacă intenţionaţi să susţineţi propunerea mea, şi aveţi nevoie de sprijin în organizarea procesului de negocieri, în scopul obţinerii rezultatului benefic pentru cetăţenii noştri, eu sunt dispus să-mi asum responsabilitatea de a intermedia şi de a organiza procesul de negocieri între reprezentanţii Republicii Moldova şi Federaţia Rusă.

Victor ŞELIN
Preşedinte al Partidului Social Democrat

Sursa: www.psdm.md

Premiul TRIBUNA 2013: Sergiu Coropceanu, secretar general PSD Vom constitui noua putere în Moldova împreună!