Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

PSD cere modificarea Regulamentului Parlamentului RM privind procedura de vot

|versiune pentru tipar||
PSD / 24 ianuarie 2014
Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat solicită deputaţilor din Parlamentul RM să modifice Regumalentul Parlamentului RM privind procedura de votare, astfel încît să fie vizibile nu doar cantitatea de voturi pro sau contra, dar şi numele fiecărui deputat luat în parte şi rezultatul votului său.

În urma modificărilor de rigoare, cetăţenii vor avea accesul de a monitoriza activitatea fiecărui deputat luat în parte şi va fi scutit de declaraţiile populiste făcute de la microful şi tribuna parlamentului.

“Partidul Social Democrat consideră că odată ce unii au beneficiat de sprijinul partidului, pentru a fi promovaţi la funcţia de deputat, aceştia devenind aleşii poporului, fiind responsabili de orice decizie şi hotărîre aprobată în cadrul şedinţelor plenului, ei trebuie să acţioneze în primul rînd în interesele poporului moldovenesc. Mai mult ca atît, cetăţenii îşi doresc să vadă şi să cunoască cum are loc participarea la votare a fiecărui deputat, dar nu subsemnarea acestora drept o grupare de voturi de la fracţiune, ulterior nefiind înţeleasă procedura de vot şi care şi pentru ce a votat sau nu a votat”, scrie în demersul adresat astăzi Preşedintelui Parlamentului, Igor Corman.

Social-democraţii atenţionează aleşii poporului privind existenţa unei practici internaţionale similare, unde există un sistem electronic, iar în dreptul numelui deputatului stă votul acestuia, pro sau contra, ceea ce oferă posibilitatea de a vedea direct rezultatele votării.

Activitatea deputaţilor trebuie să fie sub un control strict din partea Poporului, fapt pentru social-democraţii cer ca odată ce toate deciziile aprobate în Parlament vor fi publicate în Monitorul Oficial acestea să fie completate cu Procesul Verbal privind voturile deputaţilor cu indicarea numelui fiecărui deputat, dar şi a rezultatului votului său.

Sursa: www.psdm.md

PSD cere ca CEC să asigure tuturor cetăţenilor RM dreptul la vot şi în mod electronic Victor Şelin se află într-o vizită oficială la Moscova