Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

PSD cere ca CEC să asigure tuturor cetăţenilor RM dreptul la vot şi în mod electronic

|versiune pentru tipar||
PSD / 21 ianuarie 2014
Partidul Social Democrat

Astăzi Partidul Social Democrat a solicitat Comisiei Electorale Centrale de a lua măsurile necesare pentru a putea finisa în timp toate instrumentele necesare, ca la finele acestui an, în momentul desfăşurării scrutinului electoral, toţi cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot să aibă acces liber de a-şi exprima voinţa în procesul de votare.

Deşi în cadrul alegerilor precedente, Registrul Electronic a fost doar un proiect-pilot, PSD spera că pentru anul 2014, acesta va reprezenta un întreg sistem complex care va permite atît prevenirea fraudării alegerilor dar în acelaşi timp va asigura dreptul la vot în mod electronic pentru cetăţenii moldoveni aflaţi peste hotare, dar şi cei aflaţi în stînga Nistrului.

PSD consideră că CEC trebuie, în cel mai scurt timp să prezinte spre examinare Parlamentului RM un proiect de lege care ar viza regulamentul şi întreaga procedura de votare prin resursele internet dar şi de a prezenta o platformă electronică, care ar permite moldovenilor aflaţi peste hotare dar şi cetăţenilor din stînga Nistrului să participe în toamna acestui an la alegerile parlamentare.

Mai mult ca atît ţinem să precizăm că practica internaţională este foarte bine cunoscută de către membrii CEC şi ei sunt cei care au subliniat necesitatea creării unui Registru Electronic dar şi instruirea persoanelor implicate în buna desfăşurare a scrutinului.

“Mai sunt 10 luni pînă la următoarele alegeri parlamentare, este un timp suficient pentru a pregăti atît cadru normativ dar şi elementele tehnice necesare pentru ca în noiembrie 2014, toţi cetăţenii să beneficieze de dreptul la vot dar şi accesul liber de a-şi exprima votul său în ziua alegerilor”, scrie în adresarea către CEC.

PSD consideră că CEC este obligată să acţioneze în interesul alegătorilor şi să asigure buna funcţionare a tuturor instrumentelor posibile, astfel ca cetăţenii Republicii Moldova să poată să beneficieze de dreptul la vot şi să încredinţeze forţelor politice convingerea sa privind satisfacerea intereselor cetăţenilor.

Sursa: www.psdm.md

PSD: Presa din Moldova activează în interesul UE şi SUA PSD cere modificarea Regulamentului Parlamentului RM privind procedura de vot