Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Consiliul Europei a confirmat că Guvernul trebuie să asigure condiţii egale de participare la vot pentru toţi cetăţenii ţării

|versiune pentru tipar||
PSD / 5 septembrie 2014
Partidul Social Democrat

Consiliul Europei a confirmat că Guvernul trebuie să asigure condiţii egale de participare la vot pentru cetăţenii ţării aflaţi peste hotare şi să deschidă secţii de votare suplimentare.

Conform angajamentelor asumate faţă de cetăţenii Republicii Moldova aflaţi la muncă pe teritoriul Federaţiei Ruse, astăzi, Sergiu Coropceanu, Secretar general al Partidului Social Democrat a avut o întrevedere cu adjunctul şefului misiunii Consiliului Europei dl. Ghenadie Barbă.

În cadrul întrevederii Sergiu Coropceanu a expus poziţia PSD potrivit căreia cetăţenii Republici Moldova aflaţi pe teritoriul Federaţiei Ruse nu au acces la vot astfel fiindu-le îngrădite drepturile la vot şi la libera exprimare a opiniei.

În cadrul întrevederii, Sergiu Coropceanu a informat reprezentantul Consiliului Europei despre îngrădirea drepturilor constituţionale ale cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi la muncă pe teritoriul Federaţiei Ruse de participare la vot de către actuala guvernare.

De asemenea, Secretarul general PSD a atras atenţia şi asupra situaţiei de discriminare a cetăţenilor Republicii Moldova de către actuala guvernare, aducînd drept exemplu numărul secţiilor de votare deschise în afara ţării la alegerile parlamentare anticipate precedente: pe teritoriul Uniunii Europene — o secţie de votare la 4000 alegători, pe teritoriul Federaţiei Ruse — o secţie de votare la 187 500 alegători. Menţionăm şi faptul, că unii reprezentanţi ai guvernării au cerut deja ca pe teritoriul Federaţiei Ruse să nu fie deschise secţii de votare pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014.

La moment, cei în jur de 750 000 de cetăţeni ai Republicii Moldova, aflaţi la muncă pe teritoriul Federaţiei Ruse, sunt impuşi să cerşească respectarea drepturilor sale constituţionale de participare la vot prin organizarea acţiunilor de protest şi sesizarea Organizaţiilor internaţionale.

Partidul Social Democrat consideră, că instituţiile internaţionale, la care Republica Moldova este parte, nu pot trece cu vederea încălcarea drepturilor omului la capitolul dreptului la vot, norme prevăzute în mai multe acte internaţionale pe care ţara noastră le-a ratificat. De aceia, Organizaţiile internaţionale sunt obligate să intervină către autorităţile moldoveneşti, pentru a asigura respectarea prevederilor Constituţiei Republicii Moldova şi a Codului Electoral astfel în cît fiecare cetăţean aflat peste hotare să poată participa la vot.

La rîndul său, reprezentantul Consiliul Europei, Ghenadie Barbă a salutat iniţiativa social-democraţilor de a petrece alegeri libere şi corecte, ba mai mult consideră că este strict necesar de a asigura cu drepturi egale privind accesul la vot a tuturor cetăţenilor, inclusiv a celor aflaţi pe teritoriul Federaţiei Ruse.

În opiniai adjunctului şefului oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova, una din priorităţile Consiliului Europei este monitorizarea dar şi consultarea cu instituţiile statului privind buna desfăşurarea a scrutinului electoral şi realizarea tuturor mecanismelor pentru a asigura accesul la vot a fiecărui cetăţean.

Totodată, Ghenadie Barbă a dat asigurări că va interveni, pentru a susţine drepturile cetăţenilor ţării noastre aflaţi la muncă peste hotare şi a contribui la deschiderea secţiilor de votare în afara misiunilor diplomatice.

PSD reaminteşte că moldovenii aflaţi pe teritoriul Federaţiei Ruse desfăşoară mai multe acţiuni de protest prin care solicită deschiderea a cel puţin 200 de secţii de votare pe teritoriul Federaţiei Ruse, pentru a putea vota în cadrul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014, drept asigurat de legea supremă a statului, Constituţia Republici Moldova, care obligă statul să asigure accesul la vot.

Sursa: www.psdm.md

Comentariul Secretarului general PSD, Sergiu Coropceanu, cu privire la declaraţiile de astăzi ale lui Marian Lupu, Preşedintele PD Declaraţia PSD: Grecia dezvăluie problemele interne ale Uniunii Europene