Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSL

Manifestul protestatarilor împotriva lipsei de poziţie a Guvernului Republicii Moldova faţă de proiectul de Acord propus de OSCE şi a politicii de denigrare şi calomniere a partidelor de dreapta iniţiată de puterea de la Chişinău

|versiune pentru tipar||
PSL / 16 august 2002
Partidul Social-LiberalGrupul de protestatari organizaţi de Partidul Social-Liberal îşi exprimă prin pichetarea sediului Guvernului Republicii Moldova nedumerirea în legătură cu indecizia care domină puterea de la Chişinău vizavi de proiectul de Acord propus de OSCE şi de modul de soluţionare al conflictului transnistrean. Considerăm că este ruşinos faptul, ca nici actualul Guvern n-a reuşit să-şi formuleze o strategie de soluţionare a conflictului transnistrean, rămînînd astfel la totala discreţie a unor puteri străine, care hotărăsc viitorul acestei ţări. Este îngrijorător faptul, că cetăţenii Republicii Moldova au reuşit să afle mai întîi poziţia argumentată a unor state străine faţă de proiectul propus, în timp ce premierul moldovean s-a limitat doar la nişte declaraţii generale vizavi de acest proiect. Aceste lucruri oferă un motiv de îngrijorare în plus reprezentanţilor societăţii civile şi politice din R. Moldova, care înţelege că actuala conducere de la Chişinău este total depăşită de evenimente.

Protestatarii cer Executivului moldovean să-şi formuleze o poziţie oficială faţă de acest proiect — poziţie, care ar explica nu doar atitudinea generală a guvernanţilor faţă de proiectul dat, dar şi argumentele pro şi contra anumitor stipulări din document. Totodată, cerem conducerii Republicii Moldova să garanteze că acceptarea federalizării Republicii Moldova nu va conduce la transnistrizarea de facto a ţării şi la legitimarea prezenţei militare ruse. Aşteptăm din partea Guvernului o declaraţie oficială, din care ar reieşi că federalizarea Republicii Moldova va fi preţul plătit pentru stabilizarea societăţii noastre şi deschiderea ei către valorile europene şi democratice şi nu un pas înapoi pe calea pierderii independenţei statului şi dizolvării sale în structurile euroasiatice. Cerem puterii de la Chişinău să nu accepte negocierea funcţiilor de conducere în structurile eventualei federaţii cu elementele criminale transnistrene. De asemenea, cerem în mod categoric ca Rusia să nu mai fie admisă şi în calitate de negociator şi în calitate de mediator în procesul de reglementare a conflictului transnistrean!

Totodată, protestatarii îşi exprimă profunda nemulţumire şi indignare faţă de luările de poziţie ale cetăţeanului Vladimir Voronin, liderul comuniştilor moldoveni. Din declaraţiile sale, putem conchide că, pînă în prezent, acesta nu a putut depăşi nivelul unui lider de partid totalitar şi antioccidental atunci cînd califică partidele politice democratice din Republica Moldova ca fiind antistatale. Credem că antistatală este conducerea comunistă şi mafia economică de pe cele doua maluri ale Nistrului, care îşi întinde tentaculele în culoarele puterii de la Chişinau şi Tiraspol, subminînd statalitatea Republicii Moldova. Credem că în loc de cruciade “anti-dreapta” sau “anti-România”, actuala putere ar trebui să-şi îndeplinească promisiunile electorale şi să pornească o cruciadă anti-corupţie şi anti-crimă organizată.

Cerem Executivului ca în organele sale de presă, precum şi în unele emisiuni de limbă rusă ale pretinsei televiziuni publice din Republica Moldova să fie oprită campania de calomniere şi denigrare a opoziţiei democratice.

Serviciul de presă al PSL
Rezoluţia Mitingului de doliu organizat de Partidul Social-Liberal cu ocazia împlinirii a 10 ani de la încheierea ostilităţilor de pe Nistru Declaraţie a Biroului Permanent al Partidului Social-Liberal privind modul de acţiune al organelor de ordine în cazul săptămînalului “Accente”