Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSL

Declaraţia Consiliului Naţional al Partidului Social-Liberal privind statutul regiunii de est a Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PSL / 26 octombrie 2003
Partidul Social-LiberalConsiliul Naţional al Partidului Social-Liberal, reunit în şedinţă plenară la Chişinău, duminică 26 octombrie 2003, îşi exprimă profunda nedumerire în legătură cu lipsa continuă de reacţie a puterii de la Chişinău şi încălcarea flagrantă de către Rusia a prevederilor Acordului de la Porto privind retragerea trupelor şi muniţiilor ruse de pe teritoriul ţării noastre. Această lipsă de poziţie derutează opinia publică internă şi internaţională şi ne întăreşte convingerea că puterea comunistă de la Chişinău, în pofida pledoariilor pro-europene şi pro-independentiste, recunoaşte de facto o stare de vasalitate vizavi de Kremlin.

Totodată, Consiliul Naţional al PSL se arată deosebit de îngrijorat în legătură cu politica necamuflată de agresiune manifestată de Federaţia Rusă în nordul Mării Negre. Acţiunile ostile ale Moscovei vizavi de Gruzia şi Ucraina, ca şi comportamentul arogant al Kremlinului faţă de Republica Moldova, confirmă încă o dată tentaţiile imperiale ale Federaţiei Ruse, diplomaţia căreia îmbină armonios un discurs stilat pro-occidental cu acţiuni în spiritul şi tradiţia şovinismului şi militarismului velikorus. Condamnînd lipsa de solidaritate a Chişinăului oficial cu Kievul şi Tbilisi, care în ultima vreme sînt, ca şi Republica Moldova, victime ale unei agresiuni deschise din partea Moscovei, social-liberalii moldoveni se solidarizează în aceste clipe grele cu poporul georgian şi mai ales cu vecinii noştri ucraineni, a căror suveranitate şi integritate teritorială este pusă din nou la grea încercare în aceste zile.

În acelaşi timp, obosiţi de ipocrizia şi spectacolul ieftin, devenite atribute inerente ale aşa-zisului proces de soluţionare a conflictului transnistrean şi ţinînd cont de încălcările constante de către Federaţia Rusă a tuturor termenelor privind retragerea efectivelor sale militare din estul ţării noastre, Consiliul Naţional al PSL adresează Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului Republicii Moldova propunerea de a recunoaşte în sfîrşit teritoriul situat la est de linia de încetare a focului din iunie 1992 ca fiind teritoriu sub ocupaţie rusă, implicit recunoaşterea Federaţiei Ruse nu ca mediator în procesul de negociere, ci ca parte a conflictului. Sîntem convinşi că în condiţiile actuale acesta ar fi unicul pas corect posibil, o acţiune ce ar permite recunoaşterea faptului că cetăţenii Federaţiei Ruse ce stau în fruntea administraţiei civile din teritoriile ocupate din estul Republicii Moldova acţionează în numele şi pentru puterea oficială de la Moscova. Am demonstra astfel că acest conflict nu este nici unul interetnic, nici unul politic, nici măcar unul legat de mofturi separatiste, ci este clar şi evident o consecinţă a agresiunii militare ruse.

/Democraţia, an. III, nr. 37 (91), 28 octombrie 2003/
Poziţia Partidului Social-Liberal vizavi de recentele declaraţii antiromâneşti ale Guvernului Republicii Moldova Atitudinea PSL faţă de “proiectul Kozak”