Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSL

Atitudinea PSL faţă de “proiectul Kozak”

|versiune pentru tipar||
PSL / 25 noiembrie 2003
Partidul Social-LiberalMembrii Partidului Social-Liberal îşi exprimă profunda indignare în legătură cu lansarea aşa-zisului “proiect Kozak” privind modul de soluţionare a conflictului transnistrean. Faptul că Federaţia Rusă, ţara care a contribuit la declanşarea conflictului transnistrean, care a menţinut şi sprijinit în permanenţă regimul separatist şi care refuză de mai bine de un deceniu să evacueze teritoriile ocupate din estul Republicii Moldova, vine cu un astfel de proiect vorbeşte despre aceea că diplomaţia rusă contemporană este un discipol demn al şcolii staliniste.

Partidul Social-Liberal s-a pronunţat constant în favoarea găsirii unor soluţii echitabile pentru stingerea conflictului transnistrean şi dezamorsarea situaţiei politice din ţară. Am fost şi sîntem plenarmente favorabili unui statut special pentru regiunea nistreană a Republicii Moldova. Nu am exclus ca posibilitate de soluţionare nici modelul federal, însă considerăm că propunerile înaintate de Federaţia Rusă au drept scop lichidarea definitivă a independenţei Republicii Moldova. Proiectul rus ne descrie un mecanism diabolic de guvernare a celor patru milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova de către separatiştii transnistreni. Avem impresia că, pe fundalul campaniei electorale din Rusia, autorităţile de la Kremlin provoacă conştient destabilizarea situaţiei în unele ţări ex-sovietice, inclusiv în Republica Moldova.

Proiectul vizat are în mod clar menirea să incite spiritele, să radicalizeze opiniile şi să provoace tensiuni între comunităţile lingvistice din Republica Moldova, dînd astfel prilej pentru perpetuarea sau chiar legiferarea prezenţei militare ruse.

În acest context, ne exprimăm speranţa că opinia publică din ţară va lua o atitudine categorică şi tranşantă împotriva acestui proiect. Facem apel în mod deosebit la structurile societăţii civile şi la partidele de orientare democratică pe care le chemăm, în aceste momente cumplite, să fraternizeze, să treacă peste vechile sau recentele disensiuni şi să creeze un front comun împotriva celor care doresc dispariţia Republicii Moldova, lichidarea identităţii noastre naţionale şi aruncarea acestei părţi a Europei de Sud-Est într-un conflict regional de proporţii, capabil să stopeze proiectele de extindere ale NATO şi UE.

/Democraţia, an. III, nr. 41 (93), 25 noiembrie 2003/
Declaraţia Consiliului Naţional al Partidului Social-Liberal privind statutul regiunii de est a Republicii Moldova Comunicat de presă al Partidului Social-Liberal