Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSL

Comunicat de presă al Partidului Social-Liberal

|versiune pentru tipar||
PSL / 26 februarie 2004
Partidul Social-LiberalLa 9 luni de la scrutinul electoral local puterea continua intimidarea din motive politice a alesilor locali ai Partidului Social-Liberal. Astfel, dupa alegerile locale consilierii raionali de Singerei Ion Rosca si Grigore Manole, presedinte, respectiv, vicepresedinte pentru probleme politice ai Organizatiei regionale Nord-Vest a PSL, au fost concediati din directia judeteana invatamint sub pretextul reorganizarii administrativ-teritoriale. Ulterior, la interventia deputatilor comunisti Jdanov si Martiniuk de a nu admite persoane cu viziuni politice necomuniste in structurile administratiei raionale, ambilor li s-a refuzat angajarea in directia raionala invatamint. Astfel a fost incalcata in mod evident hotarirea de guvern care dispune angajarea in structurile raionale a fostilor functionari judeteni. Totodata, pina in prezent, autoritatile raionale se eschiveaza de la organizarea unui concurs public, deoarece nu dispun de cadre care ar avea o calificare si experienta in domeniul educatiei mai buna decit cei doi consilieri raionali ai PSL.

Facind apel la justitie, Ion Rosca si Grigore Manole au obtinut cistig de cauza atit in judecatoria de sector, cit si la Curtea de Apel, instantele dispunind reangajarea reclamantilor. Cu toate acestea, din momentul pronuntarii hotaririlor de judecata pina in prezent, autoritatile raionale evita angajarea acestora, iar la 25 februarie completul de judecata al Curtii Supreme de Justitie a anulat hotaririle de judecata pronuntate de instantele inferioare in privinta lui Grigore Manole, caz intilnit mai rar in practica judiciara.

Asemenea actiuni nu se incadreaza in discursul proeuropean afisat de autoritatile publice centrale deoarece contravin art. 6 al Cartei Europene a Autonomiei Locale care stipuleaza ca “Statutul personalului autoritatilor administratiei publice locale trebuie sa permita o recrutare de calitate fondata pe principii de merit si competenta.” Atentionam ca declaratiile si actiunile autoritatilor publice centrale privind conexiunea R. Moldova la spatiul administrativ european nu pot fi sincere atita timp cit nu-si gasesc reflectare la nivel local.

Facem apel catre OSCE, Consiliul Europei, organizatiile nationale si internationale pentru apararea drepturilor omului, sa intervina pentru a opri rafuielile politice ale autoritatilor comuniste fata de reprezentantii opozitiei.

Reiteram apelul catre formatiunile de opozitie de a proceda la restabilirea majoritatilor democratice in cele 12 raioane in care partidul de guvernamint este minoritar in consiliul raional.

Suntem decisi sa depunem plingere la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, iar in caz de cistig, statul va trebui sa plateasca din buzunarul contribuabililor si din vina autoritatilor salariul restant si despagubirile pentru pagubele morale si materiale pricinuite dlui Grigore Manole.

Serviciul presa si relatii externe al PSL
Atitudinea PSL faţă de “proiectul Kozak” Coalitia fortelor de centru-stinga — centru-dreapta va deveni o alternativa reala actualei guvernari, sustine presedintele PSL, Oleg Serebrian