Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSL

Coalitia fortelor de centru-stinga — centru-dreapta va deveni o alternativa reala actualei guvernari, sustine presedintele PSL, Oleg Serebrian

|versiune pentru tipar||
PSL / 26 februarie 2004
Partidul Social-LiberalIn cadrul unei conferinte de presa sustinute joi, 11 martie, la agentia Infotag, presedintele PSL a informat jurnalistii despre rezultatele vizitei sale de lucru in Marea Britanie in perioada 1–6 martie curent si despre schimbul de mesaje din 9 martie dintre presedintele PSL si dna Claudia Nolte, deputat in Bundestagul RFG, ex-ministru federal pentru probleme sociale. Liderul social-liberal si-a exprimat convingerea ca PSL ar putea deveni partenerul strategic al Uniunii Crestin-Democrate din RFG in Republica Moldova, tinind cont de comunitatea de viziuni pe mai multe planuri si in mod special in cel referitor la proiectul european. Totodata, liderul PSL a mentionat ca “PSL nu aspira sa devina membru al Internationalei Crestin-Democrate, relatia dintre cele doua formatiuni fiind una strictamente bilaterala”.

Liderul social-liberal a mai adus la cunostinta si pozitia PSL vizavi de noul proiect privind reglamentarea conflictului transnistrean propus de OSCE, precum si punctul de vedere al formatiunii pe care o reprezinta fata de conceptia noilor vecini ai UE. In acest context Oleg Serebrian si-a exprimat temerea ca planul de actiuni pentru Republica Moldova s-ar putea sa fie mult mai inconsistent decit in cazul altor tari, in mod special cel al Ucrainei. El a regretat faptul ca din toate formatiunile politice din Republica Moldova problema “planului de actiuni” si “conceptia noilor vecini” pare sa preocupe doar Partidul Social-Liberal si asta in contextul in care majoritatea protagonistilor scenei politice din tara noastra se declara pro-europeni. Multi dintre noi nu constientizeaza faptul ca poate cel mai important lucru pentru Republica Moldova in 2004 nu este atit apropierea campaniei electorale, cit definirea viitorului raporturilor Republica Moldova-Uniunea Europeana pentru cel putin un sfert de secol, a spus presedintele PSL. Referindu-se la noul proiect al OSCE privind solutionarea conflictului transnistrean, Serebrian a spus ca acesta ar putea servi ca baza pentru relansarea unui dialog dintre Chisinau si Tiraspol, dar are convingerea ca Tiraspolul nu e deloc interesat sa negocieze si ca ar trebui gasite si alte formule de “cumintire” a regimului transnistrean decit astfel de proiecte. In acest context liderul PSL si-a exprimat speranta ca o schimbare in mersul negocierilor privind viitorul zonei de est a Republicii Moldova ar putea interveni in cazul victoriei democratilor proeuropeni la alegerile din Ucraina.

In cadrul conferintei de presa Oleg Serebrian a confirmat faptul ca PSL este angajat in discutii cu Alianta “Moldova Noastra” (AMN) si Partidul Democrat (PD), privind crearea unui bloc electoral, in vederea participarii la alegerile parlamentare de anul viitor. “Speram ca un astfel de bloc va reusi si avem incredere ca el va putea deveni o alternativa reala a actualei puteri, care va capta atit electoratul de centru-dreapta, cit si cel de centru-stinga, format de alegatori dezamagiti de prestanta comunistilor”, a declarat presedintele PSL. El a spus ca o eventuala alianta a PSL, AMN si PD ar putea crea in 2005 o surpriza in ceea ce priveste configuratia viitorului Parlament.

Solicitat de presa, Serebrian a declarat ca Partidul Popular Crestin-Democrat (PPCD) nu este privit ca un potential membru al blocului. Totodata, Serebrian a declarat ca refuzul PPCD de a semna, cu celelalte forte de opozitie, un pact de neagresiune in campania electorala va aduce dividende Partidului Comunistilor.

Pe de alta parte, pentru a-si asigura stabilitatea postelectorala, blocul partidelor de centru-dreapta si centru-stinga ar trebui, in opinia lui Serebrian, sa-si asigure o majoritate de cel putin 52 de locuri. “Altfel exista riscul ca anumiti deputati sau componente sa migreze spre alte formatiuni. Daca nu va reusi sa acumuleze destule mandate, blocul va fi o formatiune efemera. In opozitie acest bloc nu va rezista”, a concluzionat liderul social-liberal.

Serviciul presa si relatii externe al PSL
Comunicat de presă al Partidului Social-Liberal Comunicat de presă al Partidului Social-Liberal