Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSL

Restabilirea majorităţii în consiliile raionale — o prioritate a opoziţiei

|versiune pentru tipar||
PSL / 15 iunie 2004
Partidul Social-LiberalRecent, PPCD a lansat o iniţiativă privind coalizarea forţelor consilierilor partidelor democratice în zece raioane în vederea debarcării comuniştilor de la putere. În acest context apare întrebarea: Ce alte măsuri ar trebui să întreprindă în comun opoziţia în vederea debarcării comuniştilor de la putere atît la nivel central, cît şi local?

Noi, social-liberalii, nu putem decît să rămînem devotaţi propriilor iniţiative: “Reiterăm apelul către formaţiunile de opoziţie de a proceda la restabilirea majorităţilor democratice în cele 12 raioane în care partidul de guvernămînt este minoritar în consiliul raional” — astfel se încheie un comunicat de presă al Partidului Social-Liberal din 26 februarie 2004 (poate fi citit în săptămînalul “Democraţia” nr. 5 din 2 martie 2004). Apelul a fost lansat de PSL ceva mai devreme, la una din şedinţele Comitetului pentru Apărarea Independenţei şi a Constituţiei RM de la finele anului 2003, cînd alianţele la nivel raional abia se închegaseră. De atunci în această direcţie au fost întreprinşi paşi concreţi şi în curînd ne putem aştepta la cîteva surprize în acest domeniu.

Este adevărat că la nivel local coaliţiile se formează pe alte principii decît la nivel naţional, graniţele dintre adepţii diferitelor formaţiuni politice fiind mai permeabile. Cu toate acestea este inadmisibil ca o formaţiune politică, care se declară în opoziţie la nivel central, să pactizeze cu partidul de guvernămînt la nivel local. Soluţionarea acestei probleme ne va permite, sper eu să readucem coerenţa şi bunul simţ şi în viaţa politică din Basarabia.

Trebuie să ţinem cont şi de intenţia comuniştilor de a utiliza resursele administrative în alegerile generale din 2005. Nu există nici o îndoială că parcul de automobile (de lux!) vor fi folosite nu pentru “apropierea puterii de cetăţean”. Această “apropiere” se va produce mai tîrziu — în campania electorală. Ultima iniţiativă “locală” a lui Voronin referitor la înfiinţarea ziarelor raionale care să informeze populaţia asupra “realizărilor” puterii nu poate fi percepută decît ca una electorală — şi iarăşi din banii contribuabililor! De aceea restabilirea majorităţilor democratice în consiliile raionale este o sarcină strategică a opoziţiei şi calea cea mai efectivă pentru afirmarea ei în ochii alegătorilor.

Serviciul presă şi relaţii externe al PSL
Comunicat informativ cu privire la întîlnirea preşedintelui PSL, Oleg Serebrian, cu studenţii basarabeni de la universităţile clujene Puterea se dezice de perspectiva europeană a Republicii Moldova!?