Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSL

Apelul grupului deputaţilor social-liberali privind crearea unui Partid Liberal unic

|versiune pentru tipar||
PSL / 1 februarie 2006
Partidul Social-LiberalPe parcursul ultimilor nouă luni în Republica Moldova s-au lansat mai multe grupuri de iniţiativă care şi-au pus drept scop crearea unor noi partide de orientare liberală. Chiar dacă pînă la momentul de faţă nici unul din proiectele lansate n-a avut sorţi de izbîndă, social-liberalii au salutat aceste intenţii şi mai ales dorinţa unor oameni care pînă nu demult au evitat implicarea în viaţa politică activă de a deveni parte a societăţii politice, în mod particular, ne bucură acel fapt, că printre animatorii acestor grupuri de iniţiativă sunt mulţi oameni tineri, precum şi reprezentanţi ai intelectualităţii. Simpatia faţă de aceste intenţii e generată şi de faptul că acum cinci ani un grup de tineri şi intelectuali lansau Grupul Iniţiativei Social-Liberale, grup ce a pus, alături de Liga Creştin-Democrată a Femeilor din Moldova, Liga Naţională a Tineretului din Moldova şi Partidul Forţelor Democratice, bazele actualului Partid Social-Liberal. Chiar dacă mulţi au privit acel proiect cu neîncredere, totuşi el s-a dovedit a fi singura iniţiativă de acest gen din ultimii cinci ani care a avut o finalitate. Succesul proiectului social-liberal s-a datorat şi efortului constant de unificare a forţelor democratice, încercărilor de a-i aduna şi mobiliza într-o singură echipă pe toţi cei care împărtăşesc principii şi valori dacă nu identice cel puţin similare. Nu credem nici acum că prin scindarea forţelor naţional-liberale se poate produce o redresare şi revigorare a acestora. Dimpotrivă, dispersarea mişcării liberale din ţara noastră, multiplicarea formaţiunilor cu mesaj apropiat şi continuarea tradiţiei politicii moldoveneşti — “un om un partid” va conduce doar la banalizarea ideii liberale şi a celei de partid politic în sine. Acest punct de vedere este pe deplin împărtăşit si de colegii noştri din Internaţionala Liberală care au încurajat pretutindeni şi întotdeauna fuziunea formaţiunilor politice liberale şi crearea unor partide liberale puternice.

Din aceste considerente, Grupul deputaţilor social-liberali vine cu propunerea creării unui partid liberal unic — Partidul Liberal din Moldova (PLM) prin fuziunea Partidului Social-Liberal, Partidului Liberal, Partidului Naţional-Român şi Noului Partid Naţional Moldovenesc. Considerăm că la negocierile privind crearea noului partid ar putea fi antrenate şi grupurile de iniţiativă care şi-au pus în ultimile luni sarcina constituirii unor noi partide de orientare liberală cum ar fi Partidul European din Moldova, Partidul Popular European, Mişcarea Unionistă, Mişcarea pentru o Moldovă Europeană şi Mişcarea Acţiunea Europeană. În opinia noastră, viitoarea formaţiune politică ar trebui să aibă la bază o platformă social-economică de esenţă liberală, iar în plan politic să se pronunţe pentru integrarea plenară a Republicii Moldova în UE şi suprimarea, în acest fel, a frontierelor ce separă cele două state româneşti. Credem, că în vederea lansării acestor discuţii se cere constituit un Grup de dialog în care fiecare dintre partidele si grupurile de iniţiativă menţionate ar delega cîte două persoane. Sarcina acestui grup de dialog ar fi elaborarea principiilor statutare şi programatice ale viitorului partid. Sperăm, că această iniţiativă a deputaţilor social-liberali va fi acceptată de colegii noştri. Totodată, suntem convinşi de faptul că succesul acestui proiect ar fi salutat de o bună parte a opiniei publice din Republica Moldova, precum şi de prietenii noştri din familia liberală europeană.

Serviciul Presă şi Relaţii Externe PSL
Declaraţia Biroului Permanent al Partidului Social-Liberal privind decizia de introducere a cursului obligatoriu de istorie integrată Comunicat de presă al Partidului Social-Liberal