Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSL

Comunicat de presă al Partidului Social-Liberal

|versiune pentru tipar||
PSL / 27 noiembrie 2006
Partidul Social-LiberalGrupul parlamentar al Partidului Social-Liberal (PSL) a sesizat Curtea Constituţională în privinţa neconstituţionalităţii creării Ministerului Administraţiei Publice Locale. În opinia deputatului social-liberal Igor Klipii, semnatar al sesizării: “Comunităţile locale au nevoie de autonomie financiară, nu de supraveghetori de la centru înregimentaţi în Partidul Comuniştilor. Ce să verifice acest minister? Sărăcia din satele moldoveneşti? Cum cheltuie primăriile banii pe care nu îi au? Din cauza politicii iraţionale a comuniştilor în domeniul dezvoltării locale cele mai importante taxe sunt colectate centralizat lăsînd astfel primarii cu mîinile legate. Administraţia publică locală are nevoie de libertate în luarea deciziilor cu privire la destinaţia cheltuielilor şi nu de indicaţii de la centru.” Potrivit aceleiaşi surse, noul minister a fost constituit pentru a justifica utilizarea fondurilor publice în campania electorală şi pentru instituirea unui control centralizat asupra asistenţei tehnice şi financiare externe destinate dezvoltării locale. “Chemăm comunitatea donatoare să studieze situaţia în teren. Programele de dezvoltare comunitară nu îşi au efectul scontat dacă sunt negociate centralizat, fără consultarea administraţiei publice locale. Primarii cunosc mai bine situaţia la nivel local, deoarece sunt mai aproape de cetăţeni, iar practica de perfectare centralizată a aranjamentelor pentru fondurile destinate localităţilor duce la direcţionarea asistenţei către comunităţile în care comuniştii au acumulat mai multe voturi”, a mai spus Klipii.

În sesizarea depusă la Curtea Constituţională, deputaţii PSL invocă încălcarea principiului autonomiei locale, consacrat în articolul 109 din Constituţie. Cu ocazia depunerii sesizării deputaţii social-liberali lansează un apel prin care cheamă aleşii locali la solidarizare întru apărarea intereselor localităţilor pe care le reprezintă.

Serviciul Presă şi Relaţii Externe al PSL
Declaraţia Ligii Tineretului Social-Liberal, adoptată la Biroul Naţional din 15 noiembrie 2006 privitor la situaţia toleranţei în Republica Moldova Declaraţia deputatului PSL Oleg Serebrian prezentată în şedinţa plenară a Parlamentului Republicii Moldova din 8 decembrie 2006